Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Grand Central Terminal – památka s praktickým využitím

Ne každé nádraží je synonymem špíny, zápachu a místem srocování podivných existencí. Newyorský Grand Central Terminal nacházející se na Manhattanu je naprostým opakem, přitahuje svou historií, architekturou, rozměry i zajímavou atmosférou, která zde panuje.

Nádraží Grand Central Terminal nacházející se mezi Lexington Street a 42nd Street bylo otevřeno již v roce 1913. Se svými 44 nástupišti, jež jsou rozdělena do dvou pater situovaných pod zemí, je největším nádražím světa. Tento traťový systém dvouúrovňových nástupišť je výmyslem architektonické společnosti Reed & Stem. Americký časopis Newsweek sestavil v minulosti žebříček nejkrásnějších nádraží světa a Grand Central Terminal v něm obsadil druhé místo, hned po londýnském St. Pancras.

Jižní průčelí centrálního vlakového nádraží navrhnul Warren Whitney ve stylu „beaux arts“. Nad hlavním vchodem jsou vidět obrovské hodiny s postavou boha Merkura, který je podle jeho autora, sochaře Julese – Felixe Coutana bohem rychlosti, dopravy a přenosu informací. Od roku 1983 do roku 1992 probíhala rozsáhlá rekonstrukce tohoto nádraží, při níž byla dokončena východní čekárna East Waiting Room. Během oprav změnila svou tvář k lepšímu také obrovská hlavní hala Main Concourse. Hala je opravdu prostorná, na délku měří 53 metrů, na šířku 38 metrů a na obou stranách se do výšky 23 metrů zvedají klenutá okna. Podlaha haly je pokryta mramorem pocházejícím z Tennessee a zastřešení je zajištěno klenutým, 38 metrů vysokým stropem, na němž jsou vidět malby připomínající souhvězdí.


Autor: manyhighways

V mezipatře nádraží je umístěna restaurace Oyster Bar, která se proslavila svou specialitou, kterou jsou dušené ústřice. Během jídla si mohou hosté prohlížet strop s krásným obložením od Gustaviana, které muselo být po požáru v roce 1966 zrekonstruováno. Nádraží tak stojí za prohlídku už jen z hlediska architektury, kterou jen tak někde neuvidíte. Denně tudy projde kolem 125 tisíc lidí za účelem využití služeb dopravního podniku, ale také kolem 500 tisíc turistů, kteří si přišli celý komplex jen ze zvědavosti prohlédnout.

Nedaleká ulice 42nd Street si ovšem také zaslouží trochu pozornosti. Při procházce narazíte na spoustu zajímavých budov, jako je například starý avantgardní mrakodrap McGraw-Hill Building z roku 1930. Byl postaven podle návrhu architekta Raymonda Hooda a jeho interiér je vyzdoben ve stylu art deco. Budova dostala také zajímavou přezdívku – „Jolly Green Giant“, neboli „Velký zelený obr“. Ta je odvozena od zelené barvy interiéru, který ladí s vnějším terakotovým obložením.

Hned na protější straně ulice se tyčí kostel sv. Kříže Holy Cross Church postavený roku 1870 v byzantském stylu. Stojí zde rovněž farní kostel otce Francise P. Duffyho, který byl kaplanem 69. jednotky během první světové války. Po něm je také pojmenováno náměstí Duffy Square. Zajímavá je budova již nefungujícího hotelu Knickerbocker Hotel. V něm se původně nacházela nástěnná malba Maxfielda Parrise, která byla následně přemístěna do baru King Cole Bar v hotelu St. Regis Hotel. Ten byl postaven v roce 1906 Johnem Jacobem Astorem. Naproti veřejné knihovny se nachází koncertní hala, kde se v roce 1924 konala premiéra „Rapsodie v modrém“ od George Gershwina.

Svým zvláštním tvarem každého upoutá budova W. R. Grace Building, která má 50 pater a ční do výšky 192 metrů. Budova je poměrně nová, dostavěna byla v roce 1971 a jednou z jejich pozoruhodných vlastností je konkávní vertikální sklon severní a jižní fasády, vypadá tak nezvykle prohnutě. Exteriér budovy byl vytvořen z bílého travertinu, který kontrastuje s temně černými okny.  Na Fifth Avenue narazíte na Whitney at Altria – pobočku muzea amerického umění Whitney Museum of American Art. Jeho masivní třípodlažní žulová budova je sama o sobě jedinečnou ukázkou umění 20. století, připomíná totiž obrácenou pyramidu. Byla postavena v roce 1966 podle návrhu architekta hnutí Bauhaus Marcela Breuera. Příjemným místem pro odpočinek může být přilehlý dvůr vyzdobený sochami.

Za nádražím Grand Central Terminal stojí budova mrakodrapu Chanin Building postavená v roce 1926. Mrakodrap má 56 podlaží, interiér je vyzdoben bronzovým mřížovím ve stylu art deco od Rene Chamberllana. Oblíbený styl art deco můžete pozorovat také na budovách Chrysler Building a Daily News Building, který byl až do roku 1995 sídlem prvních newyorských bulvárních novin. Postavil jej v roce 1930 architekt Raymond Hood. Budova se dostala dokonce do filmového zpracování Supermana, kde představovala fiktivní sídlo  deníku Daily Planet. Prohlídku okolí nádraží Grand Central Terminal můžete zakončit u Ford Foundation Building. Jde o skleněnou budovu z roku 1967, již obklopuje veřejné prostranství a atrium.

- jap -

Předchozí články z USA:
Metropolitní muzeum - za uměním do New Yorku
New York - National Academy of Design
Ellis Island – naděje na lepší život

Článek byl zobrazen 4 197 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko