Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Broadway – chlouba amerického divadelnictví

Jednou z nejstarších avenue protínající New York je Broadway, která se proslavila zejména velkým počtem muzikálových a činoherních divadel. Vznikla v dobách, kdy se město ještě jmenovalo Nový Amsterodam, na místě bývalé indiánské stezky Wickquasgeck.

Broadway se táhne po celé délce Manhattanu z jižní části Bowling Greenu až k severnímu Inwoodu a směřuje až do Bronxu a Westchester County. Původní indiánská stezka vedla hustým porostem, mezi močály a skalisky ostrova Manhattan. Jakmile se zde však usadili Holanďané, změnila svou podobu a stala se hlavní tepnou Nového Amsterodamu. První zmínka o ní je datována do roku 1642, kdy ji popsal nizozemský objevitel David de Vries. Osadníci ulici pojmenovali Heerestraat, později Breede weg, neboli široká ulice.

V 18. století končila Broadway nedaleko Wall Street, odkud byla propojená s dalšími ulicemi, oblastí East Side a západem ostrova. Koncem 19. století již byla mnohem širší a její severnější část Bloomingdale Road, neboli Boulevard byla značně upravena. Od konce 19. století se celé ulici říká Broadway a tento název se užívá dodnes.


Foto: Broadway Avanue   Autor: MCSimon

Pokud si chcete Broadway projít, abyste si prohlédli památky a zajímavá místa, která ukrývá, je dobré se do ní vypravit o víkendu, kdy jsou ulice klidnější. Vyhnete se tak všudypřítomným spěchajícím davům a můžete si vychutnat místní restaurace nebo pohodlně nakoupit. Samotnou Broadway je v současnosti možné projet autem, ale výhodnější bude využít metro, jehož trasa kopíruje celou ulici.

Broadway je místem, které se nejvíce proslavilo obrovskou četností divadel, z nichž nejznámější je Broadway Theatre, které prezentuje svá představení s několika tisíci reprízami. V tzv. divadelním okrsku se nachází 39 velkých profesionálních scén, kam se vejde více jak 1500 diváků. Divadelní produkce uváděné na Broadwayi jsou považovány za vrchol amerického divadelnictví. Každým rokem se obrat divadel pohybuje v řádech miliard dolarů. Většina představení byla vytvořena za účelem zisku, ale některé scény mají i neziskový charakter. Obvykle jsou uváděny v sériích bez předem určené derniéry a počet repríz se řídí tím, jaký úspěch má hra u publika. Během jednoho z posledních roků zaplatilo 11 890 000 lidí za vstupenky do divadla 666 milionů dolarů.


Autor: hireen

Od roku 1880 je termínem Broadway označeno také rozsáhlé divadelní představení, které má vždy premiéru v New Yorku a poté pokračuje do dalších měst. Mezi známá divadla Broadwaye patří například Ambasador Theatre, Imperial Theatre, Shubert Theatre, Palace Theatre, Winter Garden Theatre a Georgie Gershwin Theatre, které patří mezi největší scény Broadwaye. Dalším unikátem je Majestic Theatre, které bylo otevřeno roku 1903. Od roku 1988 se v něm pravidelně uvádí úspěšný muzikál Fantom opery, který v dnešní době překračuje již 8 000 repríz. Dalším rekordmanem mezi představeními byl i muzikál Kočky. Herci účinkující na Broadwayi jsou většinou specialisté na jevištní herectví, ale často tam můžete spatřit také hvězdy filmu či televize, které jsou velkým lákadlem a přitáhnou větší počet diváků.

Během procházky ulicemi Broadwaye se i dnes můžete vrátit do minulosti. Prohlédněte si Lyceum, které je zářícím skvostem postaveným v roce 1903 ve stylu beaux art. Budova má velkolepé průčelí a je zdobena impozantními markýzami, sloupy a divadelními maskami. O dva bloky dále se nachází divadlo Barrymore, v němž roku 1947 debutoval Marlon Brando ve hře Tramvaj do stanice Touha.  Architektura mnohých divadel je opravdu zajímavá, ale to nejdůležitější se samozřejmě vždy odehrává uvnitř. Nejlepším způsobem, jak si vychutnat Broadway je proto koupit si lístek a jít na představení. Možná vás naláká divadlo Martin Beck Theater, které zevnitř připomíná maurský palác, nebo divadlo Cort s portálovým obloukem, jehož exteriér byl inspirován zámečkem Petit Trianon ve Versailles patřící Marii Antoinettě. Za vidění stojí také zrekonstruovaná secesní budova divadla New Amsterdam, kde se od roku 1997 hraje Lví král. V letech 1913 – 1927 zde byla produkována série představení Zeigfeld Follies.

Všechna umělecky uznávaná divadla na Broadway mají v současnosti statut historické památky. Bylo tak rozhodnuto v zájmu jejich ochrany v 80. letech 20. století. Šlo především o to, aby je nepotkal stejný osud jako starobylá divadla Bijou, Astor a Helen Hayes, která byla zničena. Mnoho divadel se podařilo zachránit doslova na poslední chvíli, buď byly v chátrajícím stavu, nebo z nich vznikly tzv. „grind houses“, což byla neudržovaná kina s nepřetržitým promítáním pornografických filmů. Jedním z hlavních aktérů, kteří přispěli k radikální proměně této oblasti, byla společnost Disney, která věnovala osm milionů dolarů na rekonstrukci divadla New Amsterdam. V současnosti se o obnovu a rekonstrukce v této oblasti stará nezisková organizace Times Square Business Improvement District.

Na některých protínajících se ulicích najdeme některá známá náměstí jako Union Square, Madison Square nebo nejznámější Times Square, která jsou významnými centry turistického ruchu. Pro milovníky nakupování je na náměstí zvaném Herald Square postaven jeden z největších obchodních domů na světě - Macy´s. Mezi 42. a 53. ulicí se u Times Square nachází jednu míli dlouhá Great White Way - Velká bílá ulice. Je první ulicí, která byla v roce 1880, na počest první třídy ve Spojených státech, osvětlena obloukovými lampami Charlese F. Brushe

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Coney Island

Cloisters museum - na dosah středověku 
Long Island
The Villages
ZOO Bronx
Chrysler Building

Článek byl zobrazen 8 183 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko