Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

New York - Lincoln Center

Newyorské Lincoln Center je považováno za největší a nejprostornější kulturní komplex na světě. V jeho nádherných budovách si můžete zajít na baletní představení, operu, symfonii, shlédnout film nebo divadelní představení.

Lincolnovo centrum bylo původně naplánováno jako projekt městské asanace, pod vedením předního odborníka Roberta Mosese. Výstavbu z převážné části financovala rodina Rockefellerů. Kvůli tomuto megalomanskému projektu muselo být zdemolováno několik památek v oblasti West Side. Místní obyvatelé, kteří zdejší činžovní domy obývali po dlouhá léta, museli být násilím vystěhováni. Podél West End Avenue vyrostly nové výškové budovy, které sice poskytly domov pro asi 10 tisíc obyvatel, ale navždy byla změněna tvář města. Z původně dělnické čtvrti se stala čtvrť určená spíše pro střední vrstvy. Paradoxní je, že těsně před demolicí se původní staré domy staly kulisami pro natáčení filmové verze „West Side Story“.

K prvním dokončeným stavbám tohoto rozlehlého komplexu patří koncertní hala, která je dílem Maxe Abramovitze a jejíž výstavba přišla na 19,7 milionů dolarů. Ke slavnostnímu otevření došlo 23. září 1962 a dostala název Philharmony Hall. Od samého počátku však byla stavba problémová, především z hlediska akustiky, proto musely být v roce 1976 provedeny rozsáhlé a finančně nákladné úpravy. Na vylepšení akustiky byly použity peníze, které věnoval Lincolnovu centru jistý výrobce Hi-Fi přístrojů. Jako výraz poděkování bylo po něm pojmenováno hlediště s více jak 2700 sedadly, které tak od té doby nese název Avery Fisher Hall.


Foto: Metropolitan Opera House  Autor: Wally Gobetz

Největší a nejdražší síní komplexu je Metropolitan Opera House, kterou navrhnul vedoucí představenstva architektů Wallace K. Harrison. Síň stála neuvěřitelných 46, 9 milionů dolarů a vejde se do ní téměř 4000 lidí. Třetí největší budovou se stalo New York State Theater postavené v roce 1964. Jde o jedinou budovu v celém komplexu, která vznikla ze státních a městských peněz. I zde musela být v roce 1982 vylepšena akustika. Všechny tyto tři jmenované budovy jsou na první pohled velmi honosné, mají přepychovou výzdobu a pro veřejnost jsou opravdu atraktivní. Většina odborníků je však z architektonického hlediska považuje za nepříliš povedená díla.

Budova Lincoln Center Theater je domovem pro divadla Vivian  Beaumont a Mitzi E. Newhouse. Byla vystavěna v roce 1965, stejně jako New York Public Library of Performing Arts. Na jejich vzniku spolupracovaly dvě architektonické kanceláře Aero Saarinen & Associates a Skidmore, Owings & Merrill. Knihovna ukrývá jednu z nejvýznamnějších sbírek souvisejících s hudbou, tancem a divadlem. Najdete zde více jak 200 tisíc knih, záznamů, pásků, notových zápisů, videonahrávek i materiálů vhodných pro děti.

V New York Public Library of Performing Arts je umístěna největší sbírka s taneční tematikou na světě. Tzv. Dance Collection obsahuje více jak 30 tisíc knih, rukopisů a záznamů rozhovorů s tanečníky, jejich pohybová čísla a taneční představení. Také hudební oddělení Music Division ukrývá jedinečné zvukové záznamy, videonahrávky, americkou sbírku jazzu, popu i koloniální hudbu. Divadelní sbírka Billy Rose Theater Collection je bohatá na programy, plakáty a fotografie z divadla, cirkusů kabaretů, filmů, rádia či televize. Více jak 1600 filmů s živými výstupy je uloženo v archivech Theater of Film and Tape Archives.


Foto: Lincoln Centre   Autor: Missy S.

O tři roky později než knihovna byla dokončena budova Juilliard School, v níž se nachází domovská scéna komorní hudby Chamber Music Society of Lincoln Center. Ve zdejší síni Alice Tully Hall je k dispozici až tisícovka sedadel. Součástí komplexu je ještě také 28 patrová budova s názvem Samuel B. and David Rose Building, která byla dokončena roku 1991 a slouží převážně jako kanceláře, zkušebny a koleje.

Význam Lincolnova centra jako střediska kultury New Yorku je nezpochybnitelný. Je totiž oblíbeným místem nejen pro turisty, ale rádi sem v hojném počtu přicházejí také stálí obyvatelé města. Zdejší představení ročně navštíví kolem 5 milionů návštěvníků. Mnohem více jich však projde rozlehlým náměstím, posedí na lavičkách a pokochá se tryskajícími fontánami. Oblíbené jsou samozřejmě také bezplatné koncerty a jiné podobné akce probíhající na otevřené scéně Guggenheim Bandshell.

- jap -

Předchozí články z USA:
Americké přírodovědné muzeum
Hudson River Valley
Grand Central Terminal – památka s praktickým využitím

Článek byl zobrazen 6 900 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko