Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Baltimore – za historickými loděmi i jednou z nejvyšších budov světa

Na východě USA se nachází Baltimore, který je hlavním a největším městem státu Maryland. Město bylo pojmenováno po Lordu Baltimorovi, který byl členem irského parlamentu. Dnes je toto dvacáté nejlidnatější město Spojených států strategickým i kulturním centrem Marylandu a ukrývá spoustu turistických lákadel.

Baltimore, který byl vystavěn na řece Patapsco River, je významnou dopravní křižovatkou. Kromě rušného přístavu v něm najdete vlakové nádraží Pennsylvania Station, které patří mezi nejvytíženější v zemi a asi 13 km od centra města se nachází mezinárodní letiště Baltimore Washington International Thurgood Marshall Airport (BWI Airport).

Baltimore

Slavní rodáci

Baltimore je dnes domovem pro cca 750 tisíc obyvatel. V celé městské aglomeraci pak žijí přibližně 2, 2 miliony lidí. Město vytváří samostatný okres, tzv. Baltimore County a od hlavního města Washingtonu D. C. je vzdáleno cca 65 km. V Baltimoru žil v minulosti dokonce jeden z nejslavnějších světových spisovatelů – Edgar Alan Poe. Stejně jako jeho nejslavnější báseň „The Raven“ se dnes jmenuje i místní fotbalový tým. Město je také rodištěm rockového kytaristy, hudebního skladatele a zpěváka Franka Zappy.

Starý a nový Baltimore

Centrum Baltimoru tvoří tzv. Vnitřní přístav (Inner Harbor), kolem něhož se tyčí skleněné mrakodrapy, jako je u amerických velkoměst běžné. Přístav vznikl již v roce 1706, ale byl zmodernizován a dnes dokáže přijímat i největší lodě světa. V tomto přístavu, který je dnes kulturním centrem celého města, kontrastuje moderní architektura s četnými historickými zákoutími. Navštívit zde můžete nejen útulné hospůdky a spoustu nejrůznějších obchůdků, ale také některé z místních zajímavostí. Pokud byste si chtěli užít dokonalý výhled na město, vydejte se do horních pater Baltimore World Trade Center, což je nejvyšší rovnostranná pětiboká budova světa – měří 123,4 metru. Z moderního centra města je možné utéct do čtvrti s názvem Malá Itálie (Little Italy), kde najdete uličky plné pizzerií, kde vám udělají skvělou pizzu, která bude od té pravé italské k nerozeznání. Během prohlídky centra Baltimoru vás jistě upoutá také Bazilika Baltimore, která je nejstarší římskokatolickou bazilikou na území USA.

Baltimore

Tak trochu jiné památky

Nejvíce pozornosti v Baltimoru však přitahuje historická fregata (šalupa) USS Constellation z roku 1854, která byla následovnicí původní stejnojmenné dřevěné fregaty z roku 1797. Kýl lodi USS Constellation byl položen 25. 6. 1853 v Norfolku, dne 26. 8. 1854 byla spuštěna na vodu a 28. 7. 1855 byla zařazena do služby. Délka trupu lodi dosahuje 61 metrů a šířka 13 metrů. Jde o trojstěžník představující poslední čistě plachetní válečnou loď US Navy. Posádku tvořilo kromě 20 důstojníků a 220 námořníků i 45 námořních pěšáků. Prvním kapitánem lodi byl Charles H. Bell. Mezi lety 1855–1858 plnila USS Constellation převážně úkoly v rámci Americké středomořské eskadry. V letech 1859–1861 byla vlajkovou lodí Americké africké eskadry a zasahovala proti lodím porušujícím zákaz dovozu otroků. V roce 1859 například zajala loď Delicia a v dalším roce propustila v Libérii 705 otroků převážených na lodi Cora.

Loď se dále účastnila ještě mnoha významných operací. Během americké občanské války se například podílela na blokádě Konfederace a následně pak operovala ve Středozemním moři. V roce 1880 dovezla do hladomorem sužovaného Irska pomoc v podobě 2500 sudů brambor a mouky. Později sloužila jako školní loď v rámci Americké námořní akademie a od roku 1894 byla využívána v Námořním výcvikovém centru (Naval Training Center) v přístavu Newport ve státě Rhode Island. Dne 29. 8. roku 1916. byla stará šalupa přejmenována na Old Constellation, ale 24. 7. 1925 ji bylo navráceno její původní jméno.

Baltimore

Ze služby byla USS Constellation vyřazena v roce 1933, ale o 7 let později ji prezident F. D. Roosevelt opět symbolicky do služby zařadil. Podstatnou část 2. světové války fungovala jako záložní vlajková loď atlantického loďstva. K definitivnímu vyřazení ze služby nakonec došlo až 4. 2. 1955 a dne 15. 8. 1955 byla vyškrtnuta z námořního registru, tedy po 100 letech a 14 dnech od svého zařazení do služby. Šalupa byla přemístěna do baltimorského přístavu v roce 1963 a prohlášena za Národní historickou památku (National Historic Landmark). Tehdy byla jedinou dochovanou lodí z období americké občanské války. V roce 1996 byla v suchém doku u Fort McHenry opravena, což si vyžádalo 9 milionů amerických dolarů. Podařilo se jí dokonce učinit plavby schopnou a v roce 2004 tak vyrazila na první plavbu po Baltimorském přístavu.

Další plovoucí poklady

Fregata USS Constellation je však jen jednou z mnoha historických lodí, které v baltimorském přístavu Inner Harbor kotví. Za návštěvu stojí také válečná ponorka US Submarine Torsk, kutr (menší loď sloužící k různým účelům) americké pobřežní stráže WHEC-37 Taney a majáková loď 116 Chesapeake. Všechny zmiňované lodě jsou součástí malého Námořního muzea (Baltimore Maritime Museum), které se nachází v blízkosti kotviště šalupy Constellation. Návštěvník se při prohlídce muzea dostane na palubu plachetnice a může si projít i její interiér. Přístupná je nejen dělová paluba s replikami původních děl, ale i paluba ubytovací, kde jsou k vidění kóje pro ty nejdůležitější členy posádky, ale i běžná závěsná lůžka pro námořníky. Kdo chce, může nahlédnout i do podpalubí. Na zádi lodi je pak návštěvníkům zpřístupněn i salónek, kajuty důstojníků či kapitánská kabina. Prohlídka tohoto nevšedního muzea je pro mnohé milovníky lodí ohromným zážitkem. Z dalších muzeí Baltimoru zaujme Muzeum průmyslu, Železniční muzeum (Baltimore & Ohio Railroad) či Přírodovědecké muzeum. Nadšené pozorovatele noční oblohy jistě okouzlí Maryland Science Center, kde se kromě muzea nachází také hvězdárna.

majáková loď 116 Chesapeake
Foto: majáková loď 116 Chesapeake

Vzhůru za zvířátky

Nejen děti jistě potěší návštěva proslulého Národního akvária (National Aquarium in Baltimore - www.aqua.org), které se nachází na přístavní promenádě. V něm je možné zblízka pozorovat delfíny, nebo navštívit jedinečnou australskou expozici. Za arktickou faunou a florou se pak vypravte do ZOO Maryland, která je domovem pro arktické lišky i lední medvědy. Navštívit také můžete historickou konzervatoř a botanickou zahradu (The Howard Peters Rawlings Conservatory & Botanic Gardens - www.rawlingsconservatory.org)

Peters Rawlings Conservatory & Botanic Gardens
Foto: Peters Rawlings Conservatory & Botanic Gardens

Poznejte dějiny Ameriky

Baltimore se může pochlubit poměrně slavnou historií, kterou je dnes možné obdivovat v pevnosti Fort McHenry. Tato historická pevnost tvaru hvězdy byla postavena v roce 1798 Jeanem Foncinem a pojmenována po Jamesi McHenrym - významném vojenském lékaři, který se do Ameriky přistěhoval ze Skotska. Pevnost sehrála během Americké občanské války důležitou roli. Nejenže sloužila jako vězení pro vojáky Konfederace či její politické sympatizanty, ale v roce 1812 také úspěšně ubránila baltimorský přístav před těžkým odstřelováním Britského námořnictva. Roku 1925 se pevnost Fort McHenry stala národní historickou památkou a roku 1966 byla zapsána do registru historických míst Ameriky. V současnosti je přístupná veřejnosti a stala se vyhledávanou turistickou atrakcí.

- jap -

Článek byl zobrazen 10 758 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko