Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Central Park v New Yorku - oáza mezi mrakodrapy

Kus zeleně urpostřed velkoměsta, to je na první pohled Central Park v New Yorku. Ve skutečnosti je ale toto proslulé místo rájem odpočinku většiny Newyorčanů.

Nejde jen o to lehnout si do trávy nebo se projít pod zelenými korunami stromů. Lidé se tu potkávají, sportují, baví... v Central Parku můžete údajně dělat cokoliv. Nikdy tu ale nebudete sami.

Central Park leží v samotném „srdci“ New Yorku, uprostřed ostrova Manhattan. Svým položením ho rozděluje na East Side a West Side. I když Manhattan navenek působí jako pouhý shluk mrakodrapů, Central Park je jedním z míst, kde si člověk vůbec nepřipadá jako v rušném velkoměstě. Areál slouží Newyorčanům více než 150 let a v dnešní podobě má rozlohu 341 hektarů. Pro lepší představu jde o 4 kilometry dlouhý a 800 metrů široký komplex zeleně. 60 hektarů z celkové rozlohy zabírá vodní plocha. Ať v podobě různých malých jezírek a nebo největšího Rezervoáru, který je zásobárnou pitné vody pro New York. V současné době přivítá Central Park ročně zhruba 25 milionů návštěvníků.



Vznik areálu spadá do 40. let 19. století. Tehdy zorganizoval básník William Cullen Bryant rozsáhlou kampaň s cílem podnítit městskou správu k vybudování nového parku, který by svou velikostí dostatečně odpovídal stále vyššímu počtu obyvatel New Yorku. Stavební práce, prováděné podle plánů Fredericka Lawa Olmsteada a Calverta Vauxe, trvaly 16 let a celkově se na nich podílelo zrhuba 3000 dělníků! Přestože architekti byli do jisté míry ovlivněni stylem anglických parků té doby, jejich výsledné dílo mělo nakonec vzhled velice osobitý. Central Park tak působí jako skutečný výtvor přírody, vzniklý bez doteku lidské ruky. Jezera, lesní porosty, skály a louky jakoby tu existovaly odjakživa.



Central Park je plný zajímavých míst – každý si tu najde to své, kde může příjemně strávit volný čas. Pokud si nevíte rady a potřebujete nasměrovat, zajděte do „Dairy“, které je nejdůležitějším bodem parku. Jde o návštěvnické centrum, kde získáte informace o všech veřejných akcích pořádaných na jeho území. V Dairy se taky vydávají figury pro šachy a dámu, hry provozované v přilehlém Chess and Checkers House. O něco dále na západ odtud stojí krásný kolotoč (Carousel). Z jihovýchodního rohu parku se kolem rybníka Pond dostanete ke vchodu malé, moderně řešené zoologické zahrady. V těsném sousedství se nachází dětská zoo, umožňující přímý kontakt se zvířaty.

Ke krátkému odpočinku a občerstvení se výborně hodí terasa restaurace Tavern on the Green na druhé straně silničního průtahu Wedst Drive. V budově byly kdysi ustájené ovce pasené na blízké louce Sheep Meadow, dnes je toto rozlehlé travnaté prostranství ideálním místem k piknikům a opalování. Severně odtud vede široká alej Mall k fontáně Bethesda, nacházející se v bezprostředním sousedství malebného jezera Lake. V Loeb Boathouse si přes léto můžete vypůjčit loďku a vydat se na romantickou plavbu po vodní hladině. Východně odtud ležící malé jezero Conservatory Water je vyhrazeno lodním modelářům. V jeho blízkosti stojí sochy Hanse Christiana Andersena a Alenky z Říše divů. Na výšině u Metropolitního muzea umění stojí Obelisk královny Kleopatry (Cleopatra´s Needle), přibližně 3000 let starý monolit, který byl do New Yorku přepraven koncem 19.století jako dar egyptské vlády. Poněkud mladšího data jsou parkové úpravy v prostoru Strawberry Fields na západním okraji Central Parku mezi Západní 71. a 74. ulicí. Zde se nachází mimo jiné pomník Johna Lennona, který byl zastřelen v roce 1980 na protější straně ulice před penziónem Dakota.



Na travnaté ploše oválné louky Great Lawn uprostřed parku se můžete často, a navíc zdarma, zaposlouchat do tónů oper, klasických koncertů i produkcí populární hudby. V jihozápadním rohu Great Lawn se nachází divadlo Delacorte Theater, v červenci a v srpnu dějiště velmi kvalitního letního festivalu her Williama Shakespeara. Bezplatné vstupenky se vydávají vždy v den představení u pokladen divadel podle hesla „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Hlavní role bývají většinou obsazovány známými filmovými a televizními herci. Zámeček Belveder Castle na skále za divadlem slouží jako astronomická observatoř a informační centrum, kde získáte dobrý přehled o fauně Central Parku.

V okrajových částech parku můžete navštívit také proslulá muzea. Přírodovědné muzeum (American Museum of Natural History) nabízí expozice vývoje člověka, dinosaurů, drahokamů, primitivního umění aj. Naproti přes park stojí Metropolitní muzeum umění (Metropolitan Museum of Art). Pokud vás zajímá historie a umění, můžete si okruh rozšířit – řada dalších významných muzeí se nachází poblíž Central Parku, na Manhattanu.



Zatím jsme navštívili Central Park coby turisté, ale pro Newyorčany je to především místo, kam chodí aktivně relaxovat. Sportovní vyžití je zde obrovské. V areálu napočítáte 26 baseballových hřišť, 30 tenisových kurtů, 2 centra na odbíjenou, 2 na košíkovou, 12 hřišť na házenou, v zimě 2 kluziště, bazén a koupaliště, horolezeckou stěnu a také nesčetně běžeckých tras, které v zimě využívají „běžkaři“. V Central Parku můžete také jezdit na kole a dokonce i na koni. V areálu Wollmann Memorial Rink v jižní části parku je možné si vypůjčit brusle a projíždět se po ledové ploše za doprovodu hudby, přes léto patří tento prostor vyznavačům kolečkových bruslí.

Central Park je však více než cokoliv jiného pravým rájem běžců. Američané provozují běh v různých podobách daleko více, než jak jsme zvyklí v našich zeměpisných šířkách. A tak prakticky na každém kroku můžete potkávat mladé, staré, bílé, černé, žluté, běhající, joggující, chodící či ploužící se lidi ve sportovním oblečení se sluchátky na uších. Běhá se s kočárky, se psy, ve dvojicích i ve skupinkách.Trasy v Central Parku využívají kromě běžců také cyklisté a in-line bruslaři. Největší okruh kolem parku měří 6 mil (9,6km), ale lze si ho libovolně v mnoha místech zkrátit až na necelé 3 kilometry. Jsou to vše asfaltové silnice, které mají na levé straně vyhrazený pruh pro běžce a cyklisty, pro auto jsou uzavřené jen ráno a vpodvečer, kdy je tu nejvíce „sportovců“. Profil okruhu je mírně zvlněný, pouze v severní části parku je přibližně 500 metrů klesání a následně stoupání. Běhat lze ale i po chodnících a cestičkách, kterými je Central Park doslova prošpikovaný a které měří několik desítek kilometrů. Komu by vadil asfalt, může využít škvárový 2,5km dlouhý okruh, který lemuje Rezervoár. Zde se dají běhat i úseky, protože po celé délce okruhu jsou na zemi označeny vzdálenosti.



Že je Central Park skutečným rájem běžců, dokazuje i přítomná socha Freda Lebowa, zakladatele New Yorského maratonu, v životní velikosti. Po celý rok stojí kousek od rohu Central Park Drive a 90. street a významně se kouká na hodinky, jako by všem probíhajícím okolo měřil čas. Pouze na první listopadovou neděli je Fred přenesen na druhou stranu parku, aby na cílové čáře dohlížel na běžce, dokončující Newyorský maraton.

Samostatnou otázkou je dnes bohužel bezpečnost v parku. Přes den se tu lze bez obav pohybovat prakticky všude, snad pouze s výjimkou odlehlých a silně zarostlých míst. Večer a v noci je ovšem lépe se Central Parku vyhnout. Po setmění jsou zde bezpečné jedině prostory, kde se právě konají hojně navštěvované veřejné kulturní akce, letní koncerty apod.

New York (v angličtině New York City, fr. Nouvelle York, šp. Nueva York) je nejvýznamnější a nejlidnatější město Spojených států amerických. Rozkládá se na východním pobřeží země v jižním cípu stejnojmenného státu, při ústí řeky Hudson do Atlantského oceánu. Město je hospodářskou metropolí Spojených států a centrem světového obchodu. Sídlí zde mnoho mezinárodních organizací, včetně OSN. New York je také znám jako město mrakodrapů. Vlastní město, sestávající z pěti částí (Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens a Staten Islands), zaujímá rozlohu 800,31 km² a má 8 108 040 obyvatel (2005). New York má dvě mezinárodní letiště (Kennedyho a La Guardiovo), za řekou v sousedním státě New Jersey je třetí velké letiště Newark. Na Manhattanu na 83. ulici se nachází konzulát České konzulát České republiky.

Autor: Lucie Kaspříková

Článek byl zobrazen 6 865 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko