Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Americké Panenské ostrovy

Americké Panenské ostrovy jsou územím nezačleněným do USA, skládají se z 3 větších ostrovů Sain Croix, Saint John a Saint Thomas a dalších 50 menších ostrůvků. Tyto Ostrovy objevil Kryštof Kolumbus roku 1493.

S postupem času se zde měnili kolonizátoři a v roce 1775 se staly Dánskou kolonií, která prodala tyto ostrovy USA za 25 mil USD. Ostrované žijí především z cestovního ruchu, pěstování cukrové třtiny, výrobou léků a rafinérií ropy. Na těchto ostrovech žije přibližně 100 tisíc obyvatel, z nichž je 80 % afro-američanů.

Souostroví se řadí k nejoblíbenějším a nejlépe vybaveným karibským prázdninovým cílům. Luxusní prázdninové resorty, flotila výletních lodí, které vyjíždějí na okružní plavby, pláže, korálové útesy – to vše sem přivádí více než dva milióny návštěvníků ročně. Hlavním městem je Charlotte Amalie na ostrově St. Thomas. Oficiálním jazykem je angličtina, mluví se i španělsky, kreolsky a francouzsky.

Volný čas na ostrovech se dá trávit při provozování windsurfingu, jízdě na koních či parasailingu. Milovníci fauny se tu mohou setkat s různými druhy ptactva – pelikány, plameňáky, krahujci a volavkami. Ostrovy mají stálé počasí s průměrnou teplotou od 22 do 27ºC, voda Karibiku je příjemně teplá celý rok. Takzvané období dešťů nastává mezi zářím a listopadem. Vrchol turistické sezóny je od prosince do května.

Časové období mezi dubnem a  srpnem je vhodnější pro potápěče, protože v tu dobu je klidnější počasí  a voda čistší a průzračnější. Pro potápění a šnorchlování jsou nejlepší podmínky na ostrově St Croix, na útesu Buck Island Reef  u severovýchodního pobřeží. Tato chráněná přírodní rezervace je obklopena korálovým útesem.

Na ostrovech je několik pláží s bílým pískem, které se směle řadí k těm nejlepším v Karibiku. Je to Magens Bay na St Thomas, která však bývá poněkud přelidněná, klidnější Limetree Beach na jihu ostrova, dále Shoy Beach blízko Christianstedu na ostrově St Croix a kýčovitě krásná, fotografy vyhledávaná Honeymoon Beach v Cruz Bay na ostrově St John.

Vyznavači surfingu a windsurfingu najdou svá místa jak na ostrově St Thomas - Hull Bay, tak na severním pobřeží ostrova St John. Pro pěší turistiku jsou nejlepší terény v Národním parku na ostrově St John, kde skalnaté stezky příkře padají nahoru a dolů.

Mezi jednotlivými ostrovy jezdí trajekty poměrně často, je zde i mnoho společností, které pronajímají jachty. Po ostrovech je nejlepší jezdit pronajatým autem, motocykly a kola se příliš nedoporučují. Jezdí se vlevo.

Ostrov St. Croix
Ostrov St. Croix ještě není tolik zasažen turistickým ruchem jako ostatní okolní ostrovy. Dají se zde najít poloprázdné pláže a klid vhodný k relaxaci. Ostrov byl v minulosti Dánskou kolonií a dodnes tu po Dánech naleznete domky a opuštěné plantáže. Dominantou St. Croix je v hlavním městě Christiansted stará pevnost Fort Christiansted, ze které je nádherný výhled na okolí.

Neoklasicistní sídlo Whim Estate ležící na ostrově St Croix se nachází nedaleko od Frederikstedu a je připomínkou doby, kdy ostrov byl největším světovým producentem cukru. Nyní je dům přeměněn v muzeum a lze tu spatřit, jak žili majitelé plantáží i otroci, kteří pro ně pracovali. Konají se zde koncerty vážné hudby.

Ostrov St. John
Na ostrově St John se provozuje nový sport – kuriózní hybrid potápění a šnorchlování  - „snuba“.  Je klidným ostrovem a díky tomu, že je vlastně národním parkem, jsou tu vhodné terény s dvaceti značenými stezkami pro pěší turistiku. Nejlepší šnorchlování najdou milovníci tohoto sportu v okolí překrásné Trunk Bay a Reef Bay. Rušnější život s bary a restauracemi se soustřeďuje v oblasti Cruz Bay.

Ostrov St. Thomas
Ostrov ve tvaru ještěrky se pyšní neopakovatelnou atmosférou. Hlavní město Charlotte Amalie je zajímavým mixem tropické zeleni, půvabných pastelově zbarvených domků s červenými střechami a syté modři mořské zátoky. Je tu živý přístav, odkud vyjíždějí výletní lodi, centrum s bezcelními obchody, historické budovy jako pevnost Fort Christian a staré náměstí Market Square, kde se konají trhy s potravinami. Nejkrásnější výhled na panorama Panenských ostrovů je ze středu ostrova – z vrcholu Drake´s  Seat.

Překrásné místo Coki Bay se nachází na severovýchodě ostrova St Thomas s velkolepými písčitými plážemi a rybami, které plavou tak blízko a jsou tak přátelské, že je můžete skoro chytit do ruky nebo nakrmit. Nedaleko odtud je vyhledávané akvárium Coral World se žraloky, úhoři a rejnoky.

Buck Island
Malý neobydlený ostrůvek, který byl prohlášen národní rezervací, se nachází asi 3 km severovýchodně od St Croix. Výlet na toto místo, spojený se šnorchlováním mezi korály a koupáním a odpočinkem na kýčovitě krásných plážích, patří k nezapomenutelným zážitkům každého návštěvníka Panenských ostrovů.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 5 746 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko