Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kennedy Space Center

Asi na půl cesty mezi floridskými městy Miami a Jacksonville se na mysu Canaveral rozkládá Kennedyho vesmírné středisko a odpalovací základna nazývaná Cape Canaveral Air Force Station. Tento kosmodrom je oblíbeným cílem turistů, má proto vlastní centrum pro návštěvníky a protínají ho veřejné turistické trasy.

Mys Canaveral patřící k ostrovu Meritt se rozkládá na ploše 567 km2 a je tak osmkrát větší než newyorský Manhattan. Vesmírné středisko poskytuje práci asi 17 tisícům lidí a je spravováno americkým Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku - NASA. Kosmodrom byl pojmenován po americkém prezidentu Johnu Fitzgeraldu Kennedym, který se velmi zasazoval o to, aby se Američané dostali na Měsíc. První raketa byla odtud do vesmíru vypuštěna 24. července roku 1950, šlo o dvoustupňovou raketu Bumper. Od té doby odtud odstartovalo mnoho dalších raket a raketoplánů.

Naposledy odtud dne 5. 4. 2010 v 12:21 středoevropského času odstartoval raketoplán Discovery se sedmi astronauty na palubě. Posádka je unikátní tím, že se skládá z dosud nejvyššího počtu žen. Mise se účastní čtyři muži a tři ženy - šest Američanů a jedna Japonka. Raketoplán se tak vydal na svou 38. a zároveň předposlední misi do vesmíru, která je naplánovaná na 13 dní. Discovery má za úkol dopravit na palubu Mezinárodní kosmické stanice ISS víceúčelový přetlakový modul Leonardo, v jehož útrobách je uloženo kolem jedné a tři čtvrtě tuny vybavení a zásob – jde zejména o vědecké přístroje, zásoby potravin, oblečení a náhradní díly.

V současnosti jsou všechny starty v Kennedy Space Center řízeny ze startovacího komplexu LC 39 Observation Gantry. Nachází se zde třípatrová pozorovací plošina, která dosahuje výšky 60 stop. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout model raketoplánu, raketový motor a shlédnout krátký film o tom, co předchází startu každého raketoplánu. Asi 6 kilometrů směrem na východ od plošiny jsou dvě startovací rampy 39A a 39B. Administrativní budovy patřící ke Kennedyho vesmírnému středisku najdete asi osm kilometrů jižně. Nejdůležitější budovou je Vehicle Assembly Building, zkráceně VAB, kde jsou před každým startem prováděny kontroly, opravy a úpravy raketoplánů. Budova je opravdu obrovská, má 52 pater a stejný objem jako čtyři newyorské mrakodrapy Empire State Building. Vnější stěna je pomalována vlajkou Spojených států amerických, která je největší v zemi – plocha modré části má téměř stejné rozměry jako hřiště pro americký fotbal. Budova se údajně může pochlubit také největšími dveřmi na světě, které jsou vysoké 456 stop.

Z VABu se poté raketoplán přepraví na příslušnou odpalovací rampu pomocí pásového transportéru. Jde o složitý manévr, zdolat 5,5 km dlouhou trasu zabere celý den. K transportu se používají cesty vysypané oblázky z řeky Alabama, jelikož nekřešou a nehází jiskry. Středem cesty vede modrá vodicí čára pro transportér. Přistávací dráha pro raketoplány tzv. Shuttle Landing Facility je široká 120 metrů a dlouhá přes 5 kilometrů.

Areál je dnes veřejně přístupný, nabízí expozice americké kosmonautiky, popisuje historii střediska od prvního letu, přes přistání na měsíci až po dnešní raketoplány a novou laboratoř na orbitu. Návštěvníci mají možnost navštívit buď pouze návštěvnické centrum, nebo si mohou za příplatek užít okružní jízdu po odpalovací rampě. Možná je také prohlídka areálu věnovanému projektu Apollo a Saturn. Součástí areálu je rovněž International Space Station Center (ISS), kde je možné spatřit několik modulů a také shlédnout propagační video o této stanici.

V přilehlé budově se nacházejí laboratoře, v nichž se buduje nová vesmírná stanice. Každý, kdo sem zavítá, zde může vidět, jak žijí a pracují astronauti nebo se s pravým astronautem dokonce setkat. Mnoho lidí si tady plní své dětské sny – díky interaktivním simulátorům mají alespoň na chvíli možnost stát se posádkou vesmírné lodi. Simulátory totiž umí navodit pocit, že jste v opravdové raketě a letíte vesmírem takovou rychlostí, jakou létají astronauti na měsíc.

Pokud chcete Kennedyho vesmírné středisko navštívit, není to žádný problém. Až k návštěvnickému centru NASA dojete autem a po rozlehlém areálu KSC pomáhají návštěvníky dále přepravovat místní autobusy. Fanoušci kosmonautiky se tak pohodlně dostanou až ke vzdálenějším objektům, jako je Launch Complex 39 Observation Gantry (místo s výhledem na odpalovací rampy), Apollo/Saturn V Center (s řídícím centrem a skutečnou raketou Saturn V), International Space Station Center a další. Po projíždce areálem se návštěvníci dostanou zpět do návštěvnického centra. Odtud se lze vydat na procházku do parku Rocket Garden, kde jsou k vidění staré nosné rakety i moduly pro lidskou posádku, nebo do dětského koutku (Children´s Play Dome). Součástí střediska je také památník astronautů, kteří zemřeli při průzkumu vesmíru a kino IMAX promítající filmy natočené ve vesmíru.

Na velké části území je v důsledku výskytu důležité přírodní rezervace omezen rozvoj infrastruktury. V okolí žijí desítky druhů savců a kolem 300 druhů vodních i dravých ptáků. Není tak ničím neobvyklým, spatřit zde volně se pohybující aligátory nebo orlí hnízdo vybudované na sloupu. Park ochraňuje jedinečnou a nedotčenou přírodu s unikátní faunou a florou. Navíc pod něj spadá také část mořského pobřeží. Ekologové měli původně velké obavy, že bude burácení motorů a chvění, jež vzniká při startu raketoplánu škodit ptákům i ostatním zvířatům v rezervaci. Podle výzkumů však tento fakt nemá na jejich život žádný vliv, zvířata se dokonce postupně přemisťují stále blíže a blíže k rampám.

Další informace najdete na stránkách Kennedy Space Center.

- jap -

Předchozí články z USA:
New York - Guggenheimovo museum
Museum of the City of New York
MoMA – Museum of Modern Art
Botanická zahrada v New York

Článek byl zobrazen 7 966 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko