Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

New York - National Academy of Design

Jednu z největších veřejných sbírek amerického umění 19. a 20. století ukrývá muzeum National Academy od Design nacházející se v New Yorku. Dává lidem pocítit, jaké to asi bylo, být na počátku 20. století americkým zbohatlíkem.

National Academy of Design byla vytvořena v roce 1825 několika významnými uměleckými osobnostmi, mezi nimiž však nejvíce vynikali Asher Durand a Samuel F. B. Morse. Asher Brown Durand se narodil v roce 1796 ve Springfieldu ve státě New Jersey jako osmý z devíti dětí. Již v dětství pomáhal svému otci v jeho hodinářské a stříbrotepecké dílně. Nakonec se vydal v jeho šlépějích a stal se také rytcem. V roce 1823 již byl jedním z nejvyhledávanějších newyorských rytců – slávu mu vynesla především rytina obrazu „Prohlášení nezávislosti“ od Johna Trumbulla.

V roce 1832 Durand ukončil svou bohatou kariéru rytce a začal se věnovat portrétní malbě. Okouzlila ho zejména malba krajiny a tak si získal oblibu veřejnosti, ale také mu to vyneslo nemalé finanční prostředky. Durand se stal nakonec jedním z nejznámějších krajinářů a představitelů Hudson River School. Byl rovněž vysoce respektovanou postavou newyorských uměleckých kruhů. V letech 1845 – 1861 pak působil jako prezident National Academy of Design.

Samuel Finley Breese Morse, druhý ze zakladatelů muzea, se narodil v Charlestownu ve státě Massachusetts. Již od raného dětství se aktivně věnoval umění, vystudoval vysokou školu, studoval na univerzitě v Yale a stal se žákem vlivného amerického malíře Washingtona Allstona. Nejdříve se živil malováním portrétů, historických scén, byl sochařem a později ho začala přepadat touha něco nového objevovat. Prvním vynálezem byl tzv. mramorová brázdička, která mohla vytesat tři rozměrné sochy v menším časovém úseku, než jaký byl obvyklý. Později vymyslel elektrický telegraf a v roce 1832 ho přepadla myšlenka vynalézt elektromagnetickou telegrafii a novou abecedu, což se mu nakonec povedlo. Roku 1838 Morse změnil telegrafický kód, který byl po něm nakonec pojmenován a dnes je znám pod názvem „Morseova abeceda“.  Za svůj prvotřídní nález získal Morse několik prestižních ocenění a slávu po celém světě.

Tyto dvě významné postavy 19. století se společně snažili vytvořit muzeum, které by bylo konkurentem do té doby dominantní Akademie výtvarného umění American Academy of Fine Arts. Díky založení této nové umělecké organizace se z New Yorku podařilo vytvořit centrum umění v zemi. Národní akademie od roku 1940 sídlila v městském domě, postaveném ve stylu beaux art, který měl sloužit dědicům železnic Archera Hountingtona. Ten se společně se svou manželkou Annou stal členem akademie a věnoval se jí.

Dnes je zde uložena bohatá sbírka uměleckých pokladů, která se neustále rozšiřuje. Národní akademii designu a školu výtvarných umění (jak zní celý název muzea) řídí výhradně jen její členové, tzn. umělci. Ti pak do ní volí významné architekty, sochaře, malíře a grafiky. K významným členům akademie patřili například Winslow Homer, Frank Lloyd Wright nebo Augustus Saint – Gaudens. Pod instituci spadá muzeum, škola výtvarných umění a čestná asociace umělců.

Sbírka uložená v muzeu se skládá z více než 5 tisíci prací, které zastupují snad všechny možné umělecké styly. Členové muzea do ní neustále ukládají další a další díla. Nově získané exponáty jsou prodejné a bývají umístěny ve vestibulu muzea. Vchod do foyer zdobí bronzová socha Diany, která je dílem Anny Hyatt Huntingtonové.

Galerie nacházející se ve druhém a čtvrtém podlaží hostí časově omezené výstavy, třetí podlaží je pro veřejnost uzavřeno. Nejvhodnější dobou pro návštěvu této akademie je období výročí jeden měsíc trvající výstavy Annual Exhibition, která se pravidelně koná každé jaro, již od roku 1826. Během ní si můžete prohlédnout nejnovější díla národní umělecké scény.

- jap -

Předchozí články z USA:
Ellis Island – naděje na lepší život
New York - Federal Hall
New York - Fifth Avenue

Článek byl zobrazen 2 701 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko