Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

New York - Brooklyn Museum of Art

Jedním z nejvýznamnějších amerických muzeí je Brooklynské muzeum umění, které je druhým největším muzeem v New Yorku. Tato prestižní instituce uchovává sbírku s více než milionem exponátů, od těch starodávných až po moderní mistrovská díla.

Brooklynské muzeum umění najdete na Eastern Parkway, nedaleko botanické zahrady Brooklyn Botanic Garden. Jeho historie sahá až do roku 1823, kdy zde byla založena knihovna Brooklyn Apprentices Library, jejímž ředitelem se stal Walt Whitman. Knihovna se velmi rychle rozrůstala, až se z ní nakonec stal Brooklyn Institute of Arts and Sciences – Brooklynský institut umění a vědy, který byl později přejmenován na Brooklyn Museum.

Až do roku 1893 sídlila instituce jen v provizorních prostorách, poté byla přestěhována do nové budovy. Na její stavební návrh bylo vypsáno výběrové řízení, které vyhrála architektonická kancelář McKim, Mead & White. Z celého navrhovaného projektu však bylo nakonec zhotoveno pouze západní křídlo a nádvoří. Kdyby bylo dílo dokončeno celé, stalo by se Brooklynské muzeum největším muzeem na světě, které by svou velikostí předčilo i slavný pařížský Louvre. Budova muzea je dnes významnou památkou, která je typickou ukázkou architektonického stylu beaux-arts.

V nedávné době prošlo muzeum rozsáhlou modernizací, v roce 2005 byl dokončen nový hlavní vchod se stupňovitým skleněným pavilonem. Zajímavé je také blízké okolí, rozlehlé prostranství nabízí příjemné posezení, kde se můžete kochat krásnými vodními scenériemi. Moderní prostory před muzeem se tak vkusně doplňují s původní architekturou a sochařskou výzdobou. Jakmile vstoupíte širokým hlavním vchodem do muzea, otevře se před vámi hala, kde najdete turistické informace, pokladnu, šatnu a obchod s dárkovým zbožím.

Vystavená díla se v muzeu neustále obměňují tak, aby si je návštěvníci mohli co nejlépe vychutnat. V galerii Blum Gallery se také často střídají nejrůznější výstavy, třeba v roce 2005 zde byl největším hitem „Monet´s London“, tedy Monetův Londýn. Na stejném podlaží se nachází i kavárna a venkovní zahrada s plastikami s názvem Sculpture Garden. Prohlédnout si zde můžete lva z parku Steeplechase Park na Coney Islandu a také repliku sochy Svobody z 19. století.

Na prohlídku muzea je nutné si vyhradit více času, zdejší exponáty si zaslouží dostatek pozornosti. V prvním podlaží jsou k vidění africké a středoamerické sbírky a také sbírky amerických indiánů. Toto muzeum v roce 1923 jako první na světě představilo africké nástroje a artefakty jako umělecká díla. Mistrovskou prací je například mosazná socha postavy hráče na roh, která byla vyhotovena pro nigerijského krále Beninu v 16. století. Pokud zavítáte mezi exponáty ze Střední a Jižní Ameriky, objevíte nádhernou, 2000 let starou pokrývku, zvanou „Paracas Textile“. Ve sbírce amerických indiánů naleznete samostatně stojící totemy pocházející z 19. století, a které sem byly přivezeny z Britské Kolumbie.

Když se přesunete do druhého podlaží, budete si moci prohlédnout asijské a islámské sbírky, z nichž nejpřitažlivější je kolekce pozdního perského umění dynastie Qajar. Tato dynastie vládla v letech 1779 – 1924 a zdejší sbírka je jednou z nejlepších svého druhu, které je možné nalézt mimo Írán. Třetí podlaží je pak zaplněno sbírkami z Egypta, ale k vidění jsou zde také evropské obrazy. Obdivovat můžete díla francouzských umělců, jakými byli například Cézanne, Degas, Breton, Matiss a další. Egyptská kolekce zahrnuje předměty ze čtyř tisíciletí, základem sbírky jsou vykopávky, které byly objeveny díky egyptologovi Charlesi Edwinu Wilbourovi.

Ve čtvrtém patře se nachází výstavní síň Sackler Center for Feminist Art. Páté patro je zase určeno pro výstavní síň Cantor Gallery, kde je umístěno 58 Rodinových soch a centrum Luce Center for American Art. V místní studovně Visible Storage je k vidění kolem 1500 předmětů patřících do muzejní sbírky americké malby a sochařství. Nachází se zde také sbírky užitného umění a amerických indiánů, tisky, kresby a fotografie. Druhou část Luce Centra tvoří výstava nazvaná „American Identities“, která zabírá několik galerií a nabízí návštěvníkům možnost si prohlédnout více jak 2500 olejomaleb, plastik, akvarelů a pastelů datujících se do období od roku 1720 až do konce 20. století.

- jap -
Foto: Wally Gobetz

Předchozí články z USA:
New York - St. Patrick Cathedral
New York - Lincoln Center
Americké přírodovědné muzeum

Článek byl zobrazen 3 825 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko