Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kalifornská univerzita UCLA

V kalifornském Beverly Hills se v části zvané Westwood Village nachází University of California Los Angeles, zkráceně UCLA, která se pyšní prvotřídním renomé. Její součástí je řada kateder a fakult, ale také uznávaná UCLA Hospital.

Foto: Royce Hallýmsi samostatným městem ve městě. Na 170 hektarech studuje kolem 35 tisíc posluchačů. Původní kampus byl navržen v roce 1925 a inspirací mu byla románská města jižní Evropy. Tomuto modelu však dnes odpovídají pouze čtyři budovy, jak se univerzita postupně rozrůstala, byla již na dalších objektech uplatněna modernější architektura. Tato nesourodá směsice stylů a barev na budovách je vykompenzována alespoň krásným upraveným parkem rozkládajícím se v okolí.

UCLA
Foto: Royce Hall

Westwood Village v dolní části kampusu vznikl v roce 1928 a od té doby je oblíbeným místem setkávání studentů, ale také místem jejich vítání na univerzitě. Právě zde si můžete oddechnout od ruchu a shonu velkoměsta. Oblast je plná obchodů, které jsou zaměřeny převážně na studenty. Najdete zde řadu nejrůznějších restaurací a také největší koncentraci kin v celém Los Angeles. Nejoblíbenější jsou kina Fox nebo Bruin, která často uvádějí filmové premiéry.

Nejstarším jádrem kampusu jsou čtyři budovy tvořící tzv. Royce Quadrangle, jde o Royce Hall, Kinsey Hall, Haines Hall a Powell Library. Všechny objekty byly postaveny v románském slohu a díky tomu svou krásou předčí ostatní univerzitní budovy. Nejkrásnější je bezesporu Royce Hall, které byla předlohou bazilika San Ambrogio, stojící v italském Miláně. V její posluchárně se během celého roku konají hudební, taneční a divadelní představení profesionálů. V sousedství je situována Powell Library, jejíž rotunda byla inspirována kostelem San Sepolcro v italské Bologni.

UCLA
Foto: Royce Hall

V areálu UCLA se nachází Armand Hammer Museum of Art and Cultural Center. Toto muzeum pečuje o předměty pocházející ze sbírky amerického podnikatele a obchodníka Armanda Hammera žijícího v letech 1899 – 1990. Hammer byl ředitelem nadnárodní společnosti Occidental Petroleum, filantropem a ve volném čase také sběratelem umění. Uložena jsou zde většinou díla impresionistů nebo postimpresionistů, jako byl například Claude Monet, Camillo Pissarro, John Singer Sargent, Vincent van Gogh a také Mary Cassattová. K vidění jsou také pravidelně obměňované obrazy, sochy a litografie Armanda Hammera Daumiera a jeho současníků. Mnoho exponátů pochází také z UCLA Grunwald Center for the Graphic Arts, které opatruje více než 35 tisíc prací na papíře, které pokrývají období od renesance až po současnost.

UCLA

Unikátní je Franklin D. Murphy Sculpture Garden, což je nejrozlehlejší sochařská zahrada na západním pobřeží. Pyšní se více než 70 sochami pocházejícími z minulého století, z nichž nejslavnější je „Dvoudílná ležící postava č. 3“ z roku 1961 od Henryho Moorea. Atraktivní je rovněž socha „Baigneuse“, kterou v letech 1923 – 1925 vytvořil Jacques Lipchitze. Další krásnou zahradu s názvem Mildred E. Mathias Botanical Garden najdete zastrčenou v malém stinném kaňonu. Tato botanická zahrada se dělí na 13 tematických částí a celkem ukrývá bezmála 4 tisícovky vzácných a původních druhů rostlin. Zahrnuje pod sebe jak tropickou tak subtropickou flóru. Mezi stromy jsou k vidění australské blahovičníky i několik exemplářů metasekvoje čínské.

UCLA

Za návštěvu stojí univerzitní muzeum Fowler Museum of Cultural History, které seznamuje návštěvníky se životem jiných kultur. Expozice se zaměřují na pravěká, původní i současná společenství Afriky, Asie, Severní a Jižní Ameriky a Oceánie. Sbírka celkem čítá 750 tisíc artefaktů a muzeum se tak řadí k předním univerzitním institucím v celých Spojených státech amerických. Zastavte se také na malém a poklidném hřbitově Westwood Memorial Park, který je situovaný daleko od hlavních turistických tahů. Je místem posledního odpočinku mnoha slavných osobností, jakými byli mimo jiné Dean Martin, Peter Lorre, Buddy Rich, Natalie Woodová a Marylin Monroe. I několik desítek let poté, co Marylin roku 1962 zemřela, pokládal každý týden její druhý manžel Joe DiMaggio na její hrob šest růží.

- jap - 
Fotografie:
 foto 1 by Amerique (CC BY 2.0), foto 2 by Alton (CC BY-SA 3.0), další foto www.ucla.edu

Článek byl zobrazen 13 500 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko