Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Balóny nad Albuquerque

Na jihozápadě USA se jen několik hodin jízdy od hranic s Mexikem rozkládá město Albuquerque, které je dnes hlavním a největším městem státu Nové Mexiko. Albuquerque je z jedné strany obklopeno pouští a z druhé jej ohraničují vrcholky pohoří Sandia. Kromě přírody láká město na své staré centrum s rozmanitými krámky a romantickými kostely.

Albuquerque leží v centrální části Nového Mexika, v okrese Bernalillo County. Město, které bylo vystavěno na řece Rio Grande, je dnes domovem téměř 450 tisíc obyvatel. V celé rozlehlé aglomeraci pak žije okolo 800 tisíc lidí. V centru města, v tzv. Downtownu se tyčí několik moderních výškových budov, jinak je ale Albuquerque tvořeno převážně nízkými rodinnými domky, protínají jej široké třídy a k nákupům lákají rozlehlá nákupní centra. Na to, že město leží na okraji pouště, je poměrně zelené. Rostou zde převážně jehličnaté stromy a typické jsou také malé pichlavé keříky, kterým místní říkají „goat heads“, tedy kozí hlavy. Klima je zde převážně suché a teplé, ale v zimě se může stát, že zem pokryje jemná vrstva sněhového poprašku.

Dílo španělských kolonizátorů

Albuquerque bylo založeno v roce 1706 španělskými kolonizátory jakožto zemědělská obec v typickém španělském koloniálním stylu. Ve středu města se nacházelo náměstí, které bylo obklopeno domy, správními budovami a v jeho středu stál kostel. Vesnice byla původně pojmenována Alburquerque na počest vévody z Alburquerque, který byl v letech 1702 - 1710 místokrálem Nového Španělska. Toto jméno pro nově vznikající město vybral tehdy guvernér této provincie Don Francisco Cuervo y Valdés. Během 19. století se z názvu vytratilo písmenko „r“ a tak začalo být nově rozvíjející se město nazýváno současným názvem Albuquerque. Starý pravopis je však příležitostně stále ještě používán.

Albuquerque

Spojení se světem

Během Americké občanské války bylo Albuquerque v roce 1862 krátce okupováno vojskem Konfederace. Tažení tehdy velel generál Henry Hopkins Sibley. V témže roce se Sibley objevil ve městě ještě jednou, když ustupoval s vojsky do Texasu, tak se v Albuquerque obrnil. Důležitým rokem pro rozvoj města se stal rok 1880, kdy do Albuquerque dorazila železnice spojující města Atchison-Topeka-Santa Fe. Vlakové nádraží a vozovna byla vystavěna několik kilometrů od starého města, což dalo základ pro novou městskou čtvrť "New Albuquerque" nebo také "New Town". Oblast kolem starého náměstí, tzv. Old Town, byla až do roku 1940 samostatnou obcí, teprve poté došlo ke spojení těchto městských částí. V roce 1926 dorazila do Albuquerque slavná silnice Route 66, díky které začalo do města proudit stále více návštěvníků. Velký význam mělo v letech 1939 a 1949 také zbudování letecké základny a státních laboratoří. Během Studené války tak mělo Albuquerque velký vojenský význam.

Staré a Nové město

Nové Albuquerque se velmi rychle rozrůstalo, prosperovalo a na přelomu 18. a 19. století v této čtvrti žilo kolem 8000 obyvatel. Místní lidé si mohli užívat vymožeností moderního města. Nechyběla ani tramvajová linka, která spojovala obě části Albuquerque a nově založenou Univerzitu Nového Mexika. V roce 1902 byla v sousedství nové železniční stanice vystavěna místní dominanta – slavný hotel Alvarado. Ten byl symbolem města až do roku 1970, kdy byl zbourán a na jeho místě vzniklo parkoviště. V roce 2002, tedy 100 let po jeho vzniku, byla na stejném místě vystavěna jeho napodobenina – Alvarado Transportation Center. Budova nádraží má koloniální podobu, tvoří ji stylové průčelí, nechybí hodinová věž ani podloubí.

Albuquerque

Stará čtvrť Old Town, která zůstala dodnes zachována, je nejnavštěvovanější částí Albuquerque. Nachází se zde muzea, obchůdky, kavárny a pravidelně bývá dějištěm nejrůznějších kulturních akcí. Náměstí dominuje malý kostel a na verandách místních domků prodávají indiáni rukodělné výrobky a stříbrné šperky. Vliv Španělů je zde dodnes patrný. V roce 2006 město oslavilo třísté výročí svého založení.

Přelet nad Albuquerque

Albuquerque se proslavilo také tím, že se zde pravidelně koná největší festival horkovzdušných balónů na světě. Festival se nazývá Fiesta Internacional de Globos de Albuquerque a probíhá celý říjen (www.balloonfiesta.com). Jde o největší shromáždění horkovzdušných balónů na světě. Již několikrát bylo město také dějištěm závodu o Pohár Gordona Benneta v balónovém létání.

Albuquerque

Lanovkou až do oblak

Nedaleké pohoří Sandia je lákadlem pro milovníky pěší turistiky. Kdo se na to cítí, může se pokusit o výstup na vrchol Sandia Peak, který dosahuje nadmořské výšky 3163 metrů. Výšlap je určen jen pro zdatné a odvážné jedince, zabere minimálně 6 hodin. Na vrchol, kde se nachází restaurace a odkud se naskýtá nádherný výhled na město i okolní krajinu, je však možné se dostat i lanovkou za pouhých 15 minut. Jde údajně o nejdelší lanovku na světě, překonává vzdálenost 4,345 kilometrů (2,7 mil). Pod vámi se otevírají hluboké kaňony a dech beroucí terén. Nezapomenutelným zážitkem jsou západy slunce na Sandia Peak. V zimě je Sandia Peak využíván jako lyžařské centrum. Pod horským hřbetem Sandia, tedy v severní části Albuquerque, se nachází většina hotelů, motelů a dalších ubytovacích kapacit. Ceny za ubytování jsou velmi přijatelné.

Unikátní letiště a jaderná energie

V Albuquerque se nachází vyhlášená Univerzita státu Nové Mexiko, k níž náleží i krásná botanická zahrada. Mezi místní zajímavosti patří Kirtlandova letecká základna, což je vojenská letecká základna Letectva Spojených států. Byla pojmenována po jednom z prvních amerických vojenských letců, plukovníku Rovi C. Kirtlandovi. Nachází se v blízkosti Mezinárodního letiště v Albuquerque – vojenské i mezinárodní letiště tak sdílejí stejné ranveje. Vzniklo tak jakési civilně-vojenské letiště.

Další zajímavostí, kterou byste rozhodně při návštěvě města neměli vynechat, je Muzeum jaderné vědy a historie (Museum of Nuclear Science). V muzeu je k vidění množství artefaktů souvisejících s jadernými zbraněmi, ale též s mírovým využitím jaderné energie. Je možné si prohlédnout věrné modely bomb Gadget (první pokusná puma odpálená na místě zvaném Trinity Site), Little Boy (bomba shozená na Hirošimu 6. 8. 1945), Fat Man (Nagasaki, 9. 8. 1945) a množství dalších. Část výstavy je rovněž věnována osudu bombardovaných japonských měst, jejich obyvatel a popisuje jejich život před a po katastrofě. Další expozice se věnují studené válce a jadernému zbrojení. Před muzeem jsou vystavena stará vojenská letadla, která jaderné zbraně nosila, ale také části ponorek, rakety a další technika, která s tím souvisela.

- jap -

Článek byl zobrazen 4 872 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko