Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Empire State Building – královna New Yorku

Ať už se pohybujete v kterékoliv části New Yorku, odevšad se vám naskýtá výhled na nepřehlédnutelnou dominantu města – budovu Empire State Building. Ta se po pádu budov komplexu World Trade Center po 29 letech stala opět nejvyšší budovou New Yorku.

Tento mrakodrap vedl po dlouhých 40 let žebříček nejvyšších staveb světa. Dnes je se svými 102 patry a 381 metry až na 11. místě a žebříček pyšně vede budova Tai-pej 101 na Taiwanu vysoká 509 metrů. Empire State Building se nachází v jižní části Midtownu, v pásmu velkých mrakodrapů, kde se tyčí nad ostatní budovy. Celkově budovu tvoří 60 tisíc tun oceli a s televizní věží na vrcholku dosahuje výšky 443,2 metrů. Během návštěvy určitě nevynechejte rozhlednu nacházející se v 86. patře, odkud je z výšky 320 metrů nezapomenutelný výhled na celý Manhattan a za dobrého počasí ještě mnohem dál.

Zikkuratový mrakodrap navrhnul Gregory Johnson zastupující firmu Shreve, Lamb & Harmon Associates za pouhých 14 dní. Se stavbou se začalo 17. května 1931 a dokončena byla o neuvěřitelných 14 měsíců později. Na stavbě našlo práci přes 3400 dělníků nejrůznějších národností. Velkou část tvořili například přistěhovalci z Evropy a také indiáni kmene Mohawků, kteří se uplatnili jako skvělí železáři.

Na stavbě byly použity mohutné ocelové kostry, které umožňovaly hnát budovy do značných výšek. Fasáda budovy je tvořena ze stříbřitě šedých materiálů, zejména z hliníku, niklu, žuly a vápencových desek. Práce na mrakodrapu byla velmi náročná a stavba každý den doslova rostla před očima. Jedna směna se střídala s druhou, proto mohlo být vše dokončeno již za pouhých 410 dnů. Dělníci se zde každý den potýkali s nebezpečím, které na ně na stavbě číhalo. I když zde panovala opravdu vysoká bezpečnost práce, svou smrt zde nakonec nalezlo 5 dělníků. Původně se však počítalo s mnohem většími ztrátami na životech, v plánech byla předpovězena úmrtnost až 100 lidí. Všichni dělníci byli nakonec za svou práci odměněni prezidentem Spojených států Herbertem Hooverem. Empire State Building se tak v roce 1931 stala nejvyšší budovou světa a převzala prvenství po sousední Chrysler Building.

Jelikož byla Empire State Building postavena v dobách hluboké hospodářské krize, musela se zprvu potýkat s jistými problémy, jako byla neobsazenost jejich kancelářských prostor. I přesto se stala ihned po dostavění pýchou newyorčanů a jakýmsi symbolem technického rozmachu 20. století. Ziskovou se stala teprve v roce 1950. Zajímavostí je, že architekti původně zamýšleli možnost přistávání vzducholodí na vrcholu věže, což by nebylo při výšce budovy žádným problémem. Nakonec od tohoto úmyslu upustili a přistávací plochu nahradili anténou.

S Empire State Building je bohužel také spjata letecká havárie z roku 1945. Tehdy do věže, mezi její 79. a 80. patro, kvůli špatné navigaci narazil bombardér B-25. Kolos tento přímý náraz sice ustál, ale zahynulo 11 osob v budově a posádka letadla. Jelikož nedošlo k narušení statiky budovy, byla znovu otevřena již o několik dní později. Celkové škody byly ovšem spočítány na celý 1 milion dolarů.


Foto: pohled z Empire State Building

Roku 1964 byla budova doplněna o světla, která dodnes zdobí její špičku. Barva osvětlení vrcholu se mění podle aktuálních událostí či svátků. Jakmile byla v roce 1972 dostavěna severní věž World Trade Center, ztratila Empire své výškové prvenství. Na její popularitě to však nijak neubralo. Protože lidé tuto budovu doslova milovali, stávala se čím dál častějším námětem pro nejrůznější filmy. Jedním z nejslavnějších filmů, ve kterém je Empire State možné vidět je King Kong z roku 1931. Následovalo mnoho dalších filmů, ve kterých byla častokrát dokonce zničena. To se však ve skutečnosti naštěstí nestalo. Méně štěstí měly bohužel budovy World Trade Center, které byly při teroristickém útoku ze dne 11. září roku 2001 srovnány se zemí. Empire State Building se tak, ač nechtěně, stala opět nejvyšší budovou města. Pro řadu lidí však není jen mrakodrapem, ale symbolem vůle, odhodlání a hrdosti Američanů.

Abyste shlédli Empire State Building v celé její kráse, musíte si od ní nechat větší odstup. Pokud byste totiž prošli kolem ní, mohlo by se vám stát, že si ji ani nevšimnete, nebo ji prostě minete. U vstupu dnes stojí dlouhé fronty zvědavců, kteří si chtějí prohlédnout New York z ptačí perspektivy. Naštěstí zde funguje dobrá organizace, proto v řadě nikdy dlouho nečekáte. Jakmile se dostanete dovnitř, můžete se začít kochat zajímavými interiéry zdobenými ve stylu art deco. Přepravu osob v budově zajišťuje 62 rychlovýtahů. Cesta na vyhlídkovou plošinu do 86. patra zabere asi minutu. Každoročně se na Empire State Building konají závody v běhu do schodů. Ti nejlepší běžci zvládnou zdolat 1860 schodů za neuvěřitelných 11 minut. Zkusíte to také?

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Golden Gate Bridge – projděte Zlatou bránou
Za medvědy do Uz-u-mati
Národní park Death Valley
Manhattan
New York – město mrakodrapů

Článek byl zobrazen 7 689 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko