Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

NP Kenai - severská divočina (téměř) na dosah

Na jižním pobřeží Aljašky, jihozápadně od Anchorage, leží poloostrov Kenai. Velká část poloostrova je chráněným územím, reprezentovaným především Kenai National Wildlife Refuge a Kenai Fjords National Park. Obě dvě patří díky své poměrně dobré dopravní dostupnosti a blízkosti města Anchorage k nejnavštěvovanějším na Aljašce.

Co se týče Národního parku Kenai Fjords, ten je dobře dosažitelný po silnici zvané Seward Highway, vedoucí k ledovci Exit. Park byl založen poměrně nedávno, v roce 1980, a rozkládá se na ploše 2 816 km2. Návštěvníkům nabízí úžasné pohledy na úzké fjordy, strmé skály a zářící ledovce. Když už jsme u ledovců, do parku zasahuje ledovcové pole Harding (pojmenované dle amerického prezidenta Warrena G. Hardinga), jedno ze čtyř zbývajících a zároveň největší na území USA. Můžete jej částečně projít po značené stezce, dlouhé zhruba 13 kilometrů. Zdá se to možná málo, ale její zdolání zabere 6 až 8 hodin. Najdete tady i kratší a snadnější túry, obvykle vycházející poblíž Exit Glacier. Chodit mimo značené trasy se nedoporučuje, čeká vás tam totiž opravdová divočina.


Autor: DCSL

Velkou atrakcí je rovněž zdejší fauna, především mohutní mořští savci (kosatky, plejtváci, sviňuchy atd.), lachtani, vydry, ale také medvědi či losi a různé druhy ptáků. Většina návštěvníků pozoruje život v parku z lodi během výletů, začínajících ve čtyřtisícovém městečku Seward (mimochodem, jmenuje se podle člověka, který dojednal koupi Aljašky od Ruska). Jsou pořádány různými společnostmi a můžete si vybrat lodě větší či menší, program však bývá velmi podobný. Uvidíte nejen zvířata, naskytne se vám i působivý pohled na modravé ledovce padající s rachotem do vody. Ti odvážnější se do vod fjordů mohou vydat rovněž na kajaku.

Ale podívejme se – alespoň virtuálně – také do další, výše zmíněné oblasti. O Kenai National Wildlife Refuge se říká, že představuje celou Aljašku v malém, neboť na jeho ploše se nacházejí všechny typy aljašských biotopů a prostředí. Rovněž na území tohoto parku zasahuje výše zmíněné ledovcové pole Harding. Avšak, jak už název parku napovídá, jeho hlavní cílem je ochrana divoké zvěře. Konkrétně se jedná o losy, soby karibu, černé a hnědé medvědy, vlky, rysy, zdejší divoké druhy ovcí a koz, stejně jako lososy a další živočichy. Toto přírodní bohatství sem láká každoročně množství návštěvníků – fotografů zvěře, sportovních rybářů, nebo lidí, kteří si zkrátka chtějí užít divokou přírodu při pěších túrách, na loďkách apod.

Obecně celý poloostrov Kenai představuje výbornou možnost, jak se relativně snadno a bezpečně přenést do nitra nádherné aljašské přírody. Uvidíte nejen typickou krajina s modravými ledovci, ale také různé zástupce zdejší fauny, žijící ve vzájemné symbióze. A když se budete loučit, na pozdrav vám možná zamává i majestátní velrybí ploutev.

Autor: Michal Hamšík

Předchozí články z USA :
St. Augustine – vzpomínka na koloniální minulost
Wupatki – neklidné místo pro život
Aljaška - za kouzlem Severu

Článek byl zobrazen 3 605 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko