Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

El Paso – za hranicí čeká smrt

Na jihozápadě Spojených států amerických se ve státě Texas rozkládá město El Paso, které je sídlem El Paso County. Až do 1. světové války bylo El Paso městem hazardu a prostituce, dnes je kvůli pašování drog ze sousedního Mexika a vysoké kriminalitě pod přísnou kontrolou policie. Není proto městem, kam by se hrnuly davy turistů, možná tak vyznavači adrenalinových zážitků.

Kde vládnou mocné drogové kartely

El Paso leží na řece Rio Grande, přímo na hranici s Mexikem. Je tak nejzápadnějším městem amerického Texasu. Leží v nadmořské výšce 1140 metrů a krásnou kulisu mu dělá pohoří Juárez Mountains. Právě řeka Rio Grande jej odděluje od nejbližšího mexického města Ciudad Juárez, které nechvalně proslulo jako jedno z nejnebezpečnějších měst světa. Každoročně v něm dojde přibližně ke 2 tisícům vraždám, každý den zde o život přijdou v průměru čtyři lidé. Přestřelky a napadení noži jsou zde na denním pořádku.

V samotném El Pasu dnes žije okolo 700 tisíc obyvatel, je tak šestým nejlidnatějším městem Texasu. Dohromady se sousedním Juárezem má však tato aglomerace okolo 3 milionů obyvatel. Řeka Rio Grande teče podél americko-mexické hranice a je lemována ostnatými dráty a ploty, aby bylo zamezeno nelegálnímu přechodu hranic. Po většinu roku je Rio Grande téměř vyschlá, teploty v létě běžně překračují čtyřicítku a v zimě neklesají pod deset stupňů. Samotné město El Paso je obehnáno šestimetrovou betonovou zdí. V současnosti tak patří k nejhlídanějším městům spojených států. Vláda USA se snaží všemi možnými i nemožnými prostředky zabránit migraci mexického obyvatelstva a pašování drog.

El Paso, USA

Zemědělská zóna Ciudad Juárez

Jak dokládají archeologické průzkumy, byl tento region osídlen již před více než tisíci lety. Prvním Evropanem, který tuto oblast prozkoumal, byl Španěl Don Juan de Oñate. Ciudad Juárez, tehdy nazývané také El Paso del Norte, bylo založeno roku 1659. Severní břeh řeky, tedy území dnešního El Pasa, byl původně zvolen pro zemědělskou produkci. Po vzpouře roku 1680, kdy zanikla většina kolonií v severním Novém Mexiku, se z původně zemědělského El Pasa stalo správní centrum této oblasti a začalo se vyvíjet samostatně a nezávisle na Ciudad Juárez – přitom se oficiálně ještě jednalo o jedno město.

Rozdělení na dvě města

V roce 1804 začali do oblasti přicházet obchodníci z Ameriky a roku 1825 zde rozjeli první podnikání. Roku 1836 proběhla Texaská revoluce, která si v El Pasu vyžádala několik lidských životů. Do té doby nebylo území El Pasa považováno za součást amerického Texasu. Následně proběhlo vypořádání a město bylo rozděleno na dvě části – staré mexické El Paso del Norte, tedy Ciudad Juárez (trvale nazýváno Ciudad Juárez až od roku 1888) a nové americké El Paso nacházející se za řekou. V roce 1850 pak vzniklo El Paso County.

Během americké občanské války vystoupil Texas z Unie a vstoupil do Konfederace amerických států, která byla místními obyvateli podporována. Jakmile válka skončila, začal počet obyvatel výrazně stoupat. Kromě bílých osadníků zde žili také Indiáni Tigua, kteří vlastnili okolo 100 kilometrů čtverečních pozemků. V roce 1874 však vláda schválila zákon, který jim tyto pozemky vzal a parcely se tak staly majetkem Američanů.

El Paso, USA

Město neřesti

Dalším významným rokem v dějinách El Pasa byl rok 1881, kdy byla do města zavedena železnice – do města se tak dostali dělníci, podnikatelé i kněží. Tito lidé však bohužel nebyli jediní, které rozvíjející se El Paso nalákalo, stejně tak se zde začali usazovat i hazardní hráči, prostitutky, zloději a vrazi. Již v roce 1881 zde vzbudila značný rozruch přestřelka, kdy během pěti vteřin zemřeli čtyři lidé. Sídlem El Paso County se tehdy nakrátko stalo město Ysleta, o dva roky později se post vrátil El Pasu.

Ještě než vypukla první světová válka, bylo město El Paso rájem hazardu a bujela v něm prostituce. Veškeré tyto aktivity však byly následně zakázány a tak se jim začalo dařit na opačné straně hranice, v sousedním Ciudad Juárez. Když roku 1910 vypukla Mexická revoluce, nevyhnuly se pouliční nepokoje ani El Pasu a čas od času nějaká zbloudilá kulka zabila civilistu na americké straně. Roku 1914 tak byl zaveden přísný dozor nad státní hranicí.

Rozvoj správným směrem

El Paso se začalo rozvíjet z hlediska obchodního, kulturního i vzdělávacího. Ještě v roce 1914 zde byla založena hornická škola The Texas State School of Mines and Metallurgy. Od 20. let 20. století se začaly ve městě zakládat četné zábavní podniky. Roku 1930 byl otevřen první výškový hotel v El Pasu a téhož roku ještě i divadlo Plaza Theatre. Velký rozvoj města následoval ještě po druhé světové válce. V roce 1963 Spojené státy americké přenechaly Mexiku území Chamizal, o něž země mezi sebou vedly dlouhé spory. Roku 1967 byla v El Pasu založena univerzita University of Texas.

Tipy pro odvážné turisty 

Turisté, kteří do El Pasa zavítají a budou v něm chtít strávit delší dobu, než která je potřebná pro průjezd hranicí (a že jich není příliš mnoho), mohou navštívit některé z mnoha zajímavých muzeí, které město ukrývá. Jde například o Muzeum holokaustu, Archeologické muzeum, Muzeum umění, Historické či Železniční muzeum a v neposlední řadě stojí za prohlídku i National Border Patrol Museum (muzeum pojednávající o historii a činnosti hlídek na americko-mexické hranici). Za kulturou je možné vyrazit do divadla Abraham Chavez Theatre, nebo Plaza Theatre, za odpočinkem zase do místních parků nebo zoologické zahrady. V El Pasu se nachází také velká vojenská základna Armády Spojených států známá jako Fort Bliss.

- jap -

Další články z USA:
Západ USA - křížem krážem národními parky
Aljaška – Velká země
Gettyho vila hostí jednu z největších sbírek antického umění
Hartford - pojišťovna, kam se podíváš
Na Floridu za aligátory, krásnou přírodou i zábavou

Článek byl zobrazen 37 856 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko