Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za nejstaršími kolotoči do Santa Cruz

Na severu Kalifornie se u severního cípu zátoky Monterey Bay rozkládá asi 250 tisícové město Santa Cruz, které je okresním a hlavním městem Santa Cruz County. Prolíná se v něm maloměstská Kalifornie s venkovskou atmosférou, přesto má město díky své univerzitě kosmopolitního ducha.

V okolí Santa Cruz se nachází zemědělské pozemky, které vytváří široký výběžek mezi zátokou a hustě zalesněným pohořím Santa Cruz Mountains. Tyto hory oddělují město od údolí Silicon Valley a společně s malebným pobřežím patří mezi hlavní turistická lákadla této oblasti. Příroda je tak zdejším obyvatelům i návštěvníkům doslova nadosah.

Centrum Santa Cruz se rozkládá v okolí ulice Pacific Avenue, která je asi 800 metrů od moře. Velkou část této oblasti poničilo v roce 1989 zemětřesení mající epicentrum pod nedalekým pahorkem Loma Prieta. Tehdy mu padla za oběť řada domů a komerčních staveb. Centrum Santa Cruz bylo proto až do konce roku 1994 jedním velkým staveništěm. Většina objektů byla opravena, ale na některých místech dodnes najdete prázdné parcely, na nichž kdysi stály domy. V opravených ulicích už ale zase najdete četná knihkupectví, umělecké galerie, kavárny a restaurace.


Foto: Monterey Bay  Autor: David Baron

Historické jádro najdete na kopci na severovýchodním cípu města. Dominuje mu replika stavby Santa Cruz Mission, kterou založil 25. září roku 1791 otec Lasuén jako 12. františkánskou misii v Kalifornii. Založení misie v těchto místech se však nakonec ukázalo jako špatný tah, budova byla neustále devastována častými zemětřeseními a nepříznivým počasím. Nakonec byla opuštěna a ponechána napospas svému osudu. Příroda dokonala své dílo zkázy a do dnešních dní se z původního objektu nepodařilo dochovat vůbec nic. Polohu někdejší misie tak vymezuje park, v němž byla v roce 1931 vystavěna její replika sloužící jako muzeum.

V roce 1993 bylo ve městě postaveno kulturní centrum McPherson Center. V jeho prostorách sídlí Museum od Art and History věnované místnímu umění a historii. Art Gallery vystavuje díla umělců převážně ze severu střední Kalifornie. History Gallery zase vystavuje expozice přibližující minulost okresu Santa Cruz, od koloniální éry až po současnost. Objevíte zde také předměty představující zemědělské a průmyslové dědictví tohoto regionu. Součástí muzea je přilehlá Octagon Gallery postavená již v roce 1882 jako okresní archiv.

V Santa Cruz najdete poslední zábavní park na západním pobřeží postavený ve starém duchu. Jde o Santa Cruz  Beach Boardwalk nabízející nejrůznější atrakce a hry, které jsou roztroušeny podél pobřeží. Největší pozornost vzbuzuje horská dráha Giant Dipper, kterou v roce 1924 postavil Arthur Looff. Dráha je v současnosti již považována za národní historickou památku. Vozidlo na ní jede po 1,6 km dlouhé dřevěné dráze rychlostí 88 km/h. Nedaleko je k vidění kolotoč s koňmi a vozy, které v roce 1911 ručně vyřezal řemeslník Charles Looff – otec autora horské dráhy. V parku objevíte ještě dalších 27 atrakcí modernějšího charakteru a tančírnu ve stylu art deco.


Autor: Corey Spruit

Zajímavou přírodní atrakcí je pláž Natural Bridges State Beach, jež byla pojmenovaná po erodovaných útvarech, které do útesů vyhloubily mořské vlny. Původně zde byly tři malebné oblouky, ale do dnešních dní se podařilo dochovat jen jeden, přes který stále pronikají vlny do nevelké písečné zátočiny. Nedaleko se nachází park s eukalyptovým hájem, který protíná stezka seznamující návštěvníky s vývojovými stádii motýla danause stěhovavého.

Okolí Santa Cruz je vyhledávanou surfařskou oblastí. Ve zdejším majáku sídlí muzeum Santa Cruz Surfing Museum pečující o předměty související s každým surfařským obdobím. Tento sport pochází z Havajských ostrovů a jeho hlavním cílem v Santa Cruz bylo podpořit turistický ruch v této oblasti. Kaliforňané mu propadli až v 60. letech 20. století a částečně tomu dopomohla hudba kapely Beach Boys. V muzeu jsou vystavena například rozmanitá surfařská prkna.

Jedinečný je také nedaleký sekvojový háj zvaný Mystery Spot, který již desetiletí přitahuje návštěvníky podivnými událostmi, záhadami a nevysvětlitelnými úkazy. Koule se zde kutálí do kopce, kompasy nefungují, rovnoběžky se sbíhají a zákony fyziky zde nějak neplatí. Tuto kuriozitu by si žádný návštěvník Santa Cruz neměl nechat ujít.

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Za studenty do Berkeley
Lake Tahoe
Palm Springs - oáza uprostřed pouště
San Francisco
Dallas - život „za babku

Článek byl zobrazen 5 888 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko