Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Los Angeles - procházka po Sunset Boulevard

Z centra Los Angeles se v délce 42 km táhne směrem na západ až k Pacific Coast Highway obchodní ulice Sunset Boulevard. Původně šlo jen o prašnou cestu spojující hollywoodská studia se sídly filmových hvězd, ale dnes je jednou z nejproslulejších ulic na světě, jejíž jméno je odrazem luxusu a slávy.

Sunset Boulevard je spjata s filmovým průmyslem již od 20. let minulého století, kdy se zde začaly stavět rezidence slavných a bohatých celebrit, které značnou část bulváru vroubí dodnes. Nejrušnějším a nejokázalejším úsekem je Sunset Strip s délkou 2, 4 kilometru, který je lemován restauracemi, luxusními hotely a mnoha nočními kluby. Poprvé byl tento úsek vydlážděn v polovině 30. let 20. století. K proslulým nočním klubům patřily například Trocadero, Ciro´s a Mocambo. Jelikož zde chyběla místní vláda, stal se Sunset Strip lákadlem pro hazardní hráče a výrobce pirátských nahrávek. Dnes je Sunset Strip centrem losangeleského nočního života.

Sunset Strip je lemován řadou významných podniků, hotelů a dalších objektů. Zajímavý je například Rainbow Bar&Grill, jehož stěny zdobí sudy vína a zlaté desky. V roce 1945 zde americký herec a režisér Vincente Minnelli požádal o ruku Judy Garlandovou a o osm let později tady měla Marylin Monroe schůzku naslepo se svým pozdějším manželem Joem DiMaggiem. V domě č. 9009 se na místě někdejšího Clubu Largo nachází módní noční klub The Roxy. Oblíbeným hudebním klubem je The Viper Room, jehož spolumajitelem je herec Johny Depp. V roce 1993 se na chodníku před tímto klubem stala tragédie. Zemřel zde mladý filmový herec River Phoenix, který chvíli předtím požil smrtelný koktejl drog. V domě č. 8795 si Wolfgang Puck, který je mnohými považován za zakladatele kalifornské kuchyně, zřídil svou první losangeleskou restauraci. V 70. a 80. letech 20. století se zde pravidelně konaly slavnostní předávání Oscarů.

Po cestě Sunset Boulevardem narazíte na náměstí Sunset Plaza, které obklopují módní obchody a kavárny, jež stojí za prohlídku. Nedaleko je v prostorách starého nočního klubu Ciro´s ze 40. let situován The Comedy Store, jehož komedie jsou často přenášeny televizí. Hotel Hyatt je oblíbený u rockových hvězd, hostem zde byl například Jim Morrison se svou kapelou The Doors. Výšková budova postavená ve stylu art deco slouží Hotelu Sunset Tower. Luxusní ubytování poskytuje také Mondrian Hotel, který byl původně vyzdoben barevnými pruhy na počest umělce Pieta Mondriana. Později byl však přemalován. Hojně navštěvován je The House of Blues – bluesový bar s plechovou střechou, který sem byl přemístěn z Clarksdale v Mississippi. Jeho spolumajitelem je herec Dan Ackroyd, který si v roce 1980 zahrál společně s Johnem Belushim v kultovním filmu Bratři Bluesovi.

Po vzoru francouzského zámku na řece Loiře byl ve 20. letech minulého století postaven hotel Chateau Marmont. Po otevření v roce 1929 přitahoval věhlasné herce té doby, jako byl například Errol Flynn nebo Greta Garbo. V současnosti jej ráda a často navštěvuje herečka Winona Ryder i herec Christopher Walken. Západně od hotelu najdete podnik s názvem Miyagi´s, který je oblíbený hlavně u univerzitních studentů. Stojí na místě, kde původně stával Players Club, který ve 40. letech patřil filmovému režisérovi Prestonu Sturgesovi. Populárním místem dostaveníček filmových hvězd bývala v minulosti také bývalá lékárna s bufetem Schwab´s. Dnes se v jejích prostorách nachází prodejna Virgin Megastore. Nepřehlédnutelným prvkem Sunset Boulevardu jsou rozměrné, ručně malované billboardy, které navrhli jedni z nejlepších hollywoodských umělců a designérů. Stáří mnoha z nich sahá až do roku 1953.

Asi 2 km na východ na východ od Sunset Strip začíná tříkilometrový úsek známý jako Old Studio District, který byl během první poloviny 20. století centrem hollywoodského filmového průmyslu. V této staré čtvrti sídlila významná studia, včetně 20th Century Fox, RKO, Warner Bros., Paramount či United Artists. V oblasti zvané Gower Gulch vznikaly nízkonákladové westerny jako na běžícím pásu. Charlie Chaplin zde nechal postavit neotudorovské budovy, které sloužily jako domovy pro jeho zaměstnance. V roce 1936 zde vyrostlo také první hollywoodské nákupní centrum, jehož budova měla připomínat zaoceánský parník s věží na přídi. Dnes v něm sídlí kanceláře.

V Old Studio District sídlí také Hollywood High School, kterou v minulosti navštěvovala řada prominentů. V Hollywood Athletic Club zase ve 30. a 40. letech minulého století trénovalo mnoho hvězd a účastníků olympijských her. Stojí zde také první širokoúhlé kino na západním pobřeží USA – ArcLight Cinemara Dome s charakteristickou kupolí. Navštívit zde můžete vyhlášenou britskou hospodu The Cat and Fiddle, která je vyzdobená ve středomořském duchu. Při prohlídce Sunset Boulevard byste neměli vynechat ani Hollywood Palladium. Toto divadlo a tančírnu nechal postavit Norman Chandler, který byl členem rodiny, jež začala později vydávat noviny Los Angeles Times. V budově Warner Bros. Studia č. 5858 vznikl v roce 1927 první zvukový film „The Jazz Singer“. Zajímavé je také Sunset Boulevard Theater, které se ve 40. letech 20. století chlubilo největším otáčivým jevištěm na světě, jež pojalo až 60 tanečníků.

Jako turisté byste měli vědět, že část Sunset Boulevardu východně od ulice Vine Street je poměrně zpustlá a často se na ní scházejí překupníci drog a prostitutky. Pokud budete touto oblastí jen projíždět, zamkněte se raději do auta a nevystavujte na odiv žádné cennosti. Jestliže opravdu toužíte poznat tuto část a projít si ji pěšky, tvařte se, že víte, kam jdete, nenoste sebou cennosti jako je fotoaparát, mobil, šperky apod. Peněženku si uložte na nenápadné místo.

- jap - 

Další článka na stránkách o USA:
Marin Headlands - oáza klidu na dosah San Franciska 
Hearst Castle - nablýskané hřiště 
Anza – Borrego Desert State Park - unikátní kus pouště  
Los Angeles - Pasadena 
Fort Ross State Historic Park v Kalifornii 

Článek byl zobrazen 6 742 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko