Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

New York - Guggenheimovo museum

Jednou z nejznámějších galerií moderního umění je newyorské muzeum Solomona R. Guggenheima, které vzniklo z původní soukromé sbírky tohoto amerického milionáře. Muzeum je umístěno v nápadné a provokativní spirálovité budově na horním Manhattanu.

Solomon Robert Guggenheim se narodil v roce 1861 ve Philadelphii do rodiny bohatého podnikatele a majitele dolů, který do USA přišel ze Švýcarska. Solomon se stal také průmyslníkem, filantropem a mecenášem, který vydělával především obchodem s mědí – založil Yukon Gold Company a velmi rychle zbohatl. Na počátku 30. let 20. století ho německá šlechtična a umělkyně Hilla von Rebay přesvědčila, aby začal sbírat moderní umění. Guggenheim usoudil, že to není špatný nápad a nakoupil několik prvních uměleckých děl.


Autor: manyhighways

Roku 1937 byla založena nadace Solomon R. Guggenheim Foundation na podporu moderního umění a o dva roky později již bylo v New Yorku otevřeno Museum of Non – Objective Painting (Muzeum abstraktního malířství), kde byly vystavovány právě Guggenheimovy soukromé sbírky. Ty jsou orientovány hlavně na abstraktní umění a i dnes tvoří jádro expozic muzea.

Roku 1943 byl americký architekt Frank Lloyd Wright vybrán a pověřen, aby navrhnul novou budovu muzea. Wright byl tímto požadavkem velmi potěšen a s chutí se pustil do díla. Během 16 let předložil šest souborů plánů a 749 nákresů. Samotný Guggenheim se již stavby nedočkal, zemřel v roce 1949, zatímco nové muzeum bylo dokončeno až o deset let později, v roce 1959. Přesto na něj architektovi zanechal dostatek finančních prostředků, aby mohlo být dílo dovedeno ke zdárnému konci. Wright se otevření muzea v říjnu 1959 také nedožil, zemřel o půl roku dříve, 9. dubna 1959.

Přesto se Wrightovi podařilo vytvořit jedinečné dílo, které ze začátku vyvolávalo kritiku, ale později v něm našli lidé zalíbení. Stavba kruhovitého tvaru má uprostřed volný prostor, galerie uvnitř je tak uspořádána do spirály bez oken. I když dost světla dopadá z centrální kopule, musí se obrazy uměle osvětlovat. Budova muzea je jedinou stavbou Franka Lloyda Wrighta v New Yorku. Jeho jedinečnou betonovou stavbu dnes mnozí lidé navštěvují, jen aby si ji mohli prohlédnout, mnohé z nich ani tak nezajímají vystavená díla. V 90. letech 20. století prošla budova rozsáhlou rekonstrukcí, v roce 1992 zde vyrostla ještě vyšší a pravidelná věž Gwathmey Siegel Tower, kterou projektoval G. Siegel. Stavby tak dnes dohromady tvoří celek patřící k ikonám New Yorku a každý kdo má chvilku času, by se sem měl vypravit.


Autor: Matteo

V současnosti Guggenheimovo muzeum uchovává početné sbírky, které pokrývají historii moderního umění 19. a 20. století a také poválečné umění. Z obrazů jsou zde například Kandinského díla „V černém čtverci“, „Kompozice 8“, Légerův „Kontrast forem“ či Delaunayovo „Simultální okno“. Najdete zde však také díla M. Chagalla, jako je třeba „Zelený houslista“ nebo „Paříž viděná oknem“.

V roce 1948 získalo muzeum pozůstalost obchodníka Karla Nierendorfa, v níž bylo 730 nejrůznějších předmětů. Součástí této pozůstalosti bylo 110 děl Paula Klee, 24 děl L. Feiningera, šest obrazů od Chagalla a dva obrazy Joana Miró. Své zastoupení zde však mají také sochy, vidět zde můžete „Adama a Evu“ od Brancusiho nebo Cézannova „Muže se založenýma rukama“.

Roku 1963 muzeum odkoupilo Thannhauser Collection, v níž byly mnohá ceněná díla světových impresionistů. Své zastoupení zde má Vincent van Gogh, Paul Gauguin i Manet. V Guggenheimu je také uložena jedna z největších veřejných sbírek malíře Pabla Picassa. Muzeum se nedávno rozšířilo o filmové, fotografické, multimediální a hi-tech sbírky umění. Na fotografie je zaměřena Robert Mapplethorpe Gallery, ale zajímavé jsou rovněž Guggenheim Family Galleries. Výstavy se dnes často mění a ani u stálé výstavy nemáte zaručeno, že bude dostupná. Pokaždé zde však naleznete ukázky děl předních a klíčových umělců. V 80. letech začala vznikat další muzea Guggenheimovy nadace, jejich působiště tak dnes naleznete v Benátkách, Bilbau, Berlíně, Las Vegas a mexické Guadalajaře.

- jap -

Předchozí články z USA:
Museum of the City of New York

MoMA – Museum of Modern Art
Botanická zahrada v New York

Článek byl zobrazen 9 397 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko