Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Route 66 - hlavní třída Ameriky

K velké popularitě americké Route 66 určitě přispěla celá řada filmů, ve kterých se o ní mluvilo. V 60. letech dokonce běžel v USA stejnojmenný seriál, jakési road movie o dvou mladících a jejich sporťáku Corvette. U nás je však známější díky filmu Easy Rider s Peterem Fondou a Denisem Hopperem. Kolik lidí od té doby zatoužilo projet Route 66 na Harleyi?

Pro Spojené státy byla a je Route 66 nepochybně v mnohém přelomová. Tato silnice vznikla ve 20. letech 20. století v souvislosti s nárůstem motorizace a automobilové dopravy a z toho plynoucí nutnosti rozšířit stávající dopravní síť. Do té doby nesourodá soustava silniček a cest už prostě nestačila a hlavně neexistovala snadná spojnice mezi východem a západem USA. Route 66 byla první. K jejímu otevření došlo 26. listopadu 1926 a stala se součástí nové číslované sítě silnic zvané U.S. Highway System.

Původně vedla z Chicaga v Illinois přes Missouri, Kansas, Oklahomu, Texas, Nové Mexiko, Arizonu a Kalifornii, se zakončením v Los Angeles. Procházela tedy osmi státy USA a třemi časovými pásmy. Celková délka trasy činila 3 939 km. V průběhu let však postupně docházelo k mnoha dílčím změnám a úpravám trasy, přičemž většina z nich měla i jistý vliv na její délku. Jednou z významnějších změn bylo samotné zakončení Route 66, převedené z  Los Angeles do Santa Monicy. Častým omylem je názor, že Route 66 vedla až přímo ke břehu oceánu – nikdy v historii tomu tak nebylo.

Silnice se stala důležitou migrační trasou, kudy se přesunovali dělníci, studenti i vojáci. V třicátých letech po ní odcházelo na západ velké množství farmářů postižených ekologickou katastrofou ohromných rozměrů zvanou „Dust Bowl“, což byla, zjednodušeně řečeno, eroze půdy na Velkých rovinách, způsobená nesprávnými a necitlivými zemědělskými postupy. Roku 1938 byla celá trasa kompletně vyasfaltována (do té doby byly některé úseky štěrkové či kamenité).

Route 66 přinesla prosperitu pro řadu měst a městeček podél trasy a byla podnětem pro zbudování mnoha motelů, benzinek či servisů. Jak však provoz stále narůstal, Route 66 a vůbec celý U.S. Highway System se svými dvěma pruhy přestávaly stačit. Prezident Eisenhower poté, silně ovlivněn německými „Autobahn“, rozhodl v roce 1956 o výstavbě nové sítě dálnic nazvané Interstate Highway System. To byl počátek konce Route 66. Oficiálně byla však „vylistována“ ze sítě až 27. června 1985.

Nové dálnice na sebe svedly dopravu a tradiční silnice začala chátrat, stejně tak jako osiřela četná zařízení podél trasy. Mnoha lidem to však nedalo a z nostalgie začaly vznikat různé spolky a sdružení, až v 90. letech byla zahájena obnova některých úseků pod názvem "Historic Route 66". Další části silnice se staly součástí místních komunikací, přičemž v některých případech jim „66“ zůstalo v názvu. Jsou to silnice 166, 266 atd. až po 566 (existovalo i „ďábelské“ č. 666, ale silnice byla v r. 2003 přeznačena na 491…).

Zašlá sláva byla tedy do určité míry obnovena. Dnes sice není možné projet bez přerušení celou Route 66 po původní trase, zhruba 80% je však stále sjízdných. Legendární trasa, přezdívaná „Hlavní třída Ameriky“, tak pořád láká nejen domácí, ale i zahraniční návštěvníky.

Autor: Michal Hamšík

Další články, které mimo jiné na stránkách o USA najdete, jsou:
Grand Canyon
Což takhle dát si Havaj?
St. Augustine – vzpomínka na koloniální minulost
Aljaška - za kouzlem Severu
New York – město mrakodrapů

Článek byl zobrazen 9 793 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko