Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Západ USA - křížem krážem národními parky

Už několikátý den azuro! Kdy jsem tady vlastně viděla naposledy mrak nebo déšť? Ve výšce kolem 2 000 m.n.m., teplota kolem 70° Fahrenheita (cca 20°C), v bludišti červenožlutých skal, nad nimiž se klene blankytně modrá obloha. Poskakující chipmunkové dodávají okamžiku atmosféru absolutní pohody. Místo polohy? Národní park Bryce Canyon v americkém Utahu.

Národní parky západu USA - pojem, který v lidech vzbuzuje představu nedotčené přírody, hlubokých lesů, nekonečné pouště, rozeklaných skal, divokých zvířat a čistých řek. Vlastně to není ani tak daleko od pravdy, ale je nutné říci i to, že je to soubor americkou vládou pečlivě střežených území, která jsou protkána silnicemi, návštěvnickými centry a cestami (tzv. traily), které mají za úkol i sebeméně zdatnému člověku představit přírodní dědictví této obrovské země. Vždy si můžete vybrat, jestli se vydat na několikadenní trail napříč zvoleným národním parkem, nebo ujít od parkoviště 100 metrů na vyhlídku, udělat pár fotek, nasednout do auta a popojet kilometr na vyhlídku další, zkrátka americká turistika. Těch trailů, které jsou českým nohám nejbližší, tedy pár kilometrových túr, je vlastně v každém parku nejméně a je potřeba trochu hledat v mapách nebo mít znalého průvodce. Je třeba říct, že všechny traily jsou dokonale připraveny, dokonale zabezpečeny a dokonale střeženy…

Bryce Canyon - úžasná 2,5h procházka uprostřed oranžových skal
Foto: Bryce Canyon - úžasná 2,5h procházka uprostřed oranžových skal

Bryce Canyon - královna Victoria
Foto: Bryce Canyon - královna Victoria

Kalifornií z pouště do lesa

Obrovský Airbus A380 dosedá na letiště v Los Angeles v odpoledních hodinách těsně poté, co v pravém okýnku zahlédneme legendární nápis Hollywood. Po nezbytných vstupních kontrolách půjčujeme auta a vyrážíme vstříc americkému dobrodružství. V několika následujících dnech nás čeká Kalifornie, zlatý stát amerického západu. Je nejlidnatějším státem USA a na svém území ukrývá hned několik vyhledávaných národních parků. Je státem, kde narazíte na nejníže položené místo na západní polokouli (Badlands -85,5  m.n.m.) a současně na nejvyšší horu Severní Ameriky mimo území Aljašky (Mt. Whitney 4 421 m.n. m.). A to vše pouhých 100 mil od sebe vzdálené. Tento fakt způsobuje tektonický zlom, který vyzdvihl pohoří Sierra Nevada, ve kterém se Mt. Whitney nachází. Současně toto vysoké pohoří zabraňuje postupu vlhkosti dál do vnitrozemí a dává tak vzniknout srážkovému stínu způsobujícímu pouštní krajinu, kde se pro změnu nachází místo zvané Badlands.

Národní park Joshua Tree a Death Valley

Krátce po příletu do USA se vydáváme směrem na jihovýchod do míst, kde se setkává Coloradská poušť s pouští Mohavskou. Nachází se zde Národní park Joshua Tree. Mezi obrovskými žulovými balvany se zde vyskytuje strom Joshua Tree (Jozuův strom, juka krátkolistá). Park je velice oblíbený mezi lezci - bouldaři. My vyrážíme na jednu z mála několikakilometrových túr, Baker Dam Nature Trail. Proplétáme se mezi balvany. Je krásný horký jarní den v poušti. Na obzoru se ještě stále bělají zasněžené kopce v horách nad San Bernardinem.

Pouštní krajinou jsme sice okouzleni, ale po několika dnech se pro nás již stává poněkud fádní. Užíváme si horka v Národním parku Death Valley, kde nejvyšší naměřená teplota byla 53°C. Přesto pak přivítáme, když se na obzoru objeví hradba pohoří Sierra Nevady a s ním i dva lesnaté národní parky Sequoia a Yosemite.

Death Valley - Zabriskie Point
Foto: Death Valley - Zabriskie Point

Národní park Sequoia a Yosemite

Začínáme stoupat do nadmořské výšky kolem 2 000 m.n.m. Po několika dnech v poušti si myslíme, že jsme v oáze. Všude les, smrky, borovice a hlavně největší a nejstarší žijící organismy na světě, sekvoje. Nejdříve si pro výhled vystoupáme na monolit Moro Rock v nadmořské výšce 2 050 m.n.m. Pohled je to úžasný, západní stranou úrodná kalifornská nížina spadající do vod Pacifiku, na východ pak celé panorama nejvyšších hor pohoří Sierra Nevada, včetně nejvyšší hory Mt. Whitney. Projíždíme autem až k nejobjemnějšímu organismu na světě, k sekvoji nazvané General Sherman, jehož stáří se odhaduje na 2 500 let. Odtud vede asi 5 kilometrová túra nazvaná Congress Trail. Vede lesem obrovských sekvojí a dává tak možnost dotknout se tohoto mohutného stromu, srovnat velikost jeho šišky s šiškou borovice či smrku. Je-li chlad, často je tu možné zahlédnout medvěda. Ten den se toho dozvídáme opravdu mnoho o těchto neuvěřitelných stromech, které pamatují ještě Krista či stavbu egyptských pyramid.

NP Sequoia - největší strom planety - General Sherman
Foto: NP Sequoia - největší strom planety - General Sherman

Jen kousek na severozápad v pohoří Sierra Nevada se rozprostírá Národní park Yosemite. Patří k nejnavštěvovanějším v USA. Najdete zde stěnu El Capitan, lezecký pojem a výzvu. Téměř kilometr vysoký žulový skalní masív dominuje Yosemitskému údolí. Yosemite je ale výzvou i pro turisty a dobrodruhy. Pověstný je jeho John Muir Trail, který se svými 211 mílemi přetíná nejen Yosemite, ale i Národní park Kings Canyon a Sequoia. Pojmenován je po muži, který se významně zasloužil o ochranu přírody v Kalifornii. My ale trávíme v údolí klidný den. Necháváme se osvěžit vodami druhého nejvyššího vodopádu na světě Yosemite Falls (739 m), rácháme se ve vodách řeky Merced a v návštěvnickém centru shlédneme film o historii a přírodě tohoto národního parku “Spirit of Yosemite“.

NP Yosemite - vyhlídka Half Dome
Foto: NP Yosemite - vyhlídka Half Dome

Americká města

O amerických městech se říká, že jsou neosobní, neorganizovaná a že nejlepší je se jim vyhnout. O většině to zřejmě platí, ale jako ve všem i zde výjimka potvrzuje pravidlo. Navštívili jsme na západním pobřeží měst několik, z nichž jasný prim hraje San Francisco. Má svůj genius loci, je městem Zlaté horečky, jeansů, beatníků, hippies a hnutí za svobodu homosexuálů. Nejvíce evropské americké město leží v zátoce Golden Gate, v jeho ulicích stále pofukuje vítr a na jeho plážích se válejí tuleni. Procházeli jsme se zde dlouhé hodiny jednou z největších Čínských čtvrtí mimo asijské území a po nábřežích, jejichž stánky nabízejí ty nejvybranější laskominy, které dokáže moře jen nabídnout.

San Francisco - nejprudší silnice Lombard Street se musí sjíždět slalomem mezi květinami
Foto: San Francisco - nejprudší silnice Lombard Street se musí sjíždět slalomem mezi květinami

Jiné je to v ulicích mormonského Salt Lake City. Město leží v horské kotlině na břehu Solného jezera. Dýchá klidnou atmosférou pod dohledem Církve Ježíše Krista Svatých posledních dní (Mormonů). Všude vládne pořádek a jen občas projde vzorně ustrojený příslušník této náboženské skupiny. Město poznáváme z výšky. Ústředí této náboženské organizace sídlí ve výškové budově, z jejíž střešní terasy je nádherný výhled na celé město a jeho okolí.

Náš tip:  Vyberte si ze široké nabídky poznávacích zájezdů nejen po USA od CK Simon-Tourist na www.simon-tourist.cz/zajezdy-poznavaci/

Úplně jinou tvář mají města hazardu Reno a jeho slavnější bratr Las Vegas. Reno, ležící na pomezí Kalifornie a Nevady je ospalé hráčské město, jehož jedna ulice ožívá po setmění. Jezdí sem ti, kteří chtějí uniknout zběsilému tempu Las Vegas a přitom přijít o několik set dolarů v hracích automatech. Zato Las Vegas, to je obří moloch zběsile tepající uprostřed Nevadské pouště! Hra světel, vodních fontán, nepřeberné množství míhajících se lidí. Zatímco v Renu se zdržujeme na nezbytně nutnou dobu pro vytvoření představy, Las Vegas si užíváme řádně. 

Trávíme zde dvě noci, abychom si užili víru velkoměsta. Absolvujeme pirátské představení, představení bouřící sopky a samozřejmě i kouzlo fontán za zvuku doprovodné muziky. Vyjíždíme na věž hotelu Stratosphere. Odsud je nádherný výhled na celou oblast Las Vegas, na osvětlenou hlavní třídu Strip. Denní dobu pak trávíme u řeky Colorado na přehradě Hoover Dam nebo nákupy v outletovém nákupním centru.

Las Vegas - můžete se projít v areálu hotelu Venezia včetně Campanily a Ponte Rialto nebo dokonce projet gondolami po umělých kanálech
Foto: Las Vegas - můžete se projít v areálu hotelu Venezia včetně Campanily a Ponte Rialto nebo dokonce projet gondolami po umělých kanálech

Los Angeles je naším příletovým i odletovým místem. Je to souměstí několika desítek měst jako je Long Beach, Hollywood, Venice či Santa Monica. Trávíme zde den, jak nejlépe to jde. Na rušném Hollywood Blvd. se motáme po chodnících mezi hvězdami slavných, na pláži v Santa Monice se necháváme svlažit vodami Pacifiku a jeden den věnujeme zábavě ve filmových studiích Universal Studios.

Cestou napříč americkým západem, dlouhou téměř osm tisíc kilometrů, projíždíme bezpočtem městeček. Všechny mají svou atmosféru. Ať už je to zapadlá “díra“ na Route 66 nebo líné město někde uprostřed státu Idaho, kde je tou nejlepší variantou zastavit se, posadit se do steakhousu a dát si pořádný kus masa!

Yellowstone, král národních parků

Blížíme se k branám nejstaršího národního parku na světě. Yellowstonský národní park byl založen v roce 1872 “pro potěchu a potěšení lidí“, jak tvrdí slavná slova uveřejněná na původní vstupní bráně ve městečku Gardiner. Trávíme zde dva a půl dne. Postupně navštěvujeme většinu vyhlídkových míst, z kterých pozorujeme gejzíry, vodopády, kaňony, řeku Yellowstone a travertinová jezírka. Krásné ráno zažíváme na břehu jezera Yellowstone, největšího jezera ledovcového původu v Severní Americe. Jedním z hlavních lákadel tohoto parku jsou ale zvířata. Jsou všude, a byť se k nim samozřejmě není radno přibližovat, užíváme si jich dost a dost. Asi nejfotografovanější jsou stáda bizonů a jelenů wapiti. Snadno lze uvidět i medvěda a šakala. Na jihu Yellowstonského parku pak volně projíždíme podél pohoří Grand Teton, které je chráněno ve stejnojmenném národním parku. Čtyřtisícové zasněžené vrcholy špičatých hor se zde zračí v dokonale klidných hladinách jezer. Dojíždíme tak v poklidu do městečka Jackson, které jakoby někdo vystřihl z kovbojky. “Lítací dveře“ u barů, krámky v podloubích domů a chlapi v kovbojských kloboucích. Čas tu plyne opravdu pomalu.

NP Yellowstone - vyhlídka na kaňon řeky Yellowstone
Foto: NP Yellowstone - vyhlídka na kaňon řeky Yellowstone

Poušť ve všech podobách

Míříme na jih, protneme opět město Salt Lake City a směrem na východ vjíždíme na Coloradskou náhorní plošinu. Zde, v Utahu budeme několik dní putovat po národních parcích, abychom viděli snad všechny druhy vlivu eroze na krajinu. V Národním parku Arches, se procházíme pod přírodními oblouky a okny, které zde vyhloubil vítr společně s vodou ve stěnách pískovcových skal. V Národním parku Canyonlands pro změnu tyto dva živly společně s řekou Colorado vytvořily hluboké kaňony. Z vyhlídek protínající národní park je na tuto zvrásněnou krajinu úchvatný pohled. Zejména při západu slunce jakoby se člověk nořil do nekonečného prostoru usínající krajiny. V Národním parku Bryce Canyon se povětrnostní vlivy stále “zakousávají“ do náhorní plošiny a tvoří tak přírodní amfiteátr se samostatně stojícími, postupně se rozpadávajícími pískovcovými útvary. Procházíme se mezi hoodoos, jak tyto útvary nazvali Indiáni a zažíváme si klidné odpoledne pod blankytně modrým nebem.

NP Arches - procházka kolem Balanced Rock
Foto: NP Arches - procházka kolem Balanced Rock

Čeká nás legendární krajina Monument Valley. Toto místo, které známe především z amerických kovbojek a reklam na cigarety, leží na hranici Utahu a Arizony na území, které patří indiánskému kmenu Navajo. Projíždíme v jeepu mezi jednotlivými skalními útvary, mezi zuby nám skřípe červený písek a my vzpomínáme na všechny ty filmy, na jejichž pozadí se tato pouštní krajina objevila. Odpoledne míříme do magického Antelope Canyonu, místa, které se ukrývá pod povrchem země a jen málokdo by tušil jeho přítomnost. Uzávěrky fotoaparátů cvakají a my si užíváme tuto neuvěřitelnou hru světel a stínů.

Kaňony a zase kaňony

Míříme dál na jih k jednomu z největších přírodních divů na světě, ke Grand Canyonu. Coloradská plošina zde končí. Řeka Colorado zde po jednom z tektonických posunů vyhloubila do měkké horniny kaňon dlouhý přes 450 kilometrů a místy téměř dva kilometry hluboký. Ti, kteří si chtějí užít vodácký adrenalin, čekají několik let na přidělení povolení ke splutí řeky v kaňonu. Jiní zase během jednoho až dvou dnů sestupují až k řece na dno kaňonu z jednoho z jeho okrajů. My objíždíme Grand Canyon po jeho jižní hraně. Zastavujeme na vyhlídkách, kocháme se obrovským prostorem, pozorujeme ptáky a těšíme se na chvíli, až nasedneme do vrtulníku a nad prostor kaňonu se vzneseme. Procházíme vážícím procesem, zaregistrováním se a už stojíme u vrtulníku se sluchátky na uších. Sedáme si a za malou chvíli už je pod námi obrovský prostor kaňonu. Dole jako stužka se vine řeka Colorado. Prožíváme jeden z nejsilnějších zážitků naší cesty po USA.

NP Grand Canyon - výlet helikoptérou
Foto: NP Grand Canyon - výlet helikoptérou

Tři týdny poznávacího zájezdu po západu USA jsou za námi. Ujeli jsme přes 7 500 kilometrů, navštívili sedm amerických států a osm národních parků. Jsme nadšení, poznali jsme Ameriku, viděli místa, po kterých touží snad každé dobrodružné srdce. Snad ještě někdy tímto směrem vyrazíme… třeba na Aljašku, do Kanady, nebo na východ USA za historií tohoto kontinentu.

Text: Ing. Vladimíra Svitáková - průvodkyně zájezdu

- PR článek -

 

Článek byl zobrazen 5 732 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko