Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gold Country, Kalifornie

V zeměpisném srdci amerického státu Kalifornie se rozkládá oblast zvaná Gold Country, která je ztělesněním náhlého úspěchu. V dávných dobách býval tento kraj nazýván opravdovým El Doradem. Na své objevitele zde totiž čekaly bohaté žíly zlata, známé jako Mother Lode.

Gold Country sahá od rovinatých zátopových oblastí až po rozeklané úpatí Sierry Nevady. V roce 1849 se v této oblasti díky zlaté horečce zrodila moderní Kalifornie, přesto zde převažuje venkovský charakter. Ještě předtím, než sem zavítali první zlatokopové, obývali tento klidný region nepočetné indiánské kmeny Mivoků a Maiduů. Poté, co zde byly v lednu roku 1848 nalezeny první zlaté lupínky, začali sem ve velkém proudit zlatokopové ze všech koutů světa, mezi nimiž panovalo bezpráví. Podle odhadů pracovalo ve zdejších dolech v roce 1852 na 200 tisíc mužů. O osm let později naštěstí těžební šílenství opadlo a v kraji opět zavládl klid.

Další krátkodobý rozmach zažila Gold Country jen několik let po skončení zlaté horečky. Přes pohoří Sierra Nevada byla vybudovaná transkontinentální železnice. Na výstavbě se podílely špatně placené námezdní síly, většinou Číňané, kterým se říkalo „Kuliové“. Po dostavbě železnice už většina z nich Kalifornii neopustila a založila si zde živnosti, jako například prádelny nebo restaurace. Život jim však ztěžoval rasismus, se kterým se setkávali den co den. Na počátku 20. století se údolí Central Valley stalo díky železničnímu spojení centrem vzkvétajícího zemědělského průmyslu. Také dnes se odtud vyváží ovoce a zelenina do celého světa.

Gold Country se táhne v délce 160 kilometrů od severu na jih. Zdejší krajina je ideální pro klidné procházky nebo odpolední pikniky. Gold Country protíná silnice Highway 49, která právě zde představuje svůj nejmalebnější úsek. Stoupá nahoru a dolů po skalních útesech, klikatí se mezi zemědělskými pozemky lemovanými duby a lemuje tok zdejších řek. Po této silnici se dostanete do řady malebných měst, která se od doby zlaté horečky příliš nezměnila.

V srdci tohoto regionu se rozkládá Sacramento, hlavní město Kalifornie a největší město Gold Country. Je kulturním a ekonomickým centrem oblasti, sídlí zde úřady i slavný kalifornský guvernér, kterým je někdejší hollywoodský herec Arnold Schwarzenegger. Sacramento bylo založeno v roce 1839 švýcarským přistěhovalcem, průkopníkem a podnikatelem Johnem Sutterem. Největšího rozkvětu město dosáhlo během kalifornské zlaté horečky, konečnou stanici zde měl významný Pony Express a transkontinentální železnice.


Foto: pomůcky zlatokopů

K nejzajímavějším místům patří zrekonstruovaná stará čtvrť Old Sacramento, která je součástí dnešní metropole. Navštívit můžete například bývalé depo parníku, které sloužilo v 60. letech 19. století jako přístaviště lodí mířících do San Francisca. Také dnes zde kotví kolesový parník Delta King, který je jednou z posledních říčních lodí, jež brázdí deltu Sacramenta. Velkým turistickým lákadlem a hlavní dominantou Sacramenta je budova Kapitolu, sídla vlády, jež se vypíná uprostřed upraveného parku. Budova byla navržena v roce 1860 ve velkolepém neoklasicistním stylu, vévodí jí vysoká centrální kopule a korintský portikus. Historický význam oblasti dnes přibližuje několik muzeí, jako je například Discovery Museum, železniční muzeum California State Railroad Museum, muzeum umění Crocker Art Museum nebo California State Indian Museum. Vynechat byste neměli ani návštěvu pevnosti Sutter´s Fort.

Po venkově jsou roztroušena historická městečka, která rozhodně stojí za prohlídku. Mnohé z nich i dnes vzkvétají, ale některé jsou pouze strašidelnými památkami na minulost. Větší města jako je Nevada City nebo Sutter Creek, jsou ideálními základnami pro poznávání Gold Country.

- jap -
Foto: Kai Schreiber

Předchozí články z USA:
San Diego - město zábavy
Santa Monica
Los Angeles - Museum of Tolerance
Watts Towers
San Francisco - Wells Fargo History Museum

Článek byl zobrazen 5 824 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko