Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Aspen – hurá mezi celebrity!

Ať jste vyznavači sjezdového lyžování nebo snowboardingu, nikde v Americe se nevydovádíte lépe, než v Coloradském Aspenu.  Středisko, které se stalo Mekkou lyžařů snad z celého světa, najdeme na východních svazích Skalistých hor, v blízkosti oblasti Snowmass.

Toto půvabné městečko bylo v minulosti ztělesněním luxusu, snobství a jezdit sem mohli jen příslušníci vyšší společnosti. To dnes však již neplatí, do Aspenu se může vydat úplně každý, kdo má nějaké ty tisícikoruny „navíc“. Přesto je možné zde narazit také na ubytování a služby za rozumnou cenu. V 19. století se zde začalo těžit stříbro, což výrazně přispělo k rozvoji městečka. Dnes je Aspen jedním z nejpopulárnějších a nejdražších lyžařských středisek Spojených států. Průměrná výška sněhu se zde pohybuje okolo neuvěřitelných 7,62 metrů. Samozřejmostí je krásný bílý prašan, do kterého se padá jako do peřinky.

Pod názvem Aspen se ukrývají čtyři pohoří s lyžařskými oblastmi: Aspen Mountain, Aspen Highlands, Snowmass a Buttermilk. Každá oblast je něčím odlišná, něčím výjimečná. Dohromady dávají lyžařům k dispozici 509 km sjezdových tratí všech možných náročností a nejrůznějších délek. O přepravu lyžařů na svazích se stará 46 lanovek a vleků, které je klidně vyvezou do výšky až 3818 metrů nad mořem. Lanovky a vleky přepraví přes 48 000 osob za hodinu bez zbytečného čekání ve frontách. Jednotlivé resorty jsou navíc spojeny autobusovou dopravou, která je návštěvníkům poskytována zdarma.

Aspen Mountains
Tento lyžařský areál se nachází v nadmořské výšce 3417 metrů přímo nad městem Aspen Park. Pro lyžaře je připravena směsice širokých sjezdovek a sjezdovek s muldami. Na zkušené a profesionální lyžaře čekají obtížné a extrémní svahy. Tato oblast byla otevřena v roce 1947 a pyšnila se nejdelším vlekem na světě. V roce 1950 se pak Aspen Mountain stal prvním americkým resortem, který hostil mezinárodní soutěž v lyžování. Žádná ze zdejších sjezdovek není označena jako snadná, většinu jich totiž tvoří příkré srázy.

Snowmass
Snowmass je ideálním místem pro snowboardisty, tento areál je ze všech jmenovaných největší a nejrozmanitější. Vedle Aspen Mountains, vzdáleného 25 minut jízdy skibusem, je stále ještě trochu opomíjen, ale snaží se na sebe strhnout pozornost zejména mladých lidí. Užijí si zde také pokročilí lyžaři, připraveno je zde totiž několik oblíbených černých tratí, z nichž nejznámější jsou Powderhorn, Slot a Zugspritz. Zajímavá je také přes kilometr široká sjezdovka Big Burn. Právě díky širokým tratím je Snowmass vyhlášený i mezi milovníky carvingového stylu.

Buttermilk
Areál se hodí spíše pro méně zdatné lyžaře, kteří zde mohou očekávat široké a mírné sjezdovky doplněné pár boulemi. Je také skvělým místem pro freestyle snowboardisty. Pustit sem můžete i malé děti, protože se zde rozprostírají jen zelené a modré sjezdovky té nejmenší náročnosti. Areál je doplněn o jednoduchý terénní park určený pro výuku. Děti jistě ocení také hřiště se jménem The Fort Frog (Žabí pevnost), jež tvoří dřevěná tvrz v životní velikosti.

Aspen Highlands
Areál Aspen Highlands je nejvytíženější a nejnavštěvovanější částí oblasti. Nachází se zde terény všech náročností, jež jsou navzájem propojeny. Bylo tak umožněno lyžování jak zkušeným tak i začínajícím lyžařům. Vyhledávaným místem je vrchol tzv. Highland Bowl ve výšce 3600 metrů, kam každý den rolba vyváží extrémní lyžaře. Ti se pak z vrcholu mohou vydat po čerstvých a člověkem netknutých pláních dolů.

V centru městeček Aspen i Snowmass se můžete od lyžování odreagovat při průzkumu místních butiků, obchůdků se suvenýry i luxusním oblečením. Nabízí se zde nesčetné nákupní a kulturní možnosti. Do každé restaurace, baru, obchodu či do hotelu se vždy dostanete rychle a bez jakýchkoliv problémů. Tato místa však mají i svou romantickou podobu, procházka po dlážděných uličkách v centru města s výhledem na horské velikány vás jistě okouzlí. Jestliže dáváte přednost běžeckému lyžování, je pro vás Aspen tím pravým místem. Nekonečné upravované trasy vedou skrz nádhernou zasněženou krajinu.

Pokud máte děti, rozhodně se nebojte je s sebou do Aspenu vzít. Nabídka zábavy je tady pro ně nepřekonatelná. Mohou se kochat a hladit si ochočené jeleny v ohradě, nebo pozorovat sněžného muže, který za zvukového doprovodu láme snowboardové prkno. Sněžné tunely, skokánky, pevnosti, boule a slalom jistě nepotěší jen děti, ale pořádně se tady mohou vyřádit i jejich rodiče. Ale pozor! Dospělým je vstup povolen pouze za doprovodu dětí!

Aspen se stal vyhledávaným místem rekreace a odpočinku pro mnoho hereckých, hudebních či politických hvězd, které si zde nechaly postavit výstavní domy za několik milionů. Pokud budete mít trochu štěstí, můžete zde potkat Jacka Nicholsona, Vala Kilmera nebo zpěvačku Cher. Zda je sem přilákala nádherná okolní příroda nebo jen věhlas střediska, to se nedozvíme. Jestliže chcete zažít opravdu exkluzivní dovolenou a alespoň na chvíli si připadat jako hollywoodská celebrita, navštivte Aspen!

Autor: Jana Přibylová

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Empire State Building – královna New Yorku
Golden Gate Bridge – projděte Zlatou bránou
Za medvědy do Uz-u-mati
Národní park Death Valley
Manhattan

Článek byl zobrazen 7 196 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko