Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Americké přírodovědné muzeum

V severozápadní části Manhattanu se v sousedství Central Parku nachází 25 navzájem propojených budov, jež společně tvoří Americké přírodovědné muzeum  - American Museum of Natural History. To se dá bezesporu zařadit mezi nejzajímavější a nejnavštěvovanější atrakce New Yorku.

Muzeum bylo založeno v roce 1869 díky snaze a podpoře mnoha významných osobností, mezi nimiž byl i Theodor Roosevelt starší. Než byl postaven současný komplex muzea, musely být exponáty umístěny do staré budovy Arsenal v Central Parku. V roce 1974 byl tehdejším americkým prezidentem Ulyssesem S. Grantem položen základní kámen nové budovy. Šlo o vysokou stavbu ve viktoriánsko – gotickém stylu, která byla postavena podle návrhu architektů Calverta Vauxe a J. Wreye Moulda, jež byli v té době již spojováni s architekturou nedalekého Central Parku. Postupně k ní přibývaly další a další přístavby a tak je dnes tato první historická budova muzea ukryta mezi mnoha dalšími budovami komplexu, jež pokrývají většinu Manhattanského náměstí na Upper West Side.


Autor: David Grant

V současné době se ve 25 halách muzea nacházejí stálé expozice obsahující více jak 40 milionů exemplářů – jde o jednu z největších sbírek artefaktů na světě. Kromě toho jsou součástí muzea také výzkumné laboratoře a nově renovovaná knihovna. Americké přírodovědné muzeum (AMNH) je uceleným komplexem vědeckých a vzdělávacích institucí, patří proto k nejvýznamnějším muzeím na světě. Je sponzorováno více než dvěma stovkami subjektů a pořádá okolo stovky různých vědeckých expedic kolem celého světa.

Ročně toto newyorské muzeum navštíví přes 3 miliony návštěvníků. Pokud se však chcete vydat na prohlídku, vymezte si na ni dostatek času. Nejlepší je se hned ze začátku rozhodnout, co byste chtěli vidět a jít si za tím, jinak se v tomto labyrintu budov ztratíte. V průměru zde návštěvník stráví asi 5 hodin a to se nedá říct, že by viděl většinu z nabízeného - spíše jen zlomek.


Autor: Peter Roan

Největšími lákadly muzea jsou kostry dinosaurů, z nichž jednu uvidíte hned při vstupu v prvním podlaží. Jde o kostru 17 metrů vysokého Barosaura. Další dinosauři pak čekají ve čtvrtém poschodí v hale fosilií. Tam najdete také největší sbírku kostí savců na světě a kompletní kostry pravěkého mamuta, tyranosaurů, brontosaurů a dalších pravěkých tvorů.


Autor: Peter Roan

Zamířit můžete k Hall of Ocean Life, kde jsou expozice severoamerických indiánů a vystavena je zde také obrovská modrá velryba v životní velikost ponořená do zdánlivého oceánu. V Hall of Biodiversity  si bude připadat jako v africkém deštném pralese. Nejstarší výstavou v muzeu je Hall of the Northwest Coast Indians, tedy exponáty indiánských kmenů žijících na severozápadním pobřeží Spojených států amerických. Kromě věcí každodenní potřeby a oblečení si zde můžete prohlédnout také řadu indiánských totemů.

Neméně zajímavá je Hall of Mollusks and Our World, jejíž sbírky obsahují kolem 50 tisíc mušlí. Ty získalo muzeum v roce 1874, tedy v dobách, kdy bylo sbírání mušlí oblíbenou kratochvílí. V Arthur Ross Hall of Meteorites je umístěn 34 tun těžký meteorit, který byl v roce 1897 objeven v Grónsku. Tento významný muzejní exponát tehdy vykopal badatel Robert Peary. Síň drahokamů, tzv. Hall of Gems ukrývá unikátní 563 karátový safír s názvem Star of India, který je největším na světě. Tento klenot daroval muzeu v roce 1901 americký finančník a bankéř John Pierpont Morgan.


Autor: Peter Roan

Jakmile se dostanete do druhého podlaží, ocitnete se ve Whitney Hall of Oceanic Birds, tedy mezi exponáty mořských ptáků. Tuto sbírku věnovala muzeu Vanderbilt Whitney, manželka Harryho Payna Whitneye, který byl vášnivým ornitologem a podporoval ornitologický výzkum. V průběhu 20. a 30. let 20. století se zúčastnil mnoha expedic.

Třetí podlaží je určeno tichomořskému obyvatelstvu v Margaret Mead Hall of Pacific People. Margaret Mead byla filmovou dokumentaristkou a vůdčí postavou americké kulturní antropologie, která se zabývala výzkumem jednotlivých kultur v Polynésii. Až do své smrti v roce 1978 pracovala právě zde, v antropologickém oddělení muzea.  Součástí třetího podlaží jsou dále výstavní síně věnované plazům a obojživelníkům, indiánům z východních lesů a prérií, primátům a ptactvu Severní Ameriky.

Čtvrté podlaží nabízí šest výstavních síní, v nichž je přehledně zdokumentováno 500 milionů let vývoje obratlovců. Mnoho jich najdete v síních Miriam and Ira D. Wallare Orientation Center nebo v Hall of Vertebrates Origins. Řada návštěvníků ovšem zamíří rovnou do Hall of Saurishian Dinosaurs, kde jsou vidět kostry vzpřímených dinosaurů, jako byl Tyrannosaurus rex nebo Apatosaurus, který se pyšnil svým dlouhým ocasem. V Hall of Ornithischian Dinosaus je vystaven býložravý Stegosaurus, který byl nalezen ve Wyomingu, nebo Styracosaurus ozdobený rohy. V dalších dvou výstavních síních jsou vystaveni savci a jejich vyhynulí příbuzní. Kromě mastodontů, šavlozubých tygrů a obřích lenochodů si zde můžete prohlédnout také malého mamuta a 12 milionů let starého koně. Celkem je zde vystaveno 250 fosilií.


Autor: Peter Roan

Jednou z velkých atrakcí tohoto muzea jsou také diorámy – tedy věrné vyobrazení tehdejší, ale i dnešní přírody. Takto vznikaly monumentální díla pokrývající plochu až 30 metrů čtverečních – například scéna s americkými bizony, souboj vorvaně a obrovského hlavonožce, nebo věrná kopie korálového útesu z Baham. V Hall of Human Biology and Evolution se nachází dioráma s dávnými předchůdci člověka. Tito tvorové jsou zde zachyceni při nejrůznějších činnostech, které vystihují dramatický vývoj lidstva. Překvapivá jsou taktéž diorámata umístěná v Akeley Memorial Hall of African Mammals, kde jsou k vidění afričtí savci ve svém přirozeném prostředí.

Americké přírodovědné muzeum nabízí kromě exponátů také interaktivní zábavu. Najdete zde obchody, možnosti stravování i zábavy, jako je například Imax kino, Naturemax Theater, laser show a mnoho dalšího. Muzeum je otevřeno každý den od 10 do 17:45 hodin. Vstupné 15 dolarů pro dospělé a 8,50 dolarů pro děti za ten zážitek opravdu stojí. Budete se dobře bavit a zároveň se seznámíte s historií vývoje života na zemi. Návštěvu muzea si proto při návštěvě New Yorku rozhodně nenechejte ujít.

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete jsou:
Hudson River Valley

Grand Central Terminal – památka s praktickým využitím
Metropolitní muzeum - za uměním do New Yorku
National Academy of Design
Ellis Island – naděje na lepší život

Článek byl zobrazen 8 102 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko