Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

New York - St. Patrick Cathedral

Nepřehlédnutelnou dominantou a velmi ceněnou památkou New Yorku je Katedrála sv. Patrika, která je největší neogotickou katedrálou v celé Severní Americe. Je oblíbeným místem klidu, kde si odpočinete od veškerého chaosu a hektického života metropole.

Katedrála postavená v letech 1858 – 1878 je vklíněna do hustě zastavěné oblasti, nachází se v bloku mezi 50. a 51. ulicí, Pátou avenue a Madison Avenue, v blízkosti Rockefeller Center. I když dosahuje úctyhodné výšky 100 metrů, mezi newyorskými mrakodrapy se ztrácí jako trpaslík. Přesto je to stavba opravdu obrovská, na délku měří 101 metrů a na šířku 53 metrů. Její prostory jsou tak ideálním místem pro konání nejrůznějších událostí, jako jsou svatby, pohřby, bohoslužby a nejrůznější slavnosti města. V hlavní lodi se může usadit až 2500 lidí. Je farním kostelem a sídlem arcibiskupa římskokatolické arcidiecéze New York.


Autor: richardtrois

Historie diecéze v New Yorku sahá až do roku 1808. O dva roky později bylo jako místo pro chlapeckou katolickou školu zakoupeny za 11 tisíc dolarů pozemky, kde katedrála dnes stojí. Plán na výstavbu školy však nebyl realizován a tak byla půda v roce 1813 prodána. V roce 1858 oznámil arcibiskup John Joseph Hughes plán na výstavbu katedrály, která měla nahradit katedrálu starou, jež byla zničena při požáru roku 1866. Se stavbou se začalo poměrně brzy, základní kámen byl položen o svátku Feast of the Assumption, dne 15. srpna 1858. Nová katedrála začala vznikat jižně od sirotčince, který náležel k diecézi, ale zároveň daleko od hustě zalidněné část města.

Práce se držely plánů architekta Jamese Renwicka Jr. Ten katedrálu postavil v gotickém obrozeneckém slohu a její architektura je opravdu nadčasová. Předlohou mu byla gotická katedrála v Kolíně nad Rýnem, ale některé prvky použil také z jiných míst v Evropě. St. Patrick’s Cathedral je postavena z bílého mramoru dobývaného ve státech Massachusetts a New York. Okna byla vyrobena umělci v Birminghamu, Bostonu a Chartres.

Během občanské války byla stavba katedrály pozastavena. Od roku 1865 ve stavbě pokračoval první americký kardinál John Cardinal McCloskey. Stavba nové katedrály byla dokončena roku 1878 a dne 25. května 1879 začala sloužit svému účelu. V letech 1882 – 1884 byl přistavěn arcibiskupův dům, fara a škola. Nakonec nechal arcibiskup Michael Corrigan ještě dostavět na západní stranu katedrály dvě věže. Ty byly hotovy v roce 1888 a od té doby dominovaly panorámatu města. Až do nástupu mrakodrapů ve 30. letech 20. století tak byla katedrála nejvyšší stavbou New Yorku.

Katedrálu původně zdobila Renwickova východní stěna. V roce 1906 však byla na přání biskupa Michaela Corrigana nahrazena kaplí Lady Chapel, jež navrhnul Charles T. Matthews. V roce 1946 pak přibyly ještě troje bronzové dveře vedoucí směrem na ulici Fifth Avenue. Na vstupních dveřích je dnes společně s dalšími svatými vyobrazena první světice amerického původu Elizabeth Ann Setonová. Je jí také zasvěcen oltář s bronzovou sochou.

Stavbu mariánské kaple dokončil kardinál Farley. Poté, co byla pod vedením kardinála Gatese dokončena vnitřní obnova, musela v letech 1927 – 1931 projít renovací celá katedrála také zvenčí. Zevnějšek katedrály, ale také hlavní oltář byl opraven biskupstvím kardinála Francise Spellmana. Časem bylo nutné provést další práce, jako přeložení větší části střechy nebo úprava vnějších schodů.

Při vstupu do katedrály si povšimněte velké osmimetrové rosety nad hlavním vchodem, přes kterou proudí do kostela světlo. Během prohlídky katedrály je nutné se chovat tiše a ohleduplně. St. Patrick´s Cathedral není jako jiné gotické katedrály, chybí ji totiž opěrné oblouky, ale nad oltářem se nachází sedmnáctimetrový bronzový baldachýn. Určitě se zajděte podívat také do Lady Chapel, zasvěcené Panně Marii, kde je k vidění mramorová Pieta od Williama O. Portridge z roku 1906.

Také ve druhé polovině 20. století byly několikrát vynaloženy nemalé prostředky na opravu katedrály. V 80. letech se ujal dalších restaurátorských prací kardinál John O´Connor. V letech 1988 – 1989 bylo do katedrály instalováno moderní osvětlení. Roku 2003 byla zrestaurována Lady Chapel a Chapels of Sts. Anghony, Louis, Michael and Elizabeth.

Katedrálu sv. Patrika navštívilo v minulosti mnoho vzácných hostů. Jedním z těch nejvzácnějších byl v roce 1978 papež Jan Pavel II., jehož busta je umístěna v zadní části katedrály. V současnosti je katedrála sídlem newyorského arcibiskupa a každoročně ji navštíví přes 3 miliony lidí. Každý rok se zde na svátek sv. Patrika dne 17. března koná slavnost irských katolíků. Stará katedrála sv. Patrika je dodnes využívána jako farní kostel a je nejstarším katolickým místem v New Yorku.

- jap -

Předchozí články z USA:
New York - Lincoln Center
Americké přírodovědné muzeum
Hudson River Valley

Článek byl zobrazen 6 221 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko