Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Haló, tady Houston...

Tuhle větu si většina z nás dobře pamatuje z amerických filmů, především z oscarového „Apolla 13“. Tentokrát výjimečně nejde o pouhou filmovu fikci – v Houstonu skutečně mají středisko pro řízení vesmírných letů amerických raketoplánů. Vždyť se mu také přezdívá „Space City“ - Vesmírné město.

Houston (čti Hjústn) najdete na jihu USA, při pobřeží Mexického zálivu. Je největším a nejlidnatějším městem ve státě Texas. Rozkládá se na více než 1 600 km2 a žijí v něm přes dva milióny obyvatel. Obyvatelstvo tvoří z poloviny běloši, ze čtvrtiny černoši, zbytek představují Asiaté, Indiáni, Ostrované a jiné menšiny. Silné zastoupení mají ve městě lidé hispánského původu, téměř 40%, a to bez ohledu na rasu.

Historie města sahá do roku 1836, kdy si dva bratři John Kirby Allen a Augustus Chapman Allen zakoupili pozemky o celkové výměře 27 km2 za cenu $9 428. Založené město pojmenovali po generálovi a pozdějším texaském prezidentovi Samu Houstonovi.

Z dnešního Houstonu by měli podnikaví bratři Allenové jistě radost. V roce 2006 se umístil jako první v Texasu a jako třetí v USA v kategorii „Nejlepší místo pro obchod a zaměstnání“. Nejvíce se zde daří petrochemickému průmyslu. Houston ropným průmyslem doslova žije, a samozřejmě „z něj“ žije. Surovou ropu je cítit na mnoha místech, celý Texas je prostě ropou napuštěn. Nejčastější scenérií v okolí města jsou obří rafinérie. Když v noci svítí tisíci světel, snadno si je můžete zaměnit s obydleným městem.

V Houstonu se nachází taky velký a důležitý přístav, šestý největší na světě. V poslední době se zde dobře daří high-tech oborům. Ve městě sídlí i firma Texas Medical Center, která je největší zdravotnickou firmou na světě. Kromě ní tu najdete už zmíněné Lyndon B. Johnson Space Center, odkud jsou řízeny vesmírné lety. Vedle toho se Houston dále specializuje na výrobu zařízení k těžbě ropy.

Městská silueta Houstonu je hodnocena jako čtvrtá nejpůsobivější ve Spojených státech. Co se týče výšky budov, je panorama města na třetím místě v USA (po New Yorku a Chicagu) a mezi deseti nejlepšími ve světě. Houston má systém důmyslných průchodů a nadzemních tunelů spojujících budovy v centru, Downtownu. Nejvyšší mrakodrap se jmenuje JPMorgan Chase Tower (dříve Texas Commerce Tower), má 75 pater a je vysoký 305 metrů. Zároveň je to nejvyšší budova v Texasu, devátá nejvyšší v USA a 29. nejvyšší na světě.

Turisté, kteří měli možnost poznat Houston „ze všech stran“, ho označují za velmi kontrastní město. Centrum je moderní a působivé, ale stačí sjet z dálnice a ocitnete se mezi zchátralými domky. Tyto dva na první pohled nesourodé světy fungují v těsné blízkosti. „Když stojíte v centru a díváte se ven, ani nepoznáte, že jste ve městě, dokud se neohlédnete. Naopak když stojíte „v ghettu“a koukáte na mrakodrapy, máte pocit, že centrum je i všude kolem vás,“ tak popisuje své dojmy z Dallasu jeden z turistů.

Velmi působivá je prý také dálniční síť, která „Downtown“ obepíná. Přímo z dálnice se můžete dívat do oken mrakodrapů. V noci tu téměř žádná auta nejezdí, a pro tutisty je taková noční jízda kolem nasvíceného centra Houstonu nezapomenutelným zážitkem. Zážitkem zcela opačného charakteru je tu ale doprava v ranních a odpoledních špičkách. Lidé žijí většinou mimo město a do Houstonu dojíždějí, jak jinak než autem, za prací. Dálnice se čtyřmi pruhy v jednom směru je den co den ve všech pruzích neproniknutelně zaplněna, ale narozdíl od našich dálnic v permanentním svižném pohybu. Nepostradatelná „vozítka“ parkují Američané v mnohapatrových garážích, které jsou samozřejmou součástí cenra Houstonu.

A na závěr ještě „drobná perlička“ z tohoho pestrého amerického města. Nejezděte sem, pokud nechcete přibrat! Houston se už několik let drží střídavě na prvních dvou místech žebříčku měst s nejobéznějšími obyvateli. Obezitu sledují úřady a údaje o počtu tlouštíků zveřejňují každoročně v magazínu Mens Fitness. Zároveň přidávají doporučení, že pokud si chcete vidět na špičky svých nohou, měli byste se Houstonu raději obloukem vyhnout...

Autor: Lucie Kaspříková

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Teskně hučí Niagára
Chicago - větrné město
San Francisco
Dallas - život „za babku
Boston - evropské velkoměsto ve Spojených státech

Článek byl zobrazen 8 220 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko