Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kalifornie nepoznaná – 4 NEJ, která jste určitě nevěděli!

O Kalifornii už se popsala kvanta papíru – o městě andělů, neboli Los Angeles, kosmopolitním San Francisku, mekce počítačového průmyslu Silicon Valley… Pojďte se ale na tyto symboly Spojených států podívat jinou optikou. Víte třeba, kde roste největší organismus na Zemi? Nebo které místo drží prvenství v černé statistice oblíbenosti mezi sebevrahy?  

Kalifornie drží několik „nudných“ prvenství – je třeba nejlidnatějším americkým státem, také státem s nejvýkonnější ekonomikou nebo místem, kde je největší seizmická aktivita. Mimo to ale právě tady leží jedna z nejbohatších čtvrtí, rostou tu nejstarší a zároveň největší stromy světa, do ohromné hloubky padá nejvyšší vodopád Severní Ameriky a často o život jde na nejsušším a nejpekelnějším místě planety.

NEJsušší a nejpekelnější místo planety – Údolí smrti

V kalifornském Údolí smrti leží nejnižší bod Spojených států. To by ale samo o sobě proslulost tomuto místu nezajistilo. Tím, co udělalo z Údolí smrti jeden ze symbolů Kalifornie, je místní extrémní klima.

Právě tady byla totiž naměřená doposud nejvyšší teplota na Zemi. Rtuť teploměru se tady ve stínu zastavila na 57,1 stupni Celsia. Ačkoli tu slunce do rudě zbarvených hor praží od rána do večera, okrajové části Údolí jsou stále plné turistů. Každý totiž chce alespoň na chvíli na vlastní kůži zažít opravdové „peklo“

NEJbohatší čtvrť – Beverly Hills

Oblast mezi kalifornským Bel-Air, Beverly Hills a Holmby Hills je občas označována jako zlatý trojúhelník. Aby ne, koncentrace milionářů v přepočtu na obyvatele je tady nejvyšší v celých Státech. 

Svůj díl „viny“ na tom má i existence losangelského Hollywoodu, od 20. let světové mekky filmu. Procházka po Chodníku slávy, který pokrývá asi 2000 hvězd, je téměř povinnost. Stejně tak návštěva bulváru Sunset Drive a zábavního parku Universal studios, kde mohou turisté nahlédnout pod pokličku filmového průmyslu. A mimochodem slavný nápis „Hollywood“ stojí ve stráni nad městem už do 20. let a původně vznikl jako reklama na stavební parcely. 

NEJoblíbenější místo sebevrahů – most Golden Gate v San Francisku

Golden Gate Bridge – stavba, bez které by San Francisco  nebylo San Franciskem, je nejen jeden z nejkrásnějších mostů světa, ale zároveň i jedno z nejoblíbenějších míst amerických sebevrahů.

Lidí, kteří ukončili život skokem do více než 70 metrové hloubky, je už více než 1200. Tedy těch, o kterých se ví. Golden Gate vznikl ve 30. letech 20. století a dlouho byl se svými 2737 metry nejdelším visutým mostem světa. Další perličkou, která se k němu váže je ta, že na jeho stavbu bylo použito více než 60000 nýtů. Poslední byl z ryzího zlata. Na mostě ho ale nenajdete. Při upevňování totiž dělníkům vypadl z rukou a skončil na mořském dně pod mostem.

NEJvětší stromy planety – NP Sequoia

Pokud byste hledali největší stromy na naší planetě, pak byste také museli vyrazit do Kalifornie. Konkrétně do národního parku Sequoia. Místní „drobečci“ mají výšku mezi 80 až 100 metry a jejich stáří vědci odhadují na 2000 let. Největším z nich je strom Generála Shermana – jeho kmen má obvod 24 metrů, výškou atakuje pětaosmdesát metrů. Jde o největší živý organismus na Zemi a stáří vědci odhadují na 2300 až 2700 let.

- amerika.cz -

Článek byl zobrazen 7 518 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko