Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

USA - ikony jihozápadu

Při slově Amerika si většinou vybavíme New York, hamburger, Hollywood nebo přihlouplé televizní seriály. Amerika je pestrou škálou životních stylů, ras, šokujících pravidel a protikladů. Otevřený a nenucený přístup k cizincům je možná nejnápadnější vlastností Američanů. Jejich obvyklé “how are you - jak se máš“ Evropany snadno okouzlí a podlehnou této okaté srdečnosti.

Kdo tvrdí, že Amerika nemá žádnou historii a kultura je bezduchá a povrchní, tak promiňte, nevidí si na špičku nosu. Díky necitlivému přístupu Evropanů byla tato kultura za několik staletí téměř zapomenuta. Z hlediska krás přírody je jihozápad nejkrásnější a nejrozmanitější částí USA. To pochopíte v prériích se stády bizonů, v pouštích s kvetoucími kaktusy nebo mezi vulkány a ledovci. Bez dechu strnete v deštných pralesích nebo při pohledu na krajinu rudých skal a kaňonů Utahu a Arizony. A co potom Los Angeles, kosmopolitní San Francisco nebo Las Vegas - Mekka hazardních hráčů. Po několika hodinách letu přistanete ve zcela jiném světě.

Klasické ikony jihozápadu

Joshua Tree - národní park chránící sukovité a groteskně pokroucené jukovníky, které se potýkají s extrémním suchem a kamenitou půdou. Název jukovníky dostali od mormonů, kteří v pokroucených větvích spatřovali paže Ježíšovy, který je vedl do zaslíbené země.

Death Valey (Údolí smrti) - se naprosto vymyká lidskému měřítku. Proč údolí smrti? Protože částí se nachází v poušti a částí je sevřeno pohořím, které brání proudění vzduchu, čímž zvyšuje jeho teplotu a činí z kotliny peklo na zemi. Kdo si ovšem myslí, že zde neexistuje žádný život, tak se mýlí. Domov zde mají různé druhy zvířat a po jarních deštích zde ze země vyráží pestré divoké květiny, a proto je nejlepší navštívit tento unikát na jaře.


Foto: Natural Bridges

Arches - na dva tisíce kamenných oblouků, mostů a oken různých velikostí. Za těmito krásnými formacemi rudého a zlatého pískovce stojí miliony let erozivní činnosti, která z původních skal vyřezala kamenné klenby.

Grand Canyon - je považován za největší přírodní div světa a není člověka, který by při prvním spatření Velkého kaňonu neotevřel ústa v němém úžasu. V příkrých stěnách je zapsána celá geologická historie území, každá vrstva má svou specifickou barvu, tvrdost a strukturu. Skalní bloky jsou rovněž zprávou o trpělivé práci řeky Colorado v nitru kaňonu. Velký kaňon je dnes zcela podřízen turistům, na dno se můžete vypravit na mezkovi nebo se prolétnout vrtulníkem, či se nechat unášet rozbouřenými vodami Colorada na raftu. Dokonce můžete na dně kaňonu i přespat, či si zaplavat pod vodopády.


Foto: Monument Valley

Monument Valley - snad každého napadne, že tohle už někde viděl, aby ne. Úvodní scéna filmu “Tenkrát na Západě“ proslavila údolí na celém světě. Údolí monumentů je právem považováno za šlágr. Dodnes tu žije cca 25 indiánských rodin. 

Bryce Canyon - podivnějších míst byste na celé zeměkouli asi moc nenašli. Park protínají desítky kilometrů kratších i delších stezek, kterými se můžete dostat až na dno kaňonu, kde se odhalí doruda zbarvené skalisté věže v neopakovatelných perspektivách. Uvidíte i vzácné borovice prorůstající do značných výšek. Ve vyšších partiích srázu se otevřou úchvatné rozhledy a fotografové si zde přijdou na své. Do ruda zbarvené monolity a množství stínů nadchnou zvlášť při západu slunce.


Foto: Bryce Canyon

Zion - díky svým vysokým skalním stěnám z červeného a bílého pískovce, svěžím borovicovým hájům a vodním kaskádám patří k nejpůvabnějším perlám utažské přírody. Divoký krajinný vzorec této rezervace určují hluboké kaňony, na jejichž dně se vyskytují potůčky a říčky obrostlé javory, americkými topoly, ale i kaktusy či trávou. Strhující podívanou dokreslují strmé hory, kamenné věže a monolity s pestrobarevnými ornamenty červeného a bílého pískovce.

A teď trochu z jiného soudku…

Los Angeles - město Andělů, druhé největší město Ameriky, které postrádá snad pouze přirozený střed. Za oficiální centrum je považován Financial District se skleněnými mrakodrapy, bankami, radnicí a většinou správních budov. Návštěvníci převážně míří k pahorkům Hollywood Hills, kde se zrodil filmový byznys a proměnil se v továrnu na zábavu s miliardovými zisky. Hlavní a dosti lacinou atrakcí je bezesporu ulice Hollywood Boulevard s chodníkem slávy, kde se procházíte po mramorovém chodníku se zapuštěnými jmény hvězd showbyznysu. Otisky rukou těch vůbec nejslavnějších jsou ukryty na nádvoří kina Mann´s Chinese Theater. 

Turisté rovněž s velkou oblibou navštěvují čtvrť prominentů Beverly Hills, kde ovšem kromě vilek stojících v moři zeleně nic jiného není, vyjma krátké třídy s drahými butiky a módními salóny, kam chodí nakupovat filmové hvězdy a kde je každý den vyhlížejí obyčejní lidé a turisté. K Los Angeles rovněž patří pláže a pobřežní města. Velmi oblíbenou pláží je Venice Beach s pěší zónou plnou obchůdků se suvenýry a kavárnami. Zajímavostí je rovněž množství umělých kanálů, které připomínají projekt, kdy zde byly vybudovány kalifornské Benátky a pro které byly dokonce přivezeny gondoly přímo z Itálie. Příjemná je promenáda Santa Monica známá hlavně díky kolotoči z přelomu století, který sloužil jako kulisa filmu “Podraz“.


Foto: Las Vegas

Las Vegas - jedno z nejpodivnějších a nejdynamičtějších měst na této planetě. Třpytivé město heren a kasin má téměř magickou přitažlivost. Na hlavním Stripu (třídě) stojí zmenšené verze Benátek, Paříže, nebo třeba New Yorku v podobě hotelů s kasiny. Ulice bují zábavou, oslňují výbuchy barevných světel neónů a šokují obřími obrazovkami. Ze všeho nejvíc je ovšem Las Vegas továrnou na peníze. Z deseti návštěvníků herny či kasina vyhraje v průměru pouze jeden, ostatní se vracejí domů s řádně odlehčenými peněženkami. Vedle vidiny rychlého zbohatnutí je hned druhým důvodem návštěvy města touha uzavřít sňatek. Bez velkých komplikací se zde můžete oženit nebo vdát. Byly zde k tomuto účelu na různých místech postaveny četné svatební kaple a kromě základního poplatku a poplatku za obřad k tomu nic víc nepotřebujete. 


Foto: Las Vegas

Zájezdy na jihozápad USA pořádá CK Avetour.

- PR článek -

CK AVETOUR 
Novoměstská 205
518 01  Dobruška
Tel: 494 623 929, 602 441 670
info@avetour.cz
www.avetour.cz

Článek byl zobrazen 3 389 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko