Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

New York – město mrakodrapů

Po mnoho desítek let se New York těšil z prvenství v pomyslném klání o nejvyšší budovu světa. Ačkoliv dnes jej překonala řada dalších měst po celém světě, mrakodrapy k němu dodnes neodmyslitelně patří a staly se jeho určitým symbolem.

Nejznámějším z nich je Empire State Building, jehož charakteristická dominanta je nezaměnitelná. Tento 102 patrový mrakodrap vyrostl na páté avenue a po celých čtyřicet let si udržel titul nejvyšší budovy světa. Jeho stavba započala v roce 1930 a trvala pouhý jeden rok. Podílelo se na ní tři a půl tisíce dělníků, přičemž téměř každý zná obrázek neohrožených stavitelů, svačících na jeho železné konstrukci v 380 metrové výšce nad městem, který doslova obletěl celý svět. Od samého počátku sloužila Empire State Building jako kancelářská budova, přičemž dvě patra byla vyčleněna pro veřejnost jako vyhlídková plošina. Od padesátých let zdobí její špici anténa, která zvýšila celkovou výšku domu na 443 metrů. V současné době poskytuje prostor pro 20 tisíc úředníků, jejichž pohyb mezi jednotlivými patry zajišťuje 73 výtahů. Od tragické události 11. září 2001 jí opět připadl titul nejvyššího mrakodrapu v New Yorku.

Pouhý rok slávy si užila 319 metrů vysoká budova Chrysler, která byla dokončena přesně o 12 měsíců dříve než Empire State Building. To jí však neubírá na přitažlivosti. Naopak, je dodnes považována za mistrovský příklad stylu Art Deco a mnozí architekti ji dokonce udělili titul nejkrásnější stavby v New Yorku. V době svého otevření byla v 71. patře umístěna vyhlídka pro veřejnost, dnes si však mohou návštěvníci prohlédnout pouze vstupní lobby.

Doslova benjamínkem mezi mrakodrapy se stal New York Times Building, a to alespoň co se věku týče. Byl dokončen teprve v loňském roce a stal se sídlem stejnojmenného nakladatelství. Stavba 52 patrové budovy trvala přes 4 roky a byla celá do posledního detailu zaznamenána na videonahrávkách a fotografiích. Ty dnes tvoří základ dosud největší expozice o nejvyšších budovách světa, kterou můžete shlédnout v Liberty Science Center v nedalekém Jersey.

Avšak New York ještě neřekl své poslední slovo. V současnosti se plánuje výstavba v místech, kde stávala neblaze proslulá dvojčata. Do roku 2012 tu mají vyrůst tři budovy, z nichž nejvyšší - Freedom Tower – dosáhne úctyhodných 541 metrů. Její stavba podle návrhu architekta Davida Childse již byla slavnostně zahájena 27. dubna 2006. Ve 108 patrech budou umístěny kanceláře, restaurace, obchody i vyhlídková plošina pro veřejnost. Z pochopitelných důvodů jsou zvláštní nároky kladeny na bezpečnostní a evakuační systém. Počítačové simulace a modely však již teď ukazují, že se máme na co těšit.

Autor: Kateřina Maňasová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Haló, tady Houston...
Teskně hučí Niagára
Chicago - větrné město
San Francisco
Dallas - život „za babku

Článek byl zobrazen 11 376 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko