Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mohavská poušť - země pistolníků a mimozemšťanů

Nad pustou krajinou se tetelí horký vzduch a je úplné bezvětří, takže kdyby tady rostl nějaký strom, ani lístek by se nepohnul. Místo stromů jsou však k vidění jen kaktusy a stromovité sukulenty. K malé vesnici s dřevěnými domky se z dálky blíží jezdec na koni...

Tak takhle nějak si asi představujeme prostředí filmových westernů z divokého Západu. Podobný obraz najdeme i v současnosti na některých místech USA, až na to, že koně jsou nahrazeni velkými „esúvéčky“. Příkladem je Mohavská poušť, která se rozkládá v jihovýchodní Kalifornii a jihozápadní Nevadě na ploše více než 57 000 km². Kromě zmíněných westernů se zde natáčely také Hvězdné války a řada dalších filmů. Mimochodem, z Mohavské pouště je hlášeno i mnoho pozorování UFO.

Kalifornská část pouště o velikosti zhruba 6 200 km², ležící mezi silnicemi Interstate 15 a Interstate 40, je od roku 1994 chráněným územím nazvaným Mojave National Preserve. Žijí tu různé vzácné rostliny i živočichové, mnozí z nich kriticky ohrožení, turisté sem míří také za fotogenickými sceneriemi s úžasnou pouštní atmosférou. Asi nejznámějším příkladem je dunové pole Kelso nedaleko města Baker v oblasti San Bernardino. Duny, vysoké až 200 metrů, pokrývají plochu 115 km² a mají různou podobu – od klasických hor písku, přes duny porostlé vegetací až po písečné útvary nezvyklých tvarů. Na relativně malé ploše dun najdeme několik endemitů, především z hmyzí říše.

Fotografové často pořizují snímky žulového skalního útvaru Cima Dome a dalších vulkanických formací. Jinou zajímavostí je malé, sotva 6 kilometrů dlouhé pohoříčko Marl Mountains, nacházející se severovýchodně od dalšího malého pohoří Kelso. Ano, jméno je stejné jako u výše uvedeného dunového pole, neboť obě místa se nacházejí poblíž stejnojmenného města. To je samo o sobě pozoruhodné a poněkud strašidelné, patří totiž mezi tzv. města duchů, kterých v USA najdeme celou řadu. Vzniklo ve 20. letech 20. století kolem železniční stanice, jenž však byla v roce 1986 zrušena a většina obyvatel městečko opustila. Jen vítr, prach a písek se proháněl po prázdných ulicích, zatímco domy chátraly. Dnes se sem život v menší míře vrací poté, co bylo rozhodnuto některé objekty zrestaurovat a otevřít pro turisty.

město duchů

Naopak jsou místa, kde se zřejmě návštěvníci přestanou objevovat. Třeba Providence Mountain Recreation Area, součást Mojave National Preserve, byla kalifornským guvernérem Arnoldem Schwarzeneggerem v rámci úspory nákladů navržena k uzavření. Zatím ale není jisté, jak vše dopadne. Proto ani není možno říci, jaký osud čeká tři pleistocenní vápencové jeskyně Mitchells Caverns, ležící ve výšce 1 311 m n.m. v uvedené rekreační oblasti. Zatím je možné jeskyně, které byly dříve posvátným místem indiánů Chemehuevi, navštívit.

Mohavská poušť

Nejvyšším bodem Mohavské pouště je hora Clark, dosahující výšky 2 417 m n.m a ležící ve stejnojmenném pohoří. Její vrchol, čnící nad okolní krajinu, se v zimě někdy dočká i sněhové nadílky.

Poměrně velká část Mojave National Preserve je pokryta porostem agave juky krátkolisté, známé jako joshua tree. Mnohé z těchto „stromů“ dosahují impozantních rozměrů a vysokého stáří.

juka krátkolistká

Ještě před několika lety se vám v poušti mohl naskytnout velmi nezvyklý pohled – osamělá telefonní budka. Byla vzdálena 24 kilometrů od silnice a velmi daleko od nejbližší budovy. Na místo se dostala někdy v roce 1960, důvod však není znám. Podivná kuriozita si získala mnoho fanoušků, kteří sem naslepo telefonovali v naději, že telefon někdo zvedne, nebo naopak přijížděli na místo a očekávali hovor. V květnu 2000 však telefonní společnost budku odstranila, k velké nelibosti mnoha příznivců. Ještě o několik let později, v roce 2006, se budka stala ústředním tématem nezávislého filmu Mojave Phone Booth.

Zřejmě nejlepší metodou, jak poznat krásy celé Mojave National Preserve, je použít terénního auta s pohonem všech kol a projet tzv. Mojave Road, historickou silnici, sloužící v 19. století dobrodruhům a novým osadníkům. Celá trasa měří 222 kilometrů a vede – zhruba řečeno – od kaňonu řeky Colorado u města Needles ke kaňonu Afton. K jejímu překonání je potřeba dvou až tří dnů. Cestou můžete navštívit, nebo alespoň spatřit, velké množství zajímavých míst, a to jak z pohledu přírodního, tak kulturně-historického. Není to však obyčejný výlet, je nutné mít vozidlo v dobrém technickém stavu a rovněž zásoby vody a potravin pro případ nouze.

Během cesty potkáte nejspíš i místní zástupce živočišné říše. Z těch menších dokáže vystrašit hrozivě vyhlížející tarantule, která je však pro člověka v podstatě neškodná. Ale i kdyby nebyla, není žádný důvod ji zabíjet. Jsme přece na chráněném území a jakékoliv poškozování zdejšího života je nepřípustné. Na pokoji bychom měli nechat i mile vyhlížející pouštní želvu Agassiziovu. Tento vyhynutím ohrožený tvor ukrývá vodu ve zvláštních měchýřích a dokáže proto vydržet i celý rok bez pití. Pokud však želvu vystrašíme – například zvednutím ze země – vodu ztratí a následně může zemřít.

Zkrátka, užívejme si, co příroda nabízí, aniž bychom to nenávratně ničili. To by však mělo platit obecně, nejen v rezervacích a národních parcích...

Další odkazy:
http://www.nps.gov/moja/index.htm

- mih -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Za indiány do Phoenixud
V žáru mohavské pouště
Hollywood – to nejsou jen písmenka na skále
Západním pobřežím USA trochu jinak....
Opojné Las Vegas

Článek byl zobrazen 10 712 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko