Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Metropolitní muzeum - za uměním do New Yorku

I když se vyloženě nepovažujete za znalce a milovníky umění, při návštěvě New Yorku byste si ani jako obyčejní turisté neměli nechat ujít prohlídku Metropolitního muzea, které patří mezi nejvýznamnější muzea v zemi. Uvidíte, že nebudete litovat!

Muzeum najdete ve východní části Manhattanu, nedaleko Central Parku. Kromě toho, že je nejvýznamnější ve Spojených státech amerických, pyšní se ještě jedním Nej – je největším muzeem na západní polokouli a to už je co říct. Každoročně jej navštíví kolem 5 milionů návštěvníků z nejrůznějších koutů planety. Je v něm umístěno mnoho známých uměleckých děl a jejich sbírka čítá okolo dvou milionů položek. V nich jsou zachyceny dějiny snad celého světa, od antiky po současnost. Sbírky jsou velmi různorodé, sahají od starověkých egyptských váz a římských soch až k obrazům a sochám téměř všech evropských mistrů.

Nechybí zde rozsáhlá kolekce sbírek amerického a moderního umění, ale ochuzeni nebudete ani o africké, asijské, oceánské, byzantské a islámské umění. V muzeu se nacházejí jak encyklopedické sbírky, tak sbírky hudebních nástrojů, starožitných zbraní a brnění z celého světa. V muzeu je vystavena také sbírka, kde můžete vidět více než 80 tisíc kostýmů a doplňků pocházejících z různých období a kontinentů. Součástí muzea je rovněž velká kolekce více než 20 000 fotografií.

Muzeum je tak rozsáhlé, že není možné si prohlédnout všechny vystavené exponáty v jednom, dokonce ani v několika dnech. Některé jeho části by totiž vydaly na samostatná muzea. Nejlépe proto uděláte, když si vyberete jednu nebo více oblastí, které vás zajímají a na ty se zajdete podívat. Možností je rovněž zakoupení některé z nabízených prohlídek, například Museum Highlights Tour, kdy jsou vám představeny ty největší zajímavosti a unikáty. Zkrátka, každý si zde najde to své.

O založení muzea se zasloužil diplomat a právník John Jay, který řekl skupině amerických obchodníků, že je čas, aby i američtí lidé položili základy národní instituce a galerie s uměním. Jeho slova na ně měla tak velký vliv, že se ihned rozhodli pověřit básníka a novináře Williama Cullena Bryanta ředitelem komise pověřené založením Metropolitního muzea. Bryant se této úlohy chopil opravdu s plnou vervou, staral se o koncept muzea a jeho úsilí bylo v roce 1870 odměněno otevřením muzea v provizorních prostorách. O rok později získalo muzeum první sbírku 174 evropských pláten a muselo být předtěhováno do větších prostor.

Metropolitní muzeum umění je nyní umístěno ve velmi rozsáhlé budově, která byla postavena roku 1874 v gotickém stylu podle návrhu architekta Calverta Vauxe a Jacoba Wrey Moulda. Své charakteristické průčelí získala stavba až roku 1902, kdy jej podle návrhu Richarda Morrise postavil jeho syn. Postupem času se budova rozrostla o další křídla, dostavby, renovace a změny však pokračují ještě dnes. Části původní budovy jsou patrné z křídla Lehnam Wing a z nádvoří s plastikami European Sculpture Court.

Než vstoupíte dovnitř, prohlédněte si budovu zvenčí, nejlépe je vidět z Fifth Avenue. Je obklopena billboardy o konání časově omezených výstav. Pokud jste navštívili New York v roce 2005, mohli jste tam spatřit i poutač zvoucí na prohlídku s názvem „Prague, the Crown of Bohemia“, což v překladu znamená „Praha, koruna Království českého“. Byla to jedna z největších muzejních výstav posledních let. Muzeum je rozděleno na devatenáct samostatných částí, z nichž každá má své kurátory, restaurátory a učence. Při vstupu do budovy se před vámi otevře hala Great Hall. Tam se můžete zorientovat ještě předtím, než se vydáte na nekonečnou prohlídku. Po vstupu do muzea připadá každému vše velmi chaotické a komplikované, pokud tomu ale dáte trochu času, zjistíte, že se vše logicky dělí. První podlaží je rozděleno na 6 částí – egyptskou, americkou, řeckou a římskou, africkou, oceánskou a moderní umění. Ve druhém podlaží se pak nachází evropské malířství s mistrovskými díly od Botticelliho, Brueghela, Rembrandta, Vermeera, Degase a Rodina. Každý, kdo alespoň trochu sleduje, kam odbočil a kde se právě nachází, se jen tak neztratí – chce to jen trochu vnímat okolí. Hosté navíc při vstupu dostanou do rukou plánek s nákresem budovy – tzv. floor plan.

V roce 1883 byla do muzea zakoupena sbírka architektonických odlitků, protože si pracovníci mysleli, že originály děl nemají nikdy šanci pro muzeum získat. Takto reprodukované obrazy a odlité sochy tak patřily po dlouhá léta k důležitým exponátům. V roce 1917 pak návštěvníky vítaly modely Pantheonu, Parthenonu, chrámu Notre-Dame a komplexu chrámů v Karnaku v měřítku 1:20. Svou první unikátní a cennou sbírku získalo muzeum teprve díky zapůjčení 37 evropských pláten od finančníka Henryho Gurdona Marquanda. Metropolitní muzeum se tak rychle dostalo do světového povědomí a stalo se jedním z nejlepších v zemi. Dalším úspěšným rokem byl rok 1913, kdy muzeum získalo pozůstalost po Benjaminu Altmanovi, která čítala téměř 500 kusů čínského porcelánu a řadu Rembrandtových obrazů. Ve stejném roce věnoval muzeu syn zesnulého finančníka J. P. Morgana asi 40% z otcových sbírek. Takto přibývaly další a další artefakty, důležité dary, cenná díla a exponáty a muzeum se rozšiřovalo obrovskou rychlostí.

Samotní Američané jsou nejvíce pyšní na majestátní Americké křídlo, které je tematicky zaměřeno na architekturu a umění Ameriky. Úžasná je však také Lehmanova sbírka raně italského a impresionistického malířství, kterou věnovala muzeu v roce 1969 Nadace Roberta Lehmana. Mezi stálými expozicemi najdete i plakát Alfonse Muchy, Františka Kupku a nedávno získanou nádobku z Prahy, pocházející ze třetí čtvrtiny 14. století, která je darem ze sbírky olejového magnáta Charlese Wrightsmana z roku 2000. Fascinující je expozice umění v oddělení Michaela C. Rockefellera, jež byl vášnivým sběratelem a znalcem. V roce 1961 však zahynul na Nové Guineji, ale dodnes nebylo zjištěno jak – pravděpodobně byl sežrán krokodýlem, žralokem, nebo dokonce zabit ostrovními kanibaly. Svým rozsahem a stářím je poutavá čínská a japonská kolekce a také další kolekce asijské umění. V oddělení starého Egypta naleznete jeho ikonu, svatyni z Denduru pocházející z roku 15 před naším letopočtem, kterou věnovala muzeu v roce 1965 egyptská vláda.

Metropolitní muzeum umění je pro veřejnost otevřeno kromě pondělí po celý týden od 9:30 do 17:30, v pátek a v sobotu je otevírací doba dokonce ještě prodloužena až do 21 hodin. Pokud si chcete v klidu užít zdejší prostředí a naplno jej vnímat, navštivte muzeum v pátek po 17 hodině. Vstupenka stojí 20 dolarů pro dospělého, 15 pro důchodce a 10 pro studenty.

- jap -
Foto: Wally Gobetz

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
National Academy of Design

Ellis Island – naděje na lepší život
Federal Hall 
Fifth Avenue
Chelsea - architektonická perla New Yorku

 

Článek byl zobrazen 9 535 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko