Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Manhattan

Manhattan, ekonomické, administrativní i kulturní centrum New Yorku, je doslova městem mnoha tváří a pestrobarevnou směsicí různých národností i zájmových skupin. Snad právě proto si získá srdce každého, kdo ho alespoň jednou navštívil. Uvidíte, že ani vy nebudete výjimkou.

Manhattan se rozkládá na stejnojmenném ostrově, který v roce 1626 odkoupili nizozemští kolonizátoři od domorodých indiánů. To už však bylo rok poté, co v jeho jižní části vyrostla pevnost Fort Amsterdam. Již sám název zcela jasně demonstroval, kdo je ve skutečnosti pánem Manhattanu. O „výhodnosti“ koupě, či spíše bezcitnému přístupu přistěhovalců, svědčí i fakt, že hodnota celého ostrova představovala v přepočtu na dnešní měnu pouhých 24 dolarů (současná cena pozemků se pohybuje $17,224/m²). Radost Nizozemců však nevydržela dlouho a po čtyřiceti letech dobývá území britská koruna, pod jejíž nadvládou vydržel New York až do vyhlášení nezávislosti.

Neodmyslitelným symbolem města je Socha svobody, stojící na samostatném ostrově, necelé tři kilometry od jižního cípu Manhattanu. Měděný kolos o výšce 46 metrů vyšel z dílny známého sochaře Frédérica Augusta Bartholdiho a neméně slavného architekta Gustava Eiffella. Jako symbol přátelství a uznání jej v roce 1886 Francie slavnostně předala americkému velvyslanci, a to přesně 110 let od počátku bojů za nezávislost.

Vedle Sochy svobody patří k nejčastějším cílem návštěvníků i Empire State Building. Vyhlídkovou plošinu mrakodrapu, který se svou úctyhodnou výškou 381 metrů po více než 40 let stál v čele žebříčku nejvyšších budov světa, navštívilo od doby jejího zpřístupnění již přes 110 milionů turistů.

Abyste však dokonale vstřebali krásu a jedinečnou atmosféru Manhattanu nemusíte šplhat do závratných výšek. Postačí, když budete bezcílně brouzdat městem sem a tam. Vždyť každá zdejší čtvrť na vás dýchne svým neopakovatelným kouzlem. A tak zatímco v Greenwich Village narazíte na newyorskou bohému, v SoHo vás zaujmou malé krámky s půvabnými nepotřebnostmi, jejichž koupi odolají jen silné povahy a do reje nočního života vás nakonec vtáhne Chelsea, centrum zábavy, hříchu, ale také umění. Lepší či horší pověsti se také těší zdejší přistěhovalecké komunity, z nichž Chinatown představuje vůbec největší koncentraci Číňanů na západní polokouli.

Pravidelné uspořádání „streets“ a „avenues“ narušuje Broadway, třída táhnoucí se napříč z jižní části Manhattanu na sever. Právě na ní se poblíž náměstí Times Square soustředí známé muzikálové scény, na kterých již nejedna hollywoodská hvězda slavila své úspěchy. Jen kousek odsud oslní milovníky vážné hudby moderní budova Metropolitní opery, se níž už spolupracovalo i několik českých umělců. Stojí nedaleko Centrálního parku, zelené oázy města, v jejímž stínu stromů si můžete po náročné procházce Manhattanem odpočinout i vy.

Autor: Kateřina Maňasová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
New York – město mrakodrapů
Haló, tady Houston...
Teskně hučí Niagára
Chicago - větrné město
San Francisco

Článek byl zobrazen 6 800 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko