Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chelsea - architektonická perla New Yorku

I v přelidněném Manhattanu je možné nalézt místa, kde se budete cítit, jako byste se vrátili zpět v čase. Jedním z takových míst je i městská čtvrť Chelsea, kde naleznete klid a mír v jednom z mnoha místních parků a můžete zavzpomínat na tzv. starý New York.

Chelsea se rozkládá podél západní strany Midtownu, mezi ulicemi 14th street a 30th street, až k řece Hudson. Čtvrť, která je dílem Clementa Moora, je plná architektonicky zajímavých budov, zdobených drobnými detaily, ornamenty a sochařskými figurami. Zdejší domy a půvabné kostelíky dodávají této čtvrti něco z atmosféry 19. století. V těchto atraktivních řadových domcích nalezli klidné bydlení mnozí Newyorčané a jsou na své domy situované nedaleko centra metropole velmi hrdí. Chelsea je dnes uvedena v národním registru historických památek jako Chelsea Historic District.

Oblast dnešní Chelsea byla původně majetkem Holanďanů, první farmu zde založil osadník Jacob Somerindych. V roce 1750 ji od něj však odkoupil anglický armádní kapitán Thomas Clarke. Ten také oblast přejmenoval na Chelsea, podle londýnské nemocnice Chelsea Royal Hospital. Také domy, které zde posléze začaly vyrůstat, byly inspirovány architekturou stejnojmenné londýnské čtvrti. Chelsea se začala rozvíjet pod vedením všestranného profesora a spisovatele Clementa Clarka Moora – vnuka Thomase Clarka. Moore věnoval například čtvercový pozemek na Ninth Avenue u Chelsea Square nejstaršímu episkopálnímu semináři v zemi – General Theological Seminary. Právě tam totiž vyučoval biblické jazyky. Dvůr obklopují budovy, z nichž nejstarší je West Building z roku 1836, která je typickou ukázkou novogotického slohu v New Yorku.

Naproti semináři najdeme sedm domů postavených v novořeckém stylu známých pod názvem Cushman Row. Některá okna jsou zdobená věnci a na sloupcích u schodišť jsou vidět zavěšené ananasy, jako znamení pohostinnosti. Tyto domky byly vystavěny v letech 1839 – 1840 pro obchodníka a stavitele Dona Alonsa Cushmana. Ten se zasloužil také o výstavbu čtyř budov v italském stylu na severním konci ulice. Po dalším významném staviteli Jamesi N. Wellsovi jsou pojmenovány zase nedaleké úzké italizované domy. Wellsovým domovem byl novořecký dům č. 414 z roku 1835.


Foto: Chelsea Hotel    Autor: Autor: Wally Gobetz

Clement Clarke Moore kromě již zmíněného semináře založil také episkopální kostel St. Peter´s Episcopal Church, skládající se z trojice budov postavených v letech 1836 – 1838. Zdejší fara je nejstarší novogotickou stavbou v celém New Yorku. Železný plot, který zde můžete vidět, pochází z roku 1790 a původně patřil kapli St. Paul´s Chapel, jež se nachází na jižní Broadwayi. Pozoruhodným kostelem je také Church of the Holy Communion z roku 1846, který byl postaven podle návrhu Richarda M. Upjohna. Roku 1858 začala vznikat i příčná chrámová loď kostela Church of the Holy Apostles, který dnes zdobí netradiční věž se špičkou z bronzu a břidlice. Autory zdejších oken jsou John a William Jay Boltonovi, kteří jako první ve Spojených státech amerických začali s výrobou vitráží. Před americkou občanskou válkou se stal tento kostel centrem abolicionistů a také jakýmsi útočištěm organizace Railroad, která pomáhala černošským otrokům uprchnout z otrokářského Jihu na svobodnější Sever.

Chelsea je v současné době jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících městských čtvrtí. Nachází se zde více jak 190 uměleckých galerií, obchody s módním oblečením, restaurace, high-tech společnosti a ožily také bývalé obchody na Ladies´Mile nacházející se podél Sixth Avenue. Chelsea je také známá jako oblast přátelská k homosexuálům a nachází se zde navíc několik důležitých zastávek metra.

Do centra Chelsea je situována galerie Dia Center for the Arts, která byla otevřena v roce 1987. Má výstavní prostory o rozměrech 3 720m2, kde můžete vidět exponáty moderního umění, které jsou příliš velké na to, aby mohly být vystaveny v menších prostorách. Hned v sousedství vzniklo nové muzeum Chelsea Art Museum s výstavou poválečného evropského umění. Na umění je zaměřeno také Rubin Museum, které je prvním muzeem na americkém kontinentu zabývající se himálajským uměním. Expozice je umístěna v šestipatrové budově, kde je pečlivě uspořádána kolem centrálního spirálovitého schodiště. Rubin Museum mezi ostatními místy zaměřenými na umění opravdu vyniká.

Pokud si rádi prohlížíte umělecké fotografie, zavítejte do John Stevenson Gallery. Ve zdejší komorní atmosféře městského domu jsou ve vitrínách vystaveny fotografie a další zajímavé exponáty. Opravdovou perličkou je pak Museum of Sex, které se jako první kulturní zařízení v zemi zabývá lidskou sexualitou.


Foto: IAC Headquarters     Autor: Wally Gobetz

Zajímavou stavbou je také Chelsea Hotel, který se začal budovat roku 1884 podle návrhu společnosti Hubert, Pirsson and Co. Pak ovšem přišla ekonomická krize a značná část čtvrti Chelsea byla zruinována. V roce 1905 však byl hotel dostavěn do nynější podoby a otevřen. Téměř okamžitě se stal vyhledávanou rezidencí umělců, spisovatelů a hudebníků. Vždy byl spojen s uměleckou a bohémskou aktivitou. Jde o první hotel, který již od svého vzniku zachovával uměleckou notu, navíc v dobách jeho otevření byla Chelsea známá spíše jako divadelní okres. Dnes je hotel zdoben ornamentálními balkóny z kovaného železa a na fasádě doplněn pamětními deskami, jež vzdávají čest významným hostům, jako byl Mark Twain nebo Tennessee Williams.

- jap -

Předchozí články z USA:
Broadway – chlouba amerického divadelnictví
Coney Island
Cloisters museum – na dosah středověku

Článek byl zobrazen 3 309 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko