Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Botanická zahrada v New Yorku

Při návštěvě newyorského Bronxu se můžete zajít podívat do New York Botanical Garden, tedy botanické zahrady, která se rozkládá na ploše zhruba 100 hektarů. Ta na své unikáty ze světa flory každoročně přiláká více než 800 000 návštěvníků.

Botanická zahrada byla založena již v roce 1891 a roku 1967 byla zařazena mezi národní historické památky.  Během výstavby byly architektům inspirací Královské botanické zahrady v londýnském Kew, které byly otevřeny roku 1851. Dnes je newyorská zahrada opravdovým architektonickým skvostem. Vévodí ji elegantní skleník Enid A. Haupt Conservatory postavený v roce 1902 podle Křišťálového paláce v Londýně.


Autor: Tom May

Pod 27,5 metru vysokou skleněnou kupolí se rozkládá palmový ostrůvek, jenž má v průměru 30,5 metru. Zahrada se pyšní celkem desíti výstavními síněmi a dvěma expozicemi deštných pralesů. Ty si návštěvník může prohlédnout také z jiné perspektivy, protože je prochází na vyvýšených lávkách. Skleník musel v roce 1978 projít renovací a modernizací, přičemž muselo být ručně vyměněno všech 17 000 skleněných panelů.  Asi 5 milionů dolarů na obnovu skleníku věnoval filantrop Enid A. Haupt, na jehož počest byl poté skleník také pojmenován.

V botanické zahradě můžete vidět více než 50 různých kolekcí cizokrajných dřevin a rostlin, staleté stromy a v centru zahrady pak najdete ještě 20 hektarů neporušené přírody. Jedná se o poslední zbytky původního lesa, který se rozkládal na území New Yorku před příchodem kolonizátorů v 17. století. Mezi novější expozice patří zahrady Jane Watson Perennial Garden a Pegy Rockefeller Rose Garden, které vznikly roku 1988. Rose Garden, tedy Růžová zahrada vznikla na místě, kde v roce 1916 známá návrhářka zahrad Beatrix Farrandová vyšlechtila své růže.

Nudit se zde ale nebudou ani děti, pro které zde byla vybudována zahrada Everett Children´s Adventure Garden. Její výstavba na ploše téměř 5 hektarů stála 9 milionů dolarů. Ke slavnostnímu otevření došlo v roce 1998. Děti se zde opravdu zabaví, mohou pozorovat žáby v rybníku, prozkoumat louku a řadu věcí si prohlédnout pod mikroskopem. Další zajímavou stavbou je kamenná tři a půl poschoďová stavba Snuff Mill z roku 1840. V minulém století také prošla rekonstrukcí a dnes slouží jako zahradní restaurace.

NY Botanical Garden není jedinou zahradou v metropoli se stejným zaměřením, všechny čtyři samosprávné městské obvody mají své vlastní pozoruhodné botanické zahrady. I když se to na první pohled nezdá, New York se dá považovat za jakousi Mekku pro milovníky zahrad. Dopravíte se sem linkou metra číslo 4, ale stejně jako do nedaleké zoo sem jezdí také vlak z Grand Central Terminal.

- jap -

Předchozí články z USA:
New York - Brooklyn Museum of Art
New York - St. Patrick Cathedral
New York - Lincoln Center

Článek byl zobrazen 5 278 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko