Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

New York - Fifth Avenue

Centrem newyorského Manhattanu prochází ulice Fifth Avenue (česky Pátá Avenue), která je považována za nejdražší obchodní zónu na světě. Již v minulosti byla symbolem bohatství a oblast kolem ní zase vyhledávanou milionářskou čtvrtí s honosnými rezidencemi.

Fifth Avenue se táhne od jižního konce Central parku až po severní konec Manhattanu. Vše, co leží na východ od ní, se označuje jako East Side, vše co leží na západ, potom West Side. Ulice začíná na náměstí Washington Square ve čtvrti Greenwich Village, kde jsou stejně jako ve Wall Street ještě k vidění křivolaké ulice jako za starých koloniálních časů. Ostatní Manhattanské ulice jsou přímé, protínají se v pravých úhlech a místo názvů nesou číselná označení.


Autor: Chris Beckett

I když dnes Pátá Avenue již jen málo připomíná dobu, kdy byla milionářskou obytnou čtvrtí, přesto zde pozorný turista nalezne stopy, které jsou památkou na její slavnou historii. Z architektonického hlediska je zde k vidění řada velmi cenných budov a známých objektů, jako třeba Grand Army Plaza, New York Public Library, St. Patrick´s Cathedral, Rockefeller Center, Guggenheimovo muzeum a další. Je zde však také mnoho méně známých institucí a památek, které stojí za návštěvu. Fifth Avenue se hlavně proslavila jako nejdražší obchodní zóna na světě a často bývá srovnávána s londýnskou Oxford Street a pařížskou Champs-Élysées. Žebříček každoročně zpracovává společnost Cushman & Wakefield, přední poradenská firma v oblasti nemovitostí. Za pronájem jednoho metru čtverečního na této nejdražší světové nákupní třídě zaplatí nájemce kolem 17 000 eur ročně. Sumy se však každoročně zvedají o několik procent.

Při procházce narazíte na desítky butiků těch nejznámějších módních světových značek, jako Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, italská Loro Piano, Valentino, Nike, Adidas a další. Pokud máte malé děti, potom určitě nesmíte vynechat F. A. O. Schwartz – obrovskou prodejnu hraček a dětských knih. Každou manželku pak jistě potěší dáreček z klenotnictví Tiffany & Co., které původně sídlilo na Broadwayi. Uvnitř se dá najít pár zajímavých kousků za příznivé ceny. Také nákup oblečení je celkově v USA velmi výhodný, zboží pořídíte za zlomek jeho ceny v Česku a navíc získáte produkty, které jsou u nás nedostupné.

V současné době se i na této prestižní nákupní adrese děje něco nevídaného. Díky ekonomické krizi lákají luxusní butiky své zákazníky na slevy ve výši 40 – 70%. Řada značkových obchodů tak reaguje na odliv zákazníků, kteří mají kvůli současné ekonomické situaci hlouběji do kapes. Největší slevy je možné očekávat před vánočními svátky. Může se vám tak stát, že módní kašmírový kabát, který původně stál okolo 2 tisíc dolarů, půjde pořídit za neuvěřitelných 300 dolarů. Jestliže si potrpíte na značkové zboží, vydejte se na nákupy na Fifth Avenue.


Autor: Baptiste Pons

Nakupování si můžete užít také v budově Trump Tower, kterou nechal postavit milionář Donald Trump. Stavba je oděna do bronzové a mosazné barvy a její interiér je více než zajímavý. K vidění je v ní dokonce vodopád a atraktivní jsou také křížící se eskalátory, které vyjíždí z atria lemovaného zrcadly do vyšších pater s obchůdky. Na protější straně ulice si můžete prohlédnout dva exkluzivní hotely – Peninsula New York z roku 1905 postavený ve stylu beaux art a St. Regis z roku 1904, který je dílem Johna Jacoba Astora. Abyste se mohli pokochat nástěnnými malbami Maxfielda Parrishe, zavítejte do baru King Cole a Lounge.

Další perlou na Fifth Avenue jsou dva velké domy z přelomu 19. a 20. století, které v roce 1917 přeměnila firma Cartier na své klenotnické impérium. Před Vánoci bývají celé domy ovázány velkou červenou mašlí a vypadají jako dárky čekající na rozbalení. O kousek dál pak najdete sídlo návrhářské společnosti Versace. Je umístěno v domě vybudovaném v letech 1902 – 1905 architektem Georgem W. Vanderbiltem. Proslavený je také obchodní dům Saks Fifth Avenue, který nabízí luxusní zboží všeho druhu. Již od roku 1922 sídlí ve významné renesanční budově. Klasickým příkladem mrakodrapu s ustupujícími horními podlažími je Fred F. French Building. Byl postaven v roce 1927, má barevnou fajánsovou výzdobu a jeho neobvyklá vstupní hala upoutá každého hned na první pohled.

Fifth Avenue je lemována 68 obytnými budovami, které jsou ve společném nebo družstevním vlastnictví. Právě zde najdete ty nejlepší a nejprestižnější newyorské adresy. Byt se 14 místnostmi, včetně dvou kuchyní a jídelny, s výhledem přes Central Park na zářící mrakodrapy zde přijde zhruba na 18 milionů dolarů, což je asi 442 milionů korun. Řeknete si, že to pro mnohé celebrity a slavné osobnosti není žádný problém, opak je však pravdou. Abyste mohli v této lokalitě bydlet, nejsou pro vás nejdůležitější peníze. Zdejší upjatá komunita si velmi přísně vybírá, koho dalšího mezi sebe přijme. A čím je člověk známější, tím to má těžší – nikdo zde totiž o slavné herce či zpěváky nestojí. Celebrity s paparazzi v zádech sem mají doslova zákaz vstupu. Když už se někomu podaří se do této uzavřené společnosti dostat a může bydlet v některém z domů, je nutné, aby plně ctil veškerá domovní pravidla.

- jap -

Předchozí články z USA:
Chelsea - architektonická perla New Yorku
Broadway – chlouba amerického divadelnictví
Coney Island

Článek byl zobrazen 4 962 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko