Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hudson River Valley

Americkými státy New York a New Jersey protéká řeka Hudson River, která mezi městy New York a Jersey City následně ústí do Atlantského oceánu. Právě tato oblast známá jako Hudson River Valley je turisticky nesmírně přitažlivá, na trase dlouhé 322 km se nachází nejen krásná a zajímavá krajina, ale také spousta pamětihodností.

Hudson River Valley je jedním ze 40 národních památkových oblastí ve Spojených státech amerických, které byly ustanoveny Parlamentem USA.  Je to jedna z nejdůležitějších historických oblastí, která opatruje národní hodnoty. Toto údolí bylo za chráněné území vyhlášeno v roce 1966 a od té doby se zde ochraňují významné historické, kulturní i přírodní památky.

V roce 1807 byla vynálezcem Robertem Fultonem postavena parou poháněná loď Clermont, která svou první plavbu absolvovala právě podél řeky Hudson River. Její plavba z New Yorku do Albany trvala 32 hodin a šlo o první úspěšné použití páry v lodní dopravě. Tím byla započata nová éra v komerční přepravě. V roce 1825 byl otevřen Erie Canal, což řece Hudson ještě přidalo na významu. Přes něj totiž spojovala Manhattan s oblastí Great Lakes.


Autor: Patrick Donovan

Oproti Long Islandu je tato oblast z historického hlediska více dochovaná, na mnoha místech si připadáte, jako byste se vrátili v čase na počátek 19. století. Abyste si všechna tato místa prohlédli, potřebovali byste k tomu více jak týden. Někdy se až nechce věřit, že se v blízkosti moderního betonového a hektického New Yorku nachází místa, která tak dýchají minulostí.  Vydejte se na výlet do Hudson River Valley a uvidíte, že nebudete zklamáni.

Fort Lee Historic Park v New Jersey je místem, odkud během americké revoluce v roce 1776 pozoroval George Washington, jak do rukou Britů padla nedaleká pevnost Fort Washington. O něco dále na sever, v místě zvaném Stony Point Battlefield State Historic Site byli roku 1779 Britové poraženi generálem Anthony Waynem. Dnes se zde nachází malé muzeum a pravidelně se zde pořádají rekonstrukce bojů a prohlídky bojiště.

Po silnici US 9W se dostanete až na West Point, odkud je z důstojnické školy United States Military Academy výhled na meandrující tok řeky Hudson. Pokud si návštěvu naplánujete na jaro nebo podzim, můžete se zúčastnit slavnostního pochodu kadetů. West Point funguje od roku 1802 a proslul zejména svou tvrdostí výchovy a drilem. Armádní důstojníci se zde školí po dobu čtyř let. West Point absolvovalo v minulosti mnoho významných amerických generálů a vojevůdců, ne všichni však prospívali s vynikajícími výsledky. Například takový Ulysses S. Grant patřil k horší polovině třídy a Dwight Eisenhower byl také jen průměrným studentem.

Původně zde stálo opevnění, které v roce 1778 postavil polský důstojník Tadeusz Kósciuszko, jež během revoluce bojoval na straně Američanů. Kósciuszko byl v roce 1783 za své služby pro Ameriku povýšen na generála americké armády a obdržel zvláštní poděkovány ve formě pozemků o rozloze asi 250 hektarů. Také od americké vlády obdržel značnou peněžní částku, která mu byla vyplácená v několika ročních splátkách. Jeho památník dnes naleznete blízkosti cvičiště. Součástí West Pointu je nyní muzeum, kde je vystavena sbírka zbraní, válečného umění a diorámat, tedy speciálních modelů, které se snaží navodit dojem skutečných historických bitev.

Nedaleko akademie se rozkládá hřbitov, ke kterému patří i kostel Old Cadet Chapel z roku 1836. U něj byla v roce 1910 postavena novogotická kaple Cadet Chapel, kterou navrhnul Bertram Grosvenor Goodhue. Na místě zvaném Washington´s Headquarters State Historic Site je situován malý kamenný domek Hasbrouck House, v němž v letech 1782 – 1783 tehdejší americký prezident pobýval. Kromě muzea s artefakty z doby revoluce si zde můžete prohlédnout Washingtonovy pokoje, které jsou vybaveny dobovým nábytkem a zůstaly zachovány tak, že vám připadá, jakoby odtud prezident odešel teprve před pár dny.


Autor: Jeff Berman

Další zastávkou při prozkoumávání údolí Hudson River Valley je město New Paltz, které bylo založeno v roce 1677 francouzskými hugenoty. Z tohoto období se podařilo zachovat jen šest kamenných domů na hlavní ulici. Odtud je možné pokračovat dále do městečka Kingston, jež bylo za revoluce hlavním městem státu New York. V roce 1777 zde byla v Senate House State Historic Site (SHS) přijata první státní ústava. Dnes se v tomto domě nacházejí expozice seznamující návštěvníky s první vládou státu a také s malbami Johna Vanderlyna, který byl členem výtvarné školy Hudson River. Ve městě si můžete prohlédnout také jeho historickou čtvrť Kingston´s Stockade Historic District.

V Olana State Historic Site je k vidění letní sídlo amerického malíře Fredericka Churche, který si jej sám navrhnul. Styl, ve kterém je sídlo postaveno bylo nazváno „personal Persian“ tedy „vlastní perský styl“. Dalším zajímavým místem v oblasti Hudson River Valley je Clermont SHS nacházející se ve městě Germantown. Po dlouhou dobu zde žil Robert R. Livingston, kancléř a člen kongresu, který dohlížel na první prezidentský slib George Washingtona. Jeho dům byl však v roce 1777 podpálen Brity, ale po vyhlášení americké nezávislosti znovu postaven.

Z historického hlediska je cenný také dům Montgomery Place, který nechala postavit Janet Montgomery – vdova po americkém generálovi Richardu Montgomerym. Z honosných historických domů můžeme jmenovat ještě Vanderbilt Mansion, postavený v roce 1899 za dva miliony dolarů. Pro finančníka a politického aktivistu Fredericka Vanderbilta jej postavila architektonická kancelář McKim, Mead & White. Skvělým cílem pro rodinný výlet je Old Rhinebeck Aerodrome.

Po silnici US 9 se dostanete dále do Hide Parku, kde je situován Franklin D. Roosevelt National Historic Site (NHS). Stojí zde dům z roku 1826, avšak jeho dnešní podoba je odrazem doby, kterou měl po druhé světové válce, v roce 1945. Ve zdejší růžové zahradě je pohřbena Rooseveltova žena Eleanor. Nachází se zde muzeum a knihovna Franklina D. Roosevelta. Asi o tři kilometry dále stojí Eleanor Roosevelt NHS s domkem, v němž po smrti svého manžela žila až do roku 1962 právě tehdejší první dáma Eleanor.

Jestliže sjedete ze silnice US 9, budete po cestě potkávat další a další honosná panská sídla a domy zbohatlíků. Jmenujme například Van Cortlandt Manor, Philipsburg Manor, Rockefellerovo sídlo Kykuit, jehož součástí je i sbírka moderního umění, letní sídlo železničního barona Lyndhursta, nebo původně jednoduchou kamennou chatu Sunnyside, kterou spisovatel Irving přestavěl na výstřední dům.

- jap -

Předchozí články z USA:
Grand Central Terminal – památka s praktickým využitím
Metropolitní muzeum - za uměním do New Yorku
New York - National Academy of Design

Článek byl zobrazen 4 901 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko