Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za vínem do Wine Country

Severokalifornská oblast Wine Country, pro kterou je charakteristické mírné podnebí, půvabná architektura a dostatek slunečního svitu, se celosvětově proslavila vynikajícími víny. Zdejší krajina je na mnoha místech v délce několika kilometrů porostlá vinnou révou. Návštěva tohoto kraje tak jistě potěší všechny milovníky tohoto lahodného moku.

Kalifornský vinařský průmysl se v této oblasti zrodil v nevelkém údolí Sonoma Valley, které má tvar srpku měsíce. V roce 1823 zde františkánští mniši vyšlechtili vinnou révu, z jejíchž hroznů pak začali vyrábět první mešní víno. V roce 1857 pak maďarský hrabě Agoston Haraszthy pozvedl kalifornské vinařství na zcela jinou úroveň. Z Evropy sem nechal přivézt nové odrůdy vinné révy, kterými osadil první větší kalifornskou vinici v uctívané Buena Vista Winery v Sonomě. Ta je dnes nejstarším špičkovým vinařstvím v Kalifornii. Haraszthy tak proslavil nejen sebe, jako zakladatele zdejšího vinařství, ale především tuto dříve nedoceněnou vinařskou oblast.

Po vzoru maďarského hraběte se v následujících letech vydalo mnoho dalších vinařů. Nejlepší podmínky pro pěstování vinné révy se nabízely v povodí řek Russian River, Sonoma a Napa. Západně od těchto slavných vinařských oblastí se nachází poklidná přímořská městečka jako Mendocino, Jenner a Bodega Bay, která obklopují nedotčené odlehlé pláže. Autem je možné se za chvíli dostat k rozlehlým historickým parkům s hustými lesy. Nedaleko se nachází také Clear Lake, což je největší sladkovodní jezero v Kalifornii a Lake Berryessa, které je druhým největším umělým jezerem v tomto státě.

Samotné Sonoma Valley zaujímá úzké, 27 km dlouhé území, vymezené na východě pohořím Mayacama Mountains a na západě Sonoma Mountains. V jeho srdci se rozkládá městečko Sonoma s tříhektarovým zatravněným náměstím Sonoma Plaza, které v roce 1835 navrhnul mexický generál Mariano Vallejo. Náměstí je lemováno desítkami udržovaných historických budov, ve kterých najdete samozřejmě prodejny vína, půvabné butiky a elegantní restaurace lákající na vynikající jídla. Ve středu náměstí se vypíná Sonoma County Hall, kamenná budova radnice postavená v misijním stylu. Na severovýchodním cípu náměstí stojí bronzový Bear Flag Monument, památník skupiny amerických osadníků, kteří se v roce 1846 vzepřeli mexické armádě.

Většina pěstitelů vína dala v minulosti přednost úrodné půdě v Napa Valley, které se táhne v délce 56 kilometrů oblastí severní Kalifornie. Po celé délce tohoto údolí jsou dnes rozesety stovky vinařství, leží zde doslova jedno vedle druhého. Nejvíce jich najdete v blízkosti malebné silnice Silverado Trail a dálnice č. 29, které protínají města Yountville, Oakville, Rutherford, St. Helena a Calistoga. Historie mnohých vinařství sahá do 19. století a nabízí možnosti prohlídek a degustací pro návštěvníky. Další upoutají pozornost již svou nápaditou architekturou. To je třeba případ vinařství Robert Mondavi Winery, které bylo pojato v misijním stylu, nebo vinařství Sterling Vineyards postaveném v středomořském stylu. Druhé jmenované vinařství navíc stojí na sopečném útesu a dostanete se k němu kabinovou lanovkou.

Jedním ze supermoderních vinařství je nedaleké Clos Pegase, které lze snadno rozpoznat podle řad impozantních sloupů a věží majících červenohnědé a zemité odstíny. Toto postmodernistické vinařství navrhnul známý architekt Michael Graves. Proslulo vynikající uměleckou sbírkou a výbornými víny. Další moderní vinařství Rutherford Hill Winery nechává zrát svá vína v jeskyních, vyhloubených v délce 0,8 km do úbočí kopců. Pokud dáváte přednost šumivým vínům, navštivte Mumm Napa Valley, kde se tato vína produkují klasickou metodou. Ohromným zážitkem je tříhodinový výlet luxusním vlakem Napa Valley Wine Train, který projíždí údolím Napa Valley a přitom vám nabízí ochutnávku labužnických delikates a vynikajících vín z celého Wine County.

U nejsevernějšího okraje Napa Valley leží městečko Calistoga, které se proslavilo regeneračními bahenními lázněmi, gejzíry a koupelemi v minerální vodě. Toto lázeňské městečko založil v polovině 19. století milionář Sam Brannan. Asi jen 3 km od Calistogy se nachází snad největší atrakce oblasti, Old Faithful Geyser. Ten pravidelně zhruba každých 40 minut tryská do výšky 18 metrů proud horké minerální vody. Jelikož není tolik známý jako gejzír v Yellowstonu, netísní se v jeho okolí davy návštěvníků. Přesto každý, kdo je na návštěvě v městečku Calistoga k němu zavítá a shlédne jeho „představení“ na vlastní oči. Dobu čekání na erupci gejzíru si lze ukrátit prohlídkou návštěvního centra, nákupem suvenýrů nebo krmením stáda koz, které jsou velmi přítulné a po nabízeném krmení za 25 centů se mohou utlouct.

Směrem na západ od Calistogy se rozprostírá Národní park Petrified Forest, místo s patrně nejlépe dochovanými zkamenělými stromy v USA. Zdejší krajina je pokrytá hliněnými pahorky, které se erozí postupně rozpadají a odhalují zkamenělé stromy. Turisté se tak mohou kochat pohledem na obří sekvoje, které se vlivem sopečných erupcí proměnily v průběhu tří milionů let na kámen. Hlavní atraktivitu parku - zkamenělé dřevo můžete v případě zájmu zakoupit v návštěvnických centrech i v několika specializovaných obchodech. Tyto zkameněliny pocházejí ze soukromých polí, neohrožují tak chráněná naleziště. Sbírat zkameněliny kdekoliv v parku je přísně zakázáno, přesto je ročně rozkradeno na několik set kilogramů zkamenělého dřeva. Druhou část parku tvoří Painted Desert, geologicky velmi zajímavá oblast krásně zbarvených pahorků. Z devíti vyhlídkových míst je nádherný panoramatický pohled na tuto jedinečnou část pouště.

Západně od Napa Valley se do Tichého oceánu vlévá řeka Russian River, která je ohraničená pobřežním pásmem okresů Sonoma a Mendocino. Tyto divoké pobřežní úseky jsou ideálním místem pro pozorování ptáků, velryb a k toulkám po plážích.

- jap -

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Crystal Cathedral
Universal Studios – svět kouzel
 
Za nejstaršími kolotoči do Santa Cruz
Za studenty do Berkeley
Lake Tahoe
Palm Springs - oáza uprostřed pouště

Článek byl zobrazen 5 544 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko