Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Crystal Cathedral

V jižní Kalifornii se v okrese Orange County nachází městečko Garden Groove, které se pyšní opravdovým unikátem. Do nebe se zde tyčí neobvyklý moderní chrám lákající pozornost nejen věřících, ale i ateistů. Tato opravdu neobvyklá stavba ze skla a oceli obdržela od svého vzniku v roce 1980 hned několik architektonických ocenění.

V roce 1955 se ve městě Garden Grove usadil reverend Schuller se svou ženou. Začali zde pořádat na tu dobu velmi netradiční bohoslužby v pronajatém Orange drive-in Theater a snili o tom, postavit si vlastní moderní svatostánek. Začali proto shromažďovat dobrovolné příspěvky svých přívrženců a za několik desítek let se jejich sen mohl stát konečně skutečností. Dne 14. září roku 1980 byla Crystal Cathedral otevřena široké veřejnosti.

Katedrálu s půdorysem ve tvaru hvězdy projektoval architekt Philip Johnson. Jde o stavbu vytvořenou ze spleti příhradových nosníků z bílé oceli, které jsou pokryty více než 10 000 tabulemi postříbřeného skla. Ve velkých skleněných plochách se přes den nádherně odráží obloha i okolní budovy. Vedle katedrály se vypíná ještě 72 metrů vysoká věž tvořená hranoly z leštěné nerezové oceli. Vztyčena zde byla roku 1990, jako oslava desátého výročí otevření katedrály.

Katedrála bez problémů pojme 3000 věřících. Ti pak mají možnost poslouchat známou bohoslužbu „Hour of Power“, kterou slouží zakladatel katedrály Dr. Robert H. Schuller se svými pomocnými pastory. Tuto bohoslužbu dokonce každou neděli přenáší televize, což tento moderní kostel proslavilo po celé Americe. Vytvořil se zde tak tzv. televizní evangelismus, který v současnosti oslovuje miliony Američanů.

Na této katedrále je všechno tak nějak „větší“. Hudba je zajišťována jedněmi z nejrozměrnějších píšťalových varhan na světě. Visí zde 4, 6 metru široká barevná obrazovka SONY, aby mohli také lidé z větší vzdálenosti sledovat průběh bohoslužby. Během nedělních mší se otevírají dvoje 27 metrů vysoké skleněné dveře, které umožňují věřícím, jež se nedostali dovnitř, naslouchat Schullerovým tezím. I přes neobvyklý tvar sálu je v Crystal Cathedral skvělá akustika.

V blízkém okolí katedrály je několik soch zobrazující biblické příběhy. Také se zde nachází pamětní hřbitov s kapacitou 10 tisíc míst. Snad nejkrásnější je Crystal Cathedral při soumraku a krátce po něm, když je ozářená posledními paprsky slunce. Katedrála je přístupná veřejnosti, prohlédnout s průvodcem si ji můžete každý den od 9 do 15:30 hodin.

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Universal Studios – svět kouzel  
Za nejstaršími kolotoči do Santa Cruz
Za studenty do Berkeley
Lake Tahoe
Palm Springs - oáza uprostřed pouště
San Francisco

Článek byl zobrazen 6 191 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko