Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Disneyland – splněný dětský sen

Asi hodinu jízdy autem na jih od Los Angeles se ve městě Anaheim rozkládá jeden z nejnavštěvovanějších zábavních parků nejen v Kalifornii, ale v celých Spojených státech amerických. Disneyland byl otevřen v červenci roku 1955 a je dokonalým iluzivním světem, který se však dětským návštěvníkům zdá být velmi reálný.

Tento zábavní park provozuje společnost The Walt Disney Company. Walt Disney (1901 – 1966) byl americkým filmovým producentem, režisérem, scénáristou a autorem mnoha animovaných filmů. Společně se svými zaměstnanci vytvořil řadu světově známých postaviček, jako pes Pluto, kačer Donald či Mickey Mouse, kterému Disney propůjčil i vlastní hlas. Jedním z nejznámějších světově proslulých animovaných filmů pocházejících z dílny jeho studia se stal snímek Sněhurka a sedm trpaslíků. Disney získal 26 Oskarů z 59 nominací, včetně rekordních čtyř Oskarů v jednom roce. Taktéž obdržel sedm ocenění Emmy.


Autor: Joe Penniston

Disneyland je tematický park postavený pod přímým dozorem samotného Walta Disneye. Myšlenka na celý projekt se v jeho hlavě zrodila jednoho nedělního odpoledne v Griffith Parku, když pozoroval své dcery Diane a Sharon, jak dovádí na kolotoči. Napadlo ho, že by bylo hezké, kdyby si někde mohly děti hrát společně se svými rodiči. Začal tedy stavět zábavní park, který se za pomoci designérů rozrostl do mnohem větší plochy, než bylo původně zamýšleno. Park se začal stavět v červenci 1954 a otevřen byl téměř přesně o rok později. Tehdy v něm bylo dvacet atrakcí. Celkové náklady na výstavbu se vyšplhaly na 17 milionů amerických dolarů. V roce 1998 byl přejmenován na Disneyland Park, aby se odlišil od širší skupiny podobných zařízení po celém světě s názvem Disneyland Resort.

Celý Disneyland Resort v současné době zahrnuje původní Disneyland Park, Disneyho California Adventure, Downtown Disney a tři obrovské hotely. Dále jsou zde také restaurace, golfová hřiště, vodní parky, kempy, komplex automobilových závodních drah, svatební altány a nákupní centra. Návštěvníci se mohou těšit na vzrušující atrakce, efektní představení, fantastické zážitky, ohňostroje a nekonečné možnosti nakupování. V současné době navštívilo park více než 515 milionů lidí, včetně prezidentů, královských rodin a dalších hlav států. Jen v loňském roce prošlo parkem necelých 16 milionu lidí. Disneyland má dokonce svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Od svého založení se park neustále rozrůstá a k původním segmentům přibývají další. Původní Disneyland Park se rozkládá na ploše 34 hektarů a je rozdělen do osmi tematických částí, takzvaných „zemí“. Doprava mezi nimi je zajištěna jednokolejovou visutou dráhou a Disneyland Railroad. Všechny příchozí vítá ulice Main Street lemovaná budovami z přelomu 19. a 20. století. Na kruhovém náměstí Central Plaza se každý den koná slavnostní přehlídka Disneyho postaviček a shlédnout zde můžete také scény z mnoha jeho nejznámějších filmů. Main Street Cinema promítá Disneyho rané němé filmy.

V Mickey´s Toontown přebývají všichni Disneyho oblíbení kreslení hrdinové. Děti se zde mohou nechat vyfotit s Mickey Mousem, Goofym, Plutem a dalšími známými postavičkami. Nejoblíbenější atrakcí je Mickeyho dům a domek Minnie. Převážná část atrakcí v této části parku je zaměřena na děti od 3 let. Nachází se zde také miniaturní horská dráha a rušné interaktivní centrum. Největší a nejpopulárnější atrakcí Toontownu je Roger Rabbit´s Car Toon Spin, kde se můžete stát účastníky ztřeštěné jízdy taxíkem projíždějícím imaginárním animovaným světem.


Autor: Michael Huey

Dominantou celého patku je jistě Fantasyland, jemuž vévodí růžovozlaté věže Sleeping Beauty Castle, tedy zámku Šípkové Růženky a kopie Matterhornu. Zde se můžete setkat s dětskými hrdiny jako je Petr Pan, Dumbo či Sněhurka. Právě tady se nachází dvakrát více atrakcí než v jiných „zemích“ v Disneylandu. O přitažlivosti tohoto místa svědčí nepřetržitý příliv návštěvníků. Již od roku 1959 je v provozu atrakce s názvem Matterhorn Bobsleds, která zve na jízdu na ledové horské dráze. Na zasněžený vrcholek kopie švýcarského Matterhornu vás do výšky 45 metrů vyvezou boby pro 4 osoby. Hned poté následuje rychlý a dosti strmý sestup. Na bobu budete projíždět okolo ledovcových jeskyní a vodopádů až se nakonec ocitnete ve vodní nádrži.

Navštívit můžete také Frontierland (Země na pomezí), která byla inspirována érou dobývání Divokého Západu. Užít si zde můžete plavbu parníkem po Rivers of America. Zábavná je také horská dráha Big Mountain Thunder Railroad projíždějící horským městečkem z 80. let 19. století. V rustikálním stylu byla pojatá Critter County připomínající členitý severozápad USA. Právě zde naleznete jednu z nejvyhledávanějších atrakcí Disneylandu zvanou Splash Mountain, kdy se ve vydlabaných kmenech vydáváte na křivolakou vodní jízdu do nitra hory. Na náměstí New Orleans Square najdete mnoho zajímavých budov připomínajících město New Orleans v dobách jeho největšího rozkvětu v 19. století. Adventureland (Země dobrodružství), poskytující dobrodružství v džungli, tmavé a vlhké vodní cesty jsou lemovány tropickým rostlinstvem. Jde o nejdobrodružnější „zemi“ v parku, kde máte možnost se setkat s Indiana Jonesem nebo Tarzanem.

Rozlohou menší než Disneyland Park je California Adventure Park dělící se na tři části. Jde o nejnovější přírůstek, dokonale pojatý v úžasném disneyovském stylu. Původně na jeho místě bylo parkoviště, kdes už plocha o rozloze 22 hektarů slouží k jinému účelu. Zdejší atrakce jsou určeny především pro dospělé nebo odrostlejší děti. Každá ze zdejších „zemí“ přináší zážitky oslavující kalifornský sen. V Hollywood Pictures Backlot můžete pohlédnout na filmový průmysl. K hlavním atrakcím patří The Twilight Zone Tower of Terror s výtahem, který padá do hloubky třinácti podlaží. Dominantním symbolem California Adventure je Grizzly Peak, odkud se můžete vydat na simulovaný let rogalem. Uvidíte krásy rozmanité kalifornské krajiny na speciálním rozměrném plátně. Paradise Pier zase nabízí horskou dráhu California Screamin´ a mnoho dalších atrakcí.

Mezi vchody do Disneyland Parku a Disney´s California Adventure leží Downtown Disney. Jde o rušnou ulici určenou pro pěší, která je lemována nápaditými restauracemi, zábavními podniky, prodejnami a bary. Jelikož se sem neplatí vstupné, patří Downtown Disney k nejoblíbenějším a také nejvíce přeplněným částem parku. Také zde na vás čeká řada atrakcí a nikdy nekončící zábava.

- jap -

Předchozí články z USA:
Oakland
Mono Lake - Mrtvé moře západu
San Diego County
Kalifornie - Morro Bay
San Francisco - Mission Dolores

Článek byl zobrazen 15 461 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko