Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hoover Dam – obr mezi přehradami

Na rozmezí amerických států Nevada a Arizona se nachází betonová klenbová přehrada, která byla přes řeku Colorado vybudovaná ve 30. letech 20. století. Své jméno Hoover Dam získala po americkém prezidentovi Hooverovi a ve své době byla největší přehradou na světě.

O výstavbě této mohutné přehrady bylo rozhodnuto v roce 1931, poté co oblast již po několikáté zasáhly katastrofální povodně, které byly zapříčiněny tajícími ledy ze Skalistých hor. Povodně způsobovaly značné škody na majetku a docházelo i k obětem na životech. Hráz se začala budovat v době americké hospodářské krize a vytvořila tak tisíce pracovních míst pro dělníky ze všech koutů USA a výrazně tak dopomohla k rozvoji celé oblasti. Během pěti let stavby se zde vystřídalo na 21 tisíc lidí. Denně zde v průměru pracovalo kolem 3500 dělníků, doložené maximum pak bylo 5218 lidí za 1 den.


Autor: Timothy K. Hamilton

Přehradu projektovali mistři v oboru architektury, betonovou hráz nechali vystavět v dobovém stylu Art Deco. Na svou dobu má přehrada neuvěřitelné rozměry: její výška je 221 metrů, délka 379 metrů, na horním okraji dosahuje šířky 15 metrů a dole je základ široký až 198 metrů. Pro její výstavbu bylo za potřebí 6,6 milionů tun materiálu, ale zároveň muselo být odstraněno kolem 8 milionů tun skály.

V dobách svého vzniku nesla přehrada název Boulder Canyon Dam. K jejímu vzniku však výrazně přispěl 31. americký prezident Herbert Hoover, proto bylo o 12 let později rozhodnuto, že přehrada ponese jeho jméno.

Hoover Dam stojí v cestě proudu řeky Colorado a díky její výstavbě zde vzniklo jedno z největších umělých jezer na světě – Lake Mead. Délka jezera je 186 km, délka jeho pobřeží se odhaduje na úctyhodných 900 km a uváděná hloubka je cca 150-180 metrů. Jezero Lake Mead je obklopeno parkem Lake Mead National Recreation Area, kam každý rok zavítá až 10 miliónů lidí. Jde údajně o pátý nejnavštěvovanější národní park v USA.

Hráz byla dokončena a otevřena pro veřejnost v roce 1936 a představovala jeden ze zázraků techniky moderní doby. Obrovská síla nahromaděné vody se využívá k výrobě elektřiny, přímo pod hrází je totiž umístěna hydroelektrárna. Ta má díky svým 17 generátorům výkon až 2074 megawattů.

Elektrárnu každoročně navštíví více než milion návštěvníků a ještě mnohem více jich přejíždí hráz při cestě z Las Vegas do Grand Canyonu. Úzká a klikatá silnice, po níž každý den projede kolem 16 tisíc aut, je místem častých dopravních nehod. V budoucnu by proto měl být provoz z hráze odkloněn a mělo by dojít k výstavbě moderního mostu. Při vstupu do elektrárny se před vámi otevře úvodní hala, kde si můžete prohlédnout obrazy a historické fotografie ze stavby přehrady. Je až neuvěřitelné, v jakých podmínkách museli tenkrát dělníci pracovat.


Autor: Ville Miettinen

V interiérech se nachází také kinosál, kde je pro návštěvníky připraven historický vzdělávací film s opravdu zajímavými záběry. V doprovodu pracovníka elektrárny se pak výtahem spustíte o 150 metrů níže, kde se nachází obrovská hala s generátory. Poslechnout si pak můžete odborný výklad od zaměstnance návštěvnického centra, který vám jistě rád odpoví i na vaše všetečné otázky. Unikátní a nezapomenutelný je pohled z vrchu hráze. Před vámi se otevře nekonečná a nádherná krajina zdobená červenými skalisky, jež vytvářejí podivuhodné scenérie.

Do roku 1949 se jednalo o největší přehradu světa, překonána však byla čínským vodním dílem "Tři soutěsky“. Přesto jsou na ni Američané náležitě hrdí a je pro ně i nadále světovým unikátem.  V roce 1985 byla dokonce prohlášena za národní památku.

Jelikož v posledních letech panují v oblasti dlouhodobá sucha, dochází ke snížení hladiny v přehradě. Nejde však jen o arizonsko-nevadskou Hoover Dam, ale i o další přehrady nacházející se na řece Colorado, jako je Glen Canyon Dam, Parker Dam, Davis Dam, Palo Verde Diversion Dam a Imperial Dam, jež společně vytváří kaskádu 6 přehrad. Úbytek vody je patrný na odhalených skalách, které jsou jasně bílé. Voda mizí sice postupně, ale neustále. Zatím nikdo neví, jestli jde jen o jakýsi cyklus, který se za čas vrátí do normálu, nebo je to způsobeno oteplováním planety. V budoucnosti by se tak mohlo stát, že by vodní plochy jako Lake Mead nebo Lake Powel dočista zmizely z mapy. Tato skalnatá, pustá a nehostinná krajina by tak přišla o místa s možností zábavy, relaxace a odreagování.

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Národní park Rocky Mountain
Alcatraz - kála v sanfranciské zátoce
Key West – téměř český Karibik
Mohavská poušť - země pistolníků a mimozemšťanů
Za indiány do Phoenixu

Článek byl zobrazen 9 812 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko