Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Death Valley

Death Valley, neboli česky Údolí smrti, podle názvu nezní zrovna jako místo, kam by se chtěl člověk někdy podívat. Pokud však nedáte na první dojem a nenecháte se odradit, budete překvapeni, kolik krásy a zajímavostí se pod tímto názvem ukrývá. Jde totiž o nejníže položené místo Kalifornie, Ameriky a vlastně i celé západní polokoule.

Údolí zaujímá plochu 8 tisíc km2 na jihozápad od pohoří Sierra Nevada ve Velké sníženině, při okraji Mohavské pouště. Údolí táhnoucí se v délce 225 km je součástí stejnojmenného národního parku, který byl vyhlášen v roce 1994, do té doby byl znám jako Národní Monument. Celá tato oblast je považována za nejsušší místo v Americe, někteří odborníci dokonce tvrdí, že je nejteplejší pouští na světě. Průměrné roční srážky nedosahují ani 5 cm. V letních měsících zde panují extrémní a nesnesitelná vedra, kdy rtuť teploměru vystoupá běžně přes 50°C.

Údolí je díky nehostinným podmínkám k životu spojeno již po staletí s četnými legendami, historkami a mýty o smrti, která zde v nejrůznějších podobách číhá na každého, kdo se opováží sem vstoupit. Odtud také vznikl název Údolí smrti. I přesto, jak je krajina nevlídná a nehostinná se zde udržují odolné formy života, nad kterými lidé jen nevěřícně kroutí hlavou. Vědci na území národního parku objevili kolem 1000 druhů rostlin, které se dokázaly vyrovnat s těmito specifickými podmínkami. Mezi tyto odolné rostliny patří například nejrůznější druhy kaktusů.

V daleké minulosti, před více než 500 miliony lety bylo toto území pokryto mořem, proto je dnes celá oblast bohatá na výskyt fosilií. Navíc jsou zde také bohatá ložiska minerálů a solí. Okolní skály a horské hřebeny vznikly vrásněním a pohybem zemské kůry.

Novodobá historie Death Valley je však spojena s jiným nerostem – boraxem. Jeho ložisko bylo roku 1881 objeveno na dně údolí. Jelikož byl v té době na trhu hodně ceněný a žádaný, bylo zde během 2 let vystavěno zařízení Harmony Borax Works starající se o těžbu a následné zpracování minerálů. Bylo také třeba dostat vytěžené nerosty z pouště do civilizace, proto vznikla cesta zvaná Twenty Mule Team Trail. V roce 1888 společnost zkrachovala a dál se již netěžilo. V současné době si tady přesto můžete prohlédnout zbytky vybavení a ruiny tehdejších staveb. V nejstarší budově postavené roku 1883 je otevřeno muzeum boraxu.

Stále nové a nové lidi sem přitahovala vidina bohatství, když se dozvěděli, že se zde vyskytují také bohatá ložiska zlata, stříbra, mědi a dalších minerálů. Po jejich vytěžení však všichni lidé odešli a zanechali po sobě jen pustá městečka a osady, kterým se dnes říká Ghost Towns. Mezi takováto „města duchů“ patří například Panamit City, Ballarat, Chloride City, Rhyolite, Harrisburg, Greenwater, Skidoo nebo Leadfield.

Turisté sem v dnešní době přijíždí zejména proto, aby se pokochali přírodními zajímavostmi, kterých je zde opravdu dostatek. Jednou z nich je například část solného pole Badwater, které se nachází 86 metrů pod úrovní moře a je tak nejníže položeným místem na západní polokouli. Oproti tomu nejvyšší vrchol národního parku Teleskope Peak, ležící v pohoří Panamit Range, dosahuje nadmořské výšky 3368 metrů. Úchvatný je rovněž pohled na četné kaňony, impozantní skalnaté útvary, písečné duny, sopečné krátery či přírodní mosty. Nejkrásnější výhled na celé Údolí smrti se naskýtá z vyhlídky Dantes View nacházející se ve výšce 1669 metrů nad mořem. Další zajímavostí údolí je solné pole Devills Golf Course, kde z původního jezera zbyla po odpaření jen silná solná vrstva.

Někteří lidé bývají návštěvou Údolí smrti zklamáni a prohlašují, že kromě strašného vedra není v parku nic zajímavého. To se ale hrozně mýlí. Pokud máte alespoň trochu dobrodružnou povahu, určitě si zde přijdete na své a návštěvou budete nadšeni. Jde jen o to, mít dostatek času a nebýt pohodlný.

Hlavní turistická sezóna probíhá v Death Valley v zimním období, protože je klima o něco snesitelnější. Turisté mají možnost se ubytovat v klimatizovaných pokojích nebo kempech. Veškeré potřebné informace a služby vám zajistí Visitor Center. Vstup do parku autem je zpoplatněn.

Moderní doba s sebou přinesla nejrůznější vymoženosti, proto i mezi vyprahlou pouštní krajinou můžete narazit na svěže zelené golfové hřiště. Nedaleko byl vysázen datlový les i palmový háj, který zde přežívá jen díky umělému zavlažování. Ať už v Údolí smrti navštívíte jen hlavní turistické atrakce nebo se vydáte na dobrodružnější výpravu, vždy ve vás zanechá jedinečné vzpomínky. Navíc zde v noci můžete pozorovat překrásnou oblohu posetou miliony hvězd. V takovém množství je neuvidíte snad nikde jinde na světě.

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Manhattan
New York – město mrakodrapů
Haló, tady Houston...
Teskně hučí Niagára
Chicago - větrné město

Článek byl zobrazen 12 450 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko