Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Opojné Las Vegas

Na světě neexistuje snad žádné jiné město, které by tolik překypovalo kýčem, nevkusem, bohatstvím, neřestí, hazardem a zároveň bylo tak romantické jako Las Vegas. Chodí se sem bavit nejbohatší lidé světa a město se stalo jakýmsi symbolem celého státu Nevada.

Již před více než 180 lety přišla do oblasti Mohavské pouště šedesátičlenná karavana mexického obchodníka Antonia Armija, který se se svými lidmi snažil dostat do Los Angeles. Jeho indiánský průvodce však ztratil cestu a karavana zabloudila na planinu, která do té doby nebyla vůbec v mapách. Lidé se zde utábořili, ale zjistili, že zde není voda, což ohrožovalo jejich další existenci. Armijo proto rozeslal do všech světových stran své lidi, aby se vydali vodu hledat. Jedna ze skupin nakonec pramen živé vody skutečně objevila a toto místo pak Mexičané pojmenovali jako „Las Vegas“ neboli „Louky“.

Po asi 10 letech do oblasti přišli mormoni, kteří se zde snažili usadit, ale nevydrželi nápor Indiánů. Až když sem v roce 1905 byla zavedena železnice, bylo založeno i město. Původně šlo sice jen o prašnou vesnici s jednou hlavní ulicí a několika dřevěnými chatami. V té době ještě nikdo netušil, že zde jednou vyroste jedno z nejživějších zábavních center v Americe.

Zlatým věkem se pro Las Vegas stala 30. léta 20. století, kdy zde byl legalizován hazard, který znamenal velký příliv financí pro tento pouštní stát. Ve čtyřicátých letech tak mohly začít vznikat první velké hotely a kasina. Navíc byla mezi Las Vegas a kalifornským pobřežím vystavěna dálnice, která umožňovala bezproblémovou dopravu. Padesátá léta se zase nesla ve znamení výstavby velkých hotelových a herních komplexů po obou stranách bulváru Las Vegas Strip. Mezi nejhonosnější hotely té doby patřily například Royal Nevada, Hacienda, Moulin Rouge, Stardust nebo Dunes.

Hernám v Las Vegas však začala postupně přibývat konkurence, obzvláště když byl v Atlantic City ve státě New Jersey také povolen gambling. Pro většinu klientů z východního pobřeží USA to bylo značně přitažlivé. Investoři v Las Vegas se proto rozhodli s konkurencí bojovat tím, že v roce 1989 vybudovali obří hotel Mirage s 3600 pokoji a kasinem. Ohromující byla rovněž výbava hotelu, hosté zde mohli obdivovat do té doby nevídané atrakce, jako bazén s delfíny, umělý vodopád, prales s živým tygrem nebo miniaturní sopku tryskající dokonce oheň a vodu.

Netrvalo dlouho a poblíž vyrostl další obrovský komplex s 2900 pokoji, tzv. Ostrov pokladů – Treasure Island. Na umělé laguně byla jako atrakce vystavěna pirátská loď, na které se odehrávají zajímavé bitvy. Součástí představení je i palba z děl britské válečné fregaty, která je nakonec zničena a potápí se do hloubky 30 metrů.

Místní architektura není příliš vzhledná, někdy až příliš kýčovitá, což dokazují i skleněné pyramidy hotelu Luxor, Césarův palác, nejrůznější hrady, imitace Velkého jablka, replika pařížské Eifellovy věže, sochy Svobody nebo americké Benátky. A aby toho nebylo málo tak se neustále staví další a další hotely, motely, komplexy s kongresovými středisky, hernami, sály pro divadla, sály pro nejrůznější show a varieté.

Srdcem Las Vegas je dnes Las Vegas Boulevard, spíše však jeho část nazývaná The Strip dlouhá 7,2 km. Ulice je lemovaná hotelovými komplexy, které jsou zároveň i obřími kasiny. I když se v Las Vegas vydáte do ulic za tmy, tma rozhodně nikde není. Všude kolem vás září nespočetné šňůry pestrobarevných žárovek a šílených neonových panelů a do očí vám blikají obří obrazovky. Jen v samotném centru města je na 1,2 milionu světel a nová stále přibývají. V minulosti hlavnímu bulváru dominoval obrovský svítící kovboj, kterému místní neřekli jinak než Vic. Ten vítal každého návštěvníka máváním paže a pozdravem „Lidičky ahoj!“

Las Vegas je známé svým bujarým nočním životem, dokonce i po půlnoci to zde vypadá jako v pravé poledne. Lidé se baví, nikam nespěchají a přitahováni jsou sem hráči nejrůznějšího věku. K tomu, abyste se zde mohli pobavit, však nemusíte mít kapsy plné peněz, je zde široká nabídka atrakcí pro každého. Pokusit vrtkavou štěstěnu můžete třeba v ruletě, kostkách, v pokeru, blackjacku nebo jiných karetních hrách. Seznámit se zde můžete také s dalšími exotickými hrami, jako třeba Pai Gow pocházející z Číny. Pokud neholdujete stolním hrám, můžete usednout k některému z nepřeberného množství automatů nebo si zahrát bingo. Vždy je však potřeba vědět, kdy je dobré přestat. Las Vegas se může pyšnit také největším herním strojem na světě, který je zapsán v Guinessově knize rekordů. Najdeme ho v hotelu Four Queens a má rozměry asi jako velký obytný automobil.

Pokud zatoužíte po jiném druhu zábavy, než je hazard, můžete se vydat na koncert, muzikál, Travesti show, cirkusové vystoupení s artisty a mnoho dalšího. Stejně jako v minulosti, tak i dnes do Las Vegas přijíždějí nejznámější umělci z celého světa. Střídala se zde slavná jména a potkat jste v klubech mohli Franka Sinatru, Elvise Presleyho, Barbru Streisandovou, Cher, Whitney Houston a nepřebernou řadu dalších. Pravděpodobnost, že se potkáte s některou ze slavných hvězd je tak v Las Vegas i dnes opravdu veliká.

Do Las Vegas přijíždí také mnoho mileneckých párů, aby si právě zde řekli své „Ano“. Kouzlu města podlehli jak slavní tak i méně známí lidé, proto tady vzniklo několik kaplí, které nabízí svatební služby od A do Z. Každoročně v Las Vegas uzavírá sňatek kolem 100 tisíc párů, což znamená, že zde proběhne asi 280 svateb za den. Svatebčané však do města hazardu nepřijíždějí jen kvůli jeho romantickému kouzlu, ale také proto, že uzavřít sňatek je zde velmi jednoduché. Nezdržují vás žádným zbytečným papírováním a vyřízení svatby tak zabere jen minimum času.

Jestliže se vám už ze všeho toho přepychu a světel bude točit hlava, můžete se vydat na průzkum dalších zajímavých míst pouštního hornatého státu Nevada. Las Vegas je skvělým výchozím místem například do Rena, které je jakousi jeho menší kopií. Nedaleko se rozprostírají i přírodně atraktivní lokality, jako třeba Grand Canyon, údolí Death Valley, Monument Valley nebo Pyramidové jezero. Nevadské hory jsou v zimních měsících navíc ideální pro veškeré zimní sporty.

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Aspen – hurá mezi celebrity!
Empire State Building – královna New Yorku
Golden Gate Bridge – projděte Zlatou bránou
Za medvědy do Uz-u-mati
Národní park Death Valley

Článek byl zobrazen 8 133 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko