Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Los Angeles, Griffith Park – pokochejte se hvězdami

Pokud si budete chtít při návštěvě kalifornského Los Angeles na chvíli odpočinout od ruchu velkoměsta, vydejte se do Griffith Parku, který se rozkládá na 1600 hektarech členitých kopců a zalesněných údolí severně od centra města. Můžete se zde pokochat památkami, rozložit si piknik nebo se projet na koni, záleží jen na vás, jaký typ odpočinku upřednostňujete.

Území dnešního parku daroval městu v roce 1896 původně waleský plukovník Griffith Jenkins Griffith, který roku 1865 emigroval do Spojených států amerických. Tady nejdříve pracoval jako manažer nakladatelství Harold, v roce 1880 začal sám podnikat. Přidal se ke společnosti zakládající obrovské stříbrné doly v Mexiku a už o dva roky později vydělával miliony dolarů a skupoval nemovitosti a pozemky v Los Angeles. Zanedlouho vytvořil plán na zřízení veřejného parku, který by se měl rozkládat na svazích hory Mount Hollywood. V roce 1912 předstoupil před městskou radu Los Angeles a předložil kompletní návrh výstavby nové observatoře a zřízení veřejného parku v jejím okolí.


Foto: Observatoř  Autor: Marcy Reiford

Město mu tehdy jeho plán ale neodsouhlasilo. Jelikož se plukovníkovi začalo zhoršovat zdraví, rozhodl se sepsat závěť, v níž velký díl svého majetku odkázal právě na vybudování nové observatoře, řeckého divadla a veřejného parku. V roce 1919 Griffith zemřel a roku 1930 byla nakonec opravdu podle jeho přání zahájena výstavba. Realizace parku a přilehlých budov trvala celých pět let, dne 14. května roku 1935 byl Griffith Park otevřen pro veřejnost. V současnosti je oblíbeným místem, které každoročně navštíví miliony lidí. Přes den je v parku bezpečno, ale v noci se v něm nedoporučuje setrvávat.

Prohlídku parku byste měli začít v sídle správce na Crystal Springs Drive, kde jsou k dispozici mapy parku s vyznačenými pěšími trasami, místy na piknik a koňskými stezkami. Na východní straně parku se rozprostírají dvě veřejná osmnáctijamková golfová hřiště, pro tenis jsou pak určeny kurty v Riverside Drive a Vermont Canyonu. V kopcích u Griffith Park Drive stojí zajímavá atrakce a tou je řetízkový kolotoč z roku 1926. Kolotoč je tvořen 66 dřevěnými koníky, na kterých se za doprovodu obřích varhan mohou svézt nejen děti, ale i jejich rodiče. Na opačné straně ulice se pravidelně každou neděli konají neformální setkání bubeníků. Tato tradice pochází z 60. let minulého století.

Nejvýraznější dominantou kopce Mount Hollywood je Griffith Observatory, ze které se naskýtá skvělý výhled na losangeleskou kotlinu. Stavba byla pojata ve stylu art deco a v roce 2006 prošla rozsáhlou renovací. Observatoř se skládá ze tří částí – muzea Hall of Science, planetária a dalekohledů. Nové planetárium je zastřešeno kupolí beze spár a je nejmodernějším projektorem na světě. V hlavní síni muzea Hall of Science je k vidění Foucaultovo kyvadlo, které demonstruje rychlost otáčení Země. Nad kyvadlem si můžete prohlédnout malby s vědeckými náměty z roku 1934, které jsou dílem Huga Ballina. Jako v každém jiném planetáriu, mohou i zde návštěvníci sledovat projekci s hvězdami, měsíci a planetami, nebo za jasných nocí pozorovat oblohu dalekohledem firmy Zeiss.


Foto: Observatoř    Autor: Kent Kanouse

Hojně navštěvovaným místem v Griffith Parku je sbírka starých vlaků a aut zvaná Travel Town. Pod širým nebem zde máte možnost si prohlédnout nákladní i osobní vagony, nebo se projet vláčkem. Východně od Travel Town se rozkládá ještě Zoo Drive, kde se o víkendech můžete nechat svézt miniaturním parním vláčkem.

Na přání Jenkinse Griffitha byla v parku vystavěna po vzoru starořeckého amfiteátru hudební scéna Greek Theater. Celkem nabízí 6000 míst k sezení a může se pochlubit skvělou akustikou. V letním období zde probíhají vystoupení interpretů populární i vážné hudby. V kopcovitém terénu Griffith Parku se našlo dostatek prostoru i pro vytvoření zoologické zahrady. Los Angeles Zoo se rozprostírá na ploše 46 hektarů a je domovem pro cca 1200 druhů savců, plazů a ptáků. Pozorovat zde tak můžete všechna oblíbená zvířata, od lvů až po žraloky. Pracovníci zahrady se snaží zvířatům vytvářet prostředí, které je co nejvíce podobné jejich přirozeným biotopům. LA Zoo se zabývá také reprodukcí některých vzácných a ohrožených druhů, nově narozená mláďata jsou k vidění v Animal Nursery. Vybudován zde byl také speciální Koala House, který je jen spoře osvětlen - koaly jsou totiž noční zvířata. Adventure Island je vyhrazen živočichům typickým pro jihozápad USA.

Koho zajímají původní kultury a historie amerického Divokého západu, měl by navštívit Autry Museum of Western Heritage.  Muzeum založila americká herecká hvězda Gene Autry, který se proslavil jako tzv. „zpívající kovboj“. Díla mnoha umělců té doby, jako byli například Albert Bierstadt či Frederic Remington, přibližují návštěvníkům tehdejší život v této oblasti. Pestrou skladbu zdejšího obyvatelstva dokládají kmenové oděvy, zbraně, nejrůznější nástroje, náboženské figurky a další artefakty. Ve Family Discovery Gallery si děti mohou nerušeně hrát v replice domu s restaurací z 30. let minulého století.

V nedalekém Vermont Canyonu bylo v minulosti vysázeno mnoho stromů a keřů, které měly přilákat ptactvo k uhnízdění. To, že se tento záměr podařil, vám dokáže jejich švitoření v korunách stromů. Podle toho, jaké je zrovna roční období, protéká dnem kaňonu potok, který umocňuje klid panující v tomto zákoutí Griffith Parku.

- jap -

Předchozí články z USA:
Beverly Hills – město bohatých
Disneyland - splněný dětský sen
Oakland
Mono Lake - Mrtvé moře západu
San Diego County

Článek byl zobrazen 5 467 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko