Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Knott´s Berry Farm and Soak City - kalifornský zábavní park

Tematický park Knott's Berry Farm je situovaný v Buena Parku v jihokalifornském Orange County, což je zhruba půl hodiny cesty autem z centra Los Angeles. Jde o první zábavní park v USA, který se pyšní více jak 165 různými atrakcemi, nutno podotknout, že některé z atrakcí jsou jen pro silnější povahy.

Původně na místě dnešního parku ve 20. letech 20. století stála malinovoostružinová farma pana Waltera Knotta. Kromě toho, že zde s rodinou pěstoval a prodával borůvky, ostružiny, maliny a ostatní drobné bobuloviny, zřídila si zde jeho manželka ještě malou čajovnu. Ta se postupem času proměnila v oblíbenou restauraci, kterou proslavily zejména grilovaná kuřata. Restaurace byla dokonce tak věhlasná, že na zdejší kuřata čekali hosté i několik hodin, než na ně přišla řada. Aby rodina těmto svým věrným zákazníkům nějak čekání zkrátila, začal pan Knott za restaurací budovat strašidelné městečko ve stylu Divokého Západu. Postupem času se městečko rozrostlo na veliký zábavní park, který svou slávou nakonec zastínil jak vyhlášená kuřata, tak i původní ovocnou farmu.

mapka parku Knotts Berry farm

Park je situován pouhých 10 km od mnohem slavnějšího Disneylandu, ale přináší kvalitní zábavu jak dětským, tak i dospělým návštěvníkům. Celkem se skládá z šesti tematických částí, má však také desítky scén pro živá představení, všelijaké atrakce, obchody, restaurace, rychlá občerstvení a ubytování zajišťuje hotelový resort s veškerými službami. Kouzlo tohoto parku spočívá především v jeho autenticitě. Například část Old West Ghost Town má původní budovy a artefakty z nedalekého „města duchů“, které bylo obydleno v období zlaté horečky v 80. letech 19. století. Toto dobové westernové městečko vypráví příběh stylu života na americkém Západě v období před více než 100 lety. Prostředí originálního kalifornského důlního města je vytvořené do nejmenších detailů, některé stavby jsou dokonce originály přivezené do parku z pouště.

Mezi starými budovami v Ghost Townu si můžete prohlédnout někdejší školní budovu Gold Trails Hotel and Mercantile, nebo také Western Trails Museum, které je doslova přecpané předměty připomínající Divoký západ. Na Calico Square se můžete pokochat řadovým tancem, nebo se do něj třeba i aktivně zapojit. Obdivovat tady můžete i přesnou repliku lahvového domu, jehož originál stojí v pouštním dobovém hornickém městečku Calico, o jehož záchranu a uchování do budoucnosti se velkou měrou zasadil právě Walter Knott.

V místě zvaném Log Ride proplujete skutečnou pilou z 80. let 19. století a následně překonáte i 13 metrů vysoký vodopád. V centru Ghost Townu se nad celým parkem tyčí úžasná 1382 metrů dlouhá a 36 metrů vysoká horská dráha GhostRider, která je největší v celých Spojených státech. Tato atrakce byla postavena v roce 1998 a okamžitě se ocitla na špičce nejlepších horských drah světa. Jízda po ní trvá 2 minuty a měl by ji absolvovat snad každý, kdo zavítá do Old West Ghost Townu. Jedinci se slabším žaludkem by si ale jízdu možná měli rozmyslet, počáteční pád z výšky 33 metrů totiž zdoláte rychlostí až 97 km/h! Okolo parku pak po železnici s názvem Ghost Town & Calico Railroad jezdí historická parní lokomotiva pocházející ze stejné éry. Na cestu do minulosti se můžete vydat také dostavníkem Overland Trails.

Na ploše 2, 4 hektarů se rozkládá Camp Snoopy – interaktivní ráj pro děti, kde je přes 30 malých i velkých atrakcí s oblíbenými postavičkami, jako je Snoopy, Lucy a Charlie Brown. Děti do 12 let si pak mohou užívat i na horské dráze Timberline Twister, v letadlech Red Baron, lodi Lucy´s Tugboat a na tradičním ruském kole. Milovníky motokár pak jistě potěší Charlie Brown Speedway.

Španělské dědictví Kalifornie oslavuje Fiesta Village. Můžete se tady projet třeba na nejstarším kolotoči na světě s názvem Dentzel Carousel, což může být příjemným nostalgickým zážitkem. I tady naleznete moderní horské dráhy Jaguar a Montezooma´s Revenge. Původní indiánské obyvatele kraje připomíná část parku nazvaná Indian Trails. Dobové tance v pestrých kostýmech a něco z historie bělošského obsazování amerického území, jsou krátkým připomenutím jejich smutného příběhu. Stojí zde totemy a týpí Černonožců, kmene Nez Perce a Arapahů. Jsou dokladem krásy a rozmanitosti indiánské kultury.

Pokud se chcete zúčastnit nikdy nekončící plážové párty, pak zamiřte do části Boardwalk, která je celá zaměřená na kalifornskou plážovou kulturu. Boardwald vévodí atrakce Supreme Scream, která napodobuje start vesmírné rakety. Vyhlídková kabina vystoupá na vrchol věže, odkud se zase spustí volným pádem dolů. Horská dráha nazvaná příznačně Boomerang se prořítí na svůj konec a zase zpět za méně než minutu bez jediného vydechnutí.
Další atrakce Perilous Plunge a Xcelerator nejsou vhodné pro lidi mající slabé nervy. Xcelerator na prvních 2,3 sekundách cesty dosáhne rychlosti 132 km/h, vystoupá do výšky 62 metrů a vzápětí se řítí pod úhlem 90 stupňů zpátky k zemi – to opravdu není zábava pro každého. Z vyhlídkové věže Sky Kabin je pěkný výhled nejen na celý park, ale i na jeho okolí. Skluzavka Perilous Plunge vysoká 25 metrů spadá pod úhlem 75 stupňů do modré laguny, kde vysokým výstřikem zkropí všechny cestující.

Ve Wild Water Wilderness máte možnost okusit kouzlo divočiny. K vidění je zde třeba obrovský vodopád Bigfoot Rapids. V Mystery Lodge se pak můžete zaposlouchat do vyprávění indiánského stařešiny, poslechnout si indiánskou hudbu či vyzkoušet tanec. Hned za Knott's Berry Farm vyrostla další samostatná část parku - Soak City. Jde o unikátní soustavu bazénů, vodních skluzavek a tobogánů rozkládající se na ploše 5, 3 hektarů. Celkem je zde 21 hrůzu nahánějících atrakcí, které jsou spjaty se surfařskou kulturou 50. a 60. let minulého století. Oblíbená je například obří skluzavka se šesti drahami nebo speciální bazén Tidal Wave Bay, který imituje mírné až středně silné vlnobití. Nejnovější atrakcí je Pacific Spin, kde na gumovém člunu projedete 22 metrů dlouhým tunelem. Návštěva parku zabere jistě celý den a určitě pobaví všechny příchozí.

V těsné blízkosti parku byla vybudována přesná replika Independence Hall stojící ve Filadelfii, v níž byla podepsána americká Deklarace nezávislosti. Uvnitř ní můžete nahlédnout do minulosti a přiblížit si tak významný úsek amerických dějin.

Další informace o parku najdete na stránce www.knotts.com

- jap -

Další články z USA: 
El Paso – za hranicí čeká smrt
Západ USA - křížem krážem národními parky
Aljaška – Velká země
Gettyho vila hostí jednu z největších sbírek antického umění
Hartford - pojišťovna, kam se podíváš
 

Článek byl zobrazen 6 324 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko