Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za indiány do Phoenixu

Phoenix ležící na jihozápadě Spojených států amerických je s rozlohou 1 230,5 km² osmým největším městem USA a zároveň také hlavním městem vyprahlého státu Arizona. Dnes zde žije kolem 2 milionů obyvatel, z nichž mnozí jsou potomky původních indiánských kmenů.

Indiánská minulost města je patrná téměř na každém kroku. Dýchá zde na vás jedinečná atmosféra starých časů. V indiánském jazyce kmene Navajo bylo město nazváno jako Hoozdo, což znamená „horoucí místo“. Phoenix je situován v poušti Sonoran, v údolí Salt River Valley, kterému se někdy také říká „Údolí slunce“. Západní část města je protkána tokem řeky Salt.  Ze všech stran je Phoenix obklopen horskými masívy, jako McDowell Mountains, White Tank Mountains, Superstition Mountains a Sierra Estrella.

Phoenix je rovněž krajským městem Maricopa County, oficiálně se skládá z 15 městských částí, ale běžně je dělen na sedm hlavních oblastí. Phoenix leží v místě, které je považováno za jedno z nejteplejších na světě – když nepočítáme Střední východ. V době vrcholného léta zde teploty běžně přesahují 40°C a v zimě málokdy klesají pod 18°C, sníh se zde proto téměř nevyskytuje. Teplotní rekord zde byl naměřen v červenci roku 1990, kdy se teplota vyšplhala na nesnesitelných 50°C. Statistiky navíc uvádějí, že tady zažijete 300 slunečných dní v roce. Za nejdeštivější měsíc je považován květen.

V minulosti obýval území dnešního města indiánský kmen Hohokam, který se zasloužil o vybudování sítě zavlažovacích kanálů. Dokázal tak suchou a neúrodnou půdu proměnit v zemědělsky využitelnou. Celkově bylo vybudováno asi 200 km těchto kanálů, jejich část pak byla v moderní době použita při budování Arizona Canalu, Central Arizona Project Canalu a Hayden-Rhodesova akvaduktu. Časté střídání suchých období se záplavami nakonec způsobilo, že značně rozvinutý kmen Hohokamů nakonec zanikl. Samotné město Phoenix bylo založeno v roce 1871 a v roce 1889 se stalo hlavním městem Arizony.

Největší rozkvět zažíval Phoenix v období druhé poloviny 2. světové války. Tehdy byl zaznamenán značný příliv obyvatel a to zejména kvůli výstavbě letecké základny Luke Air Force Base a mnoha novým pracovním příležitostem. Vznikly zde velké firmy jako Honeywell zabývající se letectvím, Intel zaměřený na elektroniku a Phelps Dodge Corporation věnující se těžbě minerálů. Zatímco v roce 1930 zde žilo kolem 48 tisíc obyvatel, v roce 1950 byl při sčítání lidu zjištěn počet 106 818 lidí a v roce 1960 dokonce už čtyřnásobek, tj. téměř 440 tisíc obyvatel. Přelom 20. a 21. století se nesl ve znamení masivního rozvoje okolních měst aglomerace a neustálého zvyšování poštu obyvatel.

Při procházce dnešním Phoenixem si na své přijdou zejména milovníci indiánských kultur. Jedněmi z největších turistických lákadel se staly místa, jako Pueblo Grande Museum, Desert Botanical Garden nebo indiánské Heard Museum na Central Avenue. V Heard Museu se seznámíte s dějinami, spiritualitou a moudrostí původních indiánských obyvatel této země. Prohlédnout si můžete spoustu dochovaných indiánských pokladů. Vystavena je zde stovka indiánských „kačin“, což jsou taneční masky a loutky symbolizující duše zemřelých. Shlédnout můžete také ukázku struktury indiánských obydlí. Objasněna vám bude i historie této jedinečné kultury, jež podstoupila jeden z největších holocaustů v dějinách.

Mnoho návštěvníků bude možná lákat prohlídka slavné milionářské čtvrti Paradise Valley, kde stojí jedny z nejdražších soukromých staveb světa. Phoenix je rovněž centrem sportu a domovem řady známých sportovních týmů. Nejznámější je samozřejmě hokejový klub Phoenix Coyotes. Kvalitní zastoupení zde mají také týmy basketbalu, amerického fotbalu a baseballu.

Asi 50 km severně od Phoenixu se v Sonorské poušti rozkládá indiánská rezervace o velikosti 24 tisíc akrů. Zde žijí indiáni kmene Yavapai, neboli také „Lidé od Červené hory“. Je to jeden z původních indiánských kmenů, který nikdy nepřestal bojovat za svá práva a svobodu. V dobách osidlování Střední Arizony to byl jeden z nejpočetnějších kmenů, oproti bojovným Apačům byl však tento kmen mírumilovný. Bělošští osadníci ale bohužel mezi indiány neviděli rozdíly, a proto se rozhodli vyvraždit podle hesla „mrtvý indián – dobrý indián“ úplně všechny. V rezervaci dnes žijí potomci tohoto jedinečného kmene s úžasnou kulturou a tradicemi.

V 60. letech 20. století jim však hrozilo, že přijdou i o poslední kousek půdy, který jim byl přidělen. Vláda se totiž rozhodla vystavět na řece Verde River přehradu, která měla zaplavit větší část jejich rezervace. Indiánům bylo sice nabídnuto odškodné, ale oni odmítli. Mají totiž s půdou velmi silné pouto, dokonce ji označují jako svou matku. Indiánů se však tehdy naštěstí zastala většina arizonského obyvatelstva, proběhlo mnoho stávek a protestů až byl nakonec celý projekt v roce 1981 zrušen. Aby si připomněli toto vítězství, pořádají každoročně indiáni několik dnů trvající slavnost, jejíž součástí je Pow-wow, indiánské rodeo, různé soutěže a turnaje. Tak vznikla tradice nazývaná Orme Dam Victory Days. Návštěvu slavnosti by si neměl nechat ujít žádný návštěvník jihozápadu USA.

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
V žáru mohavské pouště
Hollywood – to nejsou jen písmenka na skále
Západním pobřežím USA trochu jinak....
Opojné Las Vegas
Aspen – hurá mezi celebrity!

Článek byl zobrazen 7 843 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko