Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cloisters museum – na dosah středověku

Na vyvýšeném severním konci Manhattanu je v prostorách středověkého kláštera umístěno Cloisters Museum, které ukrývá díla středověkého umění. Samotný klášter se rozkládá v newyorském Fort Tryon Parku, ze kterého se lidem naskýtá skvělý výhled na klikatící se řeku Hudson.

Budova kláštera vypadá sice jako ceněná historická památka, ale byla vystavěna až ve 30. letech 20. století. Svým architektonickým stylem připomíná středověk, je doplněna sloupy a podloubími, chodbami a sály, jednotlivá okna pocházejí z jižní Francie. Kamenické práce jsou autentické s pracemi na francouzských středověkých opatstvích. Muzeum je tak moderní replikou středověkého kláštera, která však obsahuje mnohé autentické prvky, odkoupené od farmářů a správců farností ve Francii.

Základy Cloisters musea byly položeny sochařem Georgem Grey Barnardem, který během svého pobytu ve Francii začal sbírat středověké exponáty. V roce 1925 od něj tuto sbírku odkoupil americký multimilionář John D. Rockefeller mladší, který ji chtěl přičlenit k již fungujícímu muzeu Metropolitan Museum of Art. Nakonec však pro sbírky vybral nové místo, na pahorku Fort Tryon. Ke slavnostnímu otevření muzea došlo v roce 1938 a dnes je jakousi odloučenou pobočkou newyorského Metropolitan Museum of Art (MET). Platí zde stejná vstupenka, kterou si zakoupíte v MET.


Autor: Jeffrey Keefer

Muzeum obsahuje sbírku, která čítá kolem 5 tisíc středověkých uměleckých děl pocházejících z Evropy, z období od 12. do 15. století. Pravidelně se pod zdejšími arkádami pořádají výstavy soch, tapiserií, vitráží, kovotepeckých výrobků, obrazů a rukopisů. Název „Cloister“ znamená anglicky klášter, ale můžeme tím vyjádřit také ambit neboli křížovou chodbu, jež obklopuje rajskou zahradu. Uvnitř kláštera se totiž nachází čtvercový dvůr, ze kterého je možné se dostat do dalších klášterních prostor. Ze všech obvodových chodeb kláštera proto můžete vcházet do jednotlivých galerií.

V hlavním podlaží kláštera je umístěno několik galerií, které jsou ukryty mezi křížovými chodbami. Prohlédnout si zde můžete zajímavé hlavice sloupů ze 12. století, které pocházejí z kláštera Cixa Closter. Zdobí je krásné románské plastiky vyobrazující zvířata se dvěma těly a jednou hlavou. Atraktivní jsou také prostory s názvem St. Guilhem Closter, jejichž název je odvozen od kláštera z roku 804, který nechal postavit šlechtic působící na dvoře Karla Velikého. Když se přemístíte do spodního podlaží, ocitnete s v prostorách ženského kláštera Tri Cloister z 16. století, který byl zničen hugenoty. Středověkou zahradu s bylinkami objevíte poté v Bonnefont Cloister z přelomu 13. a 14. století.

V muzeu je hezky dodrženo chronologické členění expozic, návštěvník si tak může nejdříve prohlédnout románské umění, poté se pokochá gotikou a nakonec uvidí sekci s vrcholným středověkým uměním pocházejícím z období kolem roku 1520. Hlavní část muzea zvaná Boppard Room ukrývá krásné a oblíbené vitrážové panely z 15. století. V kapli Gotic Chapel je umístěn pomník křižáka, kterého znázorňuje mladý muž s otevřenýma očima a rukama sepnutýma k modlitbě.

V místnosti s názvem Unicorn Tapestries Room se nachází šest tkaných tapiserií pocházejících z 16. století z Bruselu. Dohromady představují alegorii o vtělení Krista. Za prohlídku stojí také pokladnice Treasury situovaná ve spodním podlaží, která uchovává například křížek vyrobený z mrožího klu někdy ve 12. století. Skleněné předměty, plastiky a další tapiserie jsou vidět ve výstavní síni Glass Gallery.

Mezi Cloisters Museem a stanicí metra se rozkládá krásný park, který je vyhledávaným místem víkendových výletů Newyorčanů, kteří si chtějí v hlučné metropoli užít alespoň trochu přírody. Pěšky se sem dostanete třeba přes mohutný most George Washingtona, jenž své jméno získal podle bitvy, která se zde v roce 1776 odehrála právě pod vedením generála George Washingtona.

- jap -

Předchozí články z USA:
Milionářská sídla a celebrity, to je Long Island
The Villages – kde žijí zbohatlíci
New York - Bronx Zoo

Článek byl zobrazen 3 300 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko