Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Yosemitský NP - za medvědy do Uz-u-mati

Yosemitský národní park je třetím nejstarším parkem ve Spojených státech Amerických a patří mezi nejnavštěvovanější místa v zemi. I když leží pouhých 6 hodin jízdy od Los Angeles a je snadno přístupný i ze San Francisca, najdete zde drsnou horskou a nedotčenou přírodu. Území národního parku dnes pokrývá plochu 3080 km2 v centrální Kalifornii.

Své jméno získal park podle starého indiánského názvu Uz-u-mati, což v překladu znamená medvěd grizzly. Před příchodem bělochů žil na území dnešního národního parku indiánský kmen Miwok. Prvními „bledými tvářemi“, které zavítaly na jejich území, byli v roce 1849 dva zlatokopové pronásledující medvěda. Nádherné údolí je samozřejmě uchvátilo natolik, že o něm vyprávěli snad každému, koho potkali. Nakonec se tyto zvěsti donesly až k tehdejšímu prezidentovi Spojených států a ten už v roce 1864 vyhlásil Yosemite chráněným územím.

O několik let později, přesně v roce 1890 zde byl vyhlášen národní park disponující nevídaným bohatstvím. Divoká příroda, fascinující scenérie, kolmé skalní stěny, obrovské vodopády, čisté řeky a jezera, jedinečná fauna i flora – to vše najdete v Yosemite. Údolí, ve kterém se rozkládá, bylo v dávných dobách vymodelováno ledovcem. Park ležící na úpatí pohoří Sierra Nevada každoročně přitahuje miliony návštěvníků a stal se oblíbeným cílem horolezců z celého světa. Yosemite jim poskytuje ideální podmínky v podobě obrovských a značně náročných skalních stěn.

Vyhledávanou lahůdkou je například nepřehlédnutelný skalní masív El Capitan, který dominuje spodní části Yosemitského údolí. Přibližně jeden kilometr vysoká žulová stěna je neodolatelnou výzvou a někteří horolezci si jejím zdoláním splní svůj životní sen. Pokud jde vše bez problémů a přeje počasí, tak výstup trvá 2 – 3 dny. Našli se však i horolezci, kteří stěnu pokořili za pouhé 2 hodiny a 43 minut, čímž vytvořili světový rekord! El Capitan (ze španělského slova kapitán, vůdce) je také místem, kam se rádi vydávají tzv. base-jumpeři, neboli skokani s padáky. Ti si vychutnávají adrenalin při seskoku volným pádem z této obrovské stěny. Pro mnohé se však El Capitan stal bohužel osudným.

Dalším takovýmto lákadlem je skalní stěna Half Dome měřící 2695 metrů nad mořem, kde převýšení dosahuje kolem 1400 metrů. Pod těmito horskými velikány se rozkládají krásné louky Tuluomne meadows. Na jihovýchodní hranici parku se tyčí jeho nejvyšší vrchol Mt. Lyell, jenž dosahuje nadmořské výšky 3997 metrů. V Yosemitském národním parku se nachází kolem tuctu překrásných vodopádů spadajících z vysokých žulových útesů. Nejznámějším je Yosemite Fall, který je se svou výškou 740 metrů pátým nejvyšším vodopádem světa. Následují vodopády Bridalveil (189 m), Nevada (181 m) a Vernal (96 m).

Přestože se uvádí, že park ročně navštíví kolem 4 milionů turistů, není nijak extrémně přelidněn. S obrovskou návštěvností se setkáte jen v místech, která jsou dostupná autem a ty představují asi jen z 5% plochy parku. Většina návštěvníků zavítá jen do Yosemitského údolí. Davy turistů se samozřejmě vyskytují také na krátkých trasách a známých vyhlídkách, jako je kupříkladu jedinečný Glacier Point. Odtud se naskýtá snad nejhezčí výhled na Yosemite a Half Dome.

V oblasti, kde se nachází Visitor Centrum a General Store jsou turistům k dispozici hlavní ubytovací kapacity a mají zde dostatečné zázemí. Zbytek tvoří odlehlá místa, tzv. „backcountry“, kde nemusíte za celý den potkat ani človíčka. Pokud jste se rozhodli strávit v parku alespoň několik dní, čekají na vás stovky kilometrů pěších tras úchvatnou krajinou s nezapomenutelnými výhledy. Ideální dobou pro pěší turistiku je léto a podzim. Severní části parku jsou v zimě nedostupné.

Známou a vyhledávanou atrakcí národního parku jsou obrovské stromy sekvojí. Tyto stromy jsou nejstarší v Americe i na celém světě, některé z nich dosahují stáří až 3200 let a to už je opravdu úctyhodný věk! Rostou zde také sekvoje, vždy zelené, z nichž nejznámější má obvod kmene 29,5 metrů a průměr kmene 8,5 metru. Jedním z míst, kde je velký výskyt těchto gigantických stromů je Mariposa Grove nacházející se asi 2 míle od parku. Je to jedna z nejnavštěvovanějších lokalit, v letních měsících tudy musí projíždět dokonce turistický kyvadlový autobus. Nejznámějšími stromy jsou Grizzly Giant Tree starý 2700 let, ještě starší General Sherman a California Tree, do jehož kmenu byl v roce 1895 vyražen tunel.

Yosemitský národní park se stal útočištěm mnoha druhů zvířat, například medvěda grizzlyho, pumy, kojota, jelena wapiti, ovce tlustorohé, jezevce, kuny, králíka, mnoha druhů zemních veverek, lasic, rosomáka a na zimu bělajícího hranostaje. Z ptačí říše je zde zastoupeno 295 druhů ptáků, žije zde i mnoho druhů ryb, obojživelníků a hmyzu.

Kromě medvěda grizzlyho žije v parku asi 300 medvědů baribalů. Veškeré jídlo, vodu i kosmetiku musíte mít proto uzavřenou v plechových skříních. Turisté jsou neustále upozorňováni na to, že ani uzamčené auto není pro medvědy žádnou překážkou. Každoročně se dostanou do přibližně 1000 uzavřených aut při hledání potravy. Kvůli medvědům jsou také odpadkové koše v celém parku vyrobeny z tlustého železa a vybaveny speciálním uzávěrem. Setkání s medvědem není v Yosemite ničím neobvyklým, člověk proto musí být ostražitý a dodržovat pokyny správy parku.

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Národní park Death Valley
Manhattan
New York – město mrakodrapů
Haló, tady Houston...
Teskně hučí Niagára

Článek byl zobrazen 6 704 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko