Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Universal Studios – svět kouzel

Na okraji Los Angeles se na ploše 168 hektarů rozkládají Universal Studios Hollywood, které jsou největším fungujícím filmovým a televizním studiem a tematickým zábavním parkem. Studia byla založena v roce 1912 a jsou tak nejstaršími ve Spojených státech amerických a také jedněmi z nejstarších filmových studií na světě.

Studia najdete na svazích údolí San Fernando, tedy na místě, kde roku 1912 Carl Laemmle zakoupil kuřecí farmu Tylor Ranch. Syn německých imigrantů farmu přestavěl a přestěhoval do ní z Hollywoodu své filmové studio. V březnu 1915 otevřel slavnostně Universal City a již tehdy vybíral od příchozích 24 centů za to, že se mohli podívat na to, jak se vyrábějí filmy. V roce 1927 však nastal rozvoj zvukových filmů, což si vyžadovalo naprosté ticho při natáčení a tak bylo zpřístupnění areálu ukončeno.

V průběhu času prošla studia několika velkými změnami, v roce 1964 zde například začaly jezdit dvě tramvajové linky, které vozily zájemce zákulisím natáčení. V roce 1966 se začíná rozrůstat tematický zábavní park s atrakcemi představujícími jednotlivé zde natočené filmy. V současnosti prohlídka zahrnuje zvuková studia a filmové dekorace. Některá se dosud používají, jiná zůstala zachována, protože se zde točené filmy staly kasovními trháky.  Vše, co okolo sebe uvidíte, jsou filmové kulisy filmů, jako třeba Čelisti, Zemětřesení, King Kong, E. T., Návrat do budoucnosti, Terminátor, Jurský park, Vodní svět, Mumie a mnoho dalších. V Universal Studios vznikají filmy, televizní i hudební produkce.  Dále je zde také spousta atrakcí, počínaje Shrekem a konče cestou do virtuální reality. Ve zdejším archivu je uchovávána největší světová sbírka fotografií, kostýmů, modelů, plakátů a korespondence za posledních 100 let filmové historie.


Foto:blueElephant / Shutterstock.com

Komplex Universal Studios Hollywood je rozdělen do tří částí: Entertainment Center, Studio Center a na pozemky vlastního studia. Jakmile projdete vstupní branou, ocitnete se v tzv. ulicích Světa, což jsou ve skutečnosti funkční kulisy čehokoliv od Ameriky 50. let minulého století až po evropskou vesnici. Gotický kostel je z druhé strany renesančním zámkem, hned vedle stojí několik budov z antického Říma a za rohem je dřevěná vesnička ve stylu "divokého západu" sousedící s moderní ulicí velkoměsta.

Před zábavním parkem byl v roce 1993 otevřen City Walk, který spojuje hlavní vzrušující atrakce, jako jsou ateliéry, Gibsonův krytý amfiteátr a multikino s 18 plátny. Ulice vypadá, jako by byla vytržená z Las Vegas, nejsou zde ovšem kasina, ale přes 65 různých obchodů, barů, nočních klubů, divadel a zábavních scén. City Walk je známá jako zábavní Mekka jižní Kalifornie. Určitě vás zaujme obří osvětlený baseballový hráč lákající k návštěvě obchodu se sportovními potřebami, nebo převrácený růžový kabriolet nabouraný do cedule nad zmrzlinářstvím. Navštívit můžete bowlingovou dráhu Jillian´s Hi-Life Lanes, bar Piano bar Howl at the Moon či klub Cafe TuTu Tango. Dále je zde třípodlažní kino IMAX 3D a pořádají se virtuální závody vozů NASCAR.


Autor: Ahmad Tarek

Nejlepší možností, jak si prohlédnout hlavní televizní a filmové scény a kulisy, je vydat se na Studio Tour, která začíná v Entertainment Center. Mezi horní a dolní částí pozemku vás přepraví futuristický výtah Starway. Během prohlídky Studio Tour máte možnost detailně nahlédnout do minulosti, přítomnosti i budoucnosti hollywoodského filmového průmyslu. Zvukotěsnými ateliéry, exteriéry a filmovými scénami projíždíte v tramvaji vybavené nejmodernějšími zvukovými a obrazovými systémy. Navíc můžete poslouchat výklad virtuálního průvodce, kterým je herečka Whoopi Goldbergová. Pokud budete mít štěstí, uvidíte přímo výrobu filmu, můžete se ocitnout uprostřed zemětřesení, přežít zřícení mostu, náhlou povodeň či lavinu. Tramvaj míjí také legendární motel Bates z Hitchcockova hororu „Psycho“, který se natáčel roku 1960. Aby byl zážitek opravdu reálný, tak v době, kdy projíždíte kolem motelu, jeden z najatých herců zrovna nakládá do kufru auta mrtvolu. Obzvláště velké oblibě se těší sestřih s názvem „Before They Were Stars“ a ukázky speciálních klimatických jevů. Díky rekvizitám, kamerám, světlům a spoustě akcí můžete zažít vše na vlastní kůži.

Kromě projížďky studii je zde řada dalších atrakcí již vyloženě pouťového charakteru, z nichž každá se váže na nějaký známý film či filmovou postavu. Universal Studios nabízí díky speciálním efektům jedny z nejlepších a nejpůsobivějších atrakcí vůbec. Nejnovější se jmenuje Revenge of Mummy – The Ride a jedná se o kombinaci vysokorychlostní horské dráhy s nejmodernější robotikou. Jistě vás zaujme také nová verze Terminátora 3 v trojrozměrné kvalitě obohacená o příšerná monstra. V největším zvukotěsném studiu můžete zahlédnout nového King Konga. Ten musel být po požáru, který v roce 2008 prakticky srovnal se zemí celou jednu sekci parku, celý obnoven. Oficiální název zní King Kong 360 3D.

Velkým marketingovým tahounem je jméno samotného režiséra Petera Jacksona, který si vzal celý projekt na svá bedra. Náklady na vybudování této atrakce převýšili původního King Konga až šestinásobně. Jelikož je trend 3D technologie vysoce v kurzu, rozhodlo se vedení parku celou atrakci King Kong přebudovat prakticky od základů a využít 3D technologii. Dále je zde možnost projížďky Jurským parkem, kde vás kromě děsivých obřích dinosaurů čeká i vodní horská dráha. Zbrusu novou atrakcí útočící na všechny smysly je Shrek 4D. K dalším novinkám patří také Simpsons Ride, kudy vás provází rodinka Simpsonových, která je hvězdou nejdéle uváděného televizního seriálu. Potkáme zde mnoho postaviček z oblíbených dětských filmů a je zde i jedno živé představení s řadou působivých efektů a kaskadérských kousků. Kromě Hollywoodu najdete zábavní park Universal Studios i na Floridě, ve Španělsku a v Japonsku. Ročně tak přináší zábavu milionům návštěvníků.

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou: 
Za nejstaršími kolotoči do Santa Cruz
Za studenty do Berkeley
Lake Tahoe
Palm Springs - oáza uprostřed pouště
San Francisco
Dallas - život „za babku

Článek byl zobrazen 7 820 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko