Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hollywood – to nejsou jen písmenka na skále

Snad nejznámější a nejnavštěvovanější čtvrtí amerického města Los Angeles je Hollywood. Není to jen centrum amerického filmového a televizního průmyslu, ale také zábavy, nákupů a nočního života. To vše rádi vyhledávají turisté toužící přičichnout k jeho slávě.

Hollywood je situován severozápadním směrem od Downtownu a jeho neodmyslitelnou součástí se stal nápis Hollywood, který od roku 1923 dominuje skále nad městem. Málokdo však ví, že tento dnes již charakteristický nápis vznikl úplnou náhodou. Původně se totiž jednalo o reklamu realitní kanceláře Hollywoodland, která stála na tu dobu ohromných 21 tisíc dolarů. Nápis osvěcovalo kolem 4 tisíc žárovek. Za písmenem L byl dokonce ukrytý domek, ve kterém bydlel muž, jehož prací byla každodenní kontrola a případná výměna vadných žárovek.


Autor: Changr

Z nápisu však časem poslední čtyři písmena odpadla a o zbytek se již nikdo nestaral. Jen tak pro informaci – písmenka jsou vysoká asi jako čtyřpatrový dům, takže když některé z nich upadlo, muselo to způsobit pěkný rozruch. V roce 1940 se tak lidé rozhodli, že je potřeba tuto ikonu Los Angeles zachránit. Po 20 letech se však písmena začala opět sunout ze svahu dolů, muselo zde proto proběhnout několik finančně náročných oprav. Zbylá písmena zůstala viset na skále po mnoho dalších let a dnes si již nikdo tuto čtvrť nedokáže bez nápisu představit. Kdyby náhle zmizel, byl by to jistě pro všechny ohromný šok. Dnes představuje těchto devět písmenek chráněnou historickou památku.

Pokud byste dostali bláznivý nápad (jako mnoho dalších lidí) vyšplhat se k písmenům a podívat se na Los Angeles z trošku jiné perspektivy, asi budete zklamaní. K nápisu nevedou žádné silnice, a co víc, dokonce se tam vůbec nesmí! Pokud se však rozhodnete, že se těmito příkazy nebudete řídit, počítejte s pokutou ve výši asi 100 dolarů. Je ale možné, že přesto odejdete zklamáni - tato atrakce je dnes oplocena a pečlivě monitorována ostrahou. Další možností jak se dostat alespoň k blízkosti nápisu je sjet z ucpané kalifornské silnice a vydat se serpentinami do kopce až k luxusním vilkám, jež stojí nedaleko. Odtud se dá udělat pár hezkých fotek a navíc nebudete překračovat zákon.

Obří písmena byla v minulosti spojena také s řadou tragédií. V roce 1932 zde spáchala sebevraždu mladá herečka Peg Entwistle. Nedlouho po ní následovali další lidé, kteří byli zklamáni životem, neúspěchem a hořkou pravdou krutého Hollywoodu. Místo se tak začalo stávat symbolem nesplněných snů a nedosažené slávy.

Hollywood dnes nemá žádné oficiální hranice. Na to, že jste do něj vstoupili, vás upozorní pouze značka nacházející se na okraji Fairfax Avenue a Merlose Avenue. Žije zde okolo 300 tisíc obyvatel a nejdůležitější osobou čtvrti je starosta. Pod Hollywood spadá také většina okolních kopců. A co vlastně název Hollywood znamená? Název je odvozen od stálezelené, medonosné dřeviny cesmíny. V překladu by tak Hollywood mohl znamenat něco jako „Cesmínový les“.

Hollywood jako synonymum filmového průmyslu založili v letech 1910 až 1920 židovští investoři z Evropy. Postupem času se produkční studia jako Universal nebo Paramount Studios proměnila v továrny na zábavu a miliardové zisky. Převážná část průmyslu je však dnes již rozmístěna v okolních oblastech, například v Burbanku a Westside. Nejrůznější podpůrné služby, jako střih, efekty nebo osvětlovači, zůstaly v Hollywoodu. Hlavní obchodní centrum Hollywoodu se nachází v oblasti kde La Brea Avenue, Highland Avenue, Cahuenga Boulevard a Vine Street protínají Hollywood Boulevard a Sunset Boulevard.


Foto: Hollywood Boulevard  Autor: Ville Miettinen

Mezi proslulým Čínským divadlem a Divadlem Kodak, kde dochází ke každoročnímu vyhlašování cen Akademie a k předávání Oscarů se rozkládá proslulý chodník slávy Hollywood Walk of Frame. Ten zdobí více než 2000 pěticípých hvězd se jmény známých osobností. K tomu, abyste mohli mít vlastní hvězdu, však nestačí být jen slavný, potřebujete k tomu také 25 tisíc dolarů. Za tuto částku pak vznikne na chodníku Hollywood Boulevard hvězda se jménem.

Svou hvězdu zde mohou mít osobnosti z nejrůznějších odvětví showbyznysu – z televizní, rozhlasové, divadelní, filmové nebo hudební branže. Další podmínkou pro tvorbu hvězdy je, že osobnost musí být známá alespoň 5 let. Každoročně se ze zhruba 200 návrhů vybírá 25 jmen, která budou jako nováčci zdobit chodník. Historicky první hvězdu měla na chodníku slávy v roce 1960 herečka Joanne Woodward. Dnes zde již najdete hvězdy takových osobností, jako je Michelle Pfeiffer, Kiefer Sutherland, Mariah Carey, Christina Aguilera, Matt Damon a mnoho dalších. Chodník je proto pravidelně v obležení turistů, kteří čekají, že si tu svou hvězdu uloví alespoň na fotografii.


Foto: Hollywood Wax Museum  Autor: GCU

Mezi klasická turistická lákadla dále patří také atrakce typu Muzea rekordů - Guinness World of Records Museum nebo Muzea voskových figurín - Hollywood Wax Museum. Asi 5 minut chůze od Chinese Theater se nachází hotel Hollywood Roosevelt Hotel, kde se v roce 1929 poprvé udělovali filmoví Oskaři. Jakousi vzpomínkou na 19. století je elegantní viktoriánský domek James House nacházející se nedaleko Hollywood Boulevard. V minulosti tuto ulici lemovala celá řada takových vilek a nacházela se zde rovněž škola pro bohaté děti.

Jestliže zatoužíte po bujaré večerní zábavě, vydejte se na Sunset Strip, ulici, která je vyhlášenou tepnou nočního života. Najdete zde velké množství rockových klubů, barů, restaurací, hospod i módních hotelů. Pro každého, kdo navštíví Hollywood, je téměř povinností zavítat do prominentní čtvrti Beverly Hills. Tam můžete závistivě okukovat milionářské vilky filmových hvězd nebo se kochat nejdražšími modely aut zaparkovaných poblíž bazénů velikosti nejméně půlky fotbalového hřiště. No, přiznejme si, tohle nás přeci vůbec neláká…nebo ano?

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Západním pobřežím USA trochu jinak....
Opojné Las Vegas
Aspen – hurá mezi celebrity!
Empire State Building – královna New Yorku
Golden Gate Bridge – projděte Zlatou bránou

Článek byl zobrazen 12 875 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko