Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Coney Island

V nejjižnější části newyorské čtvrti Brooklyn se rozkládá poloostrov Coney Island, který byl dříve ostrovem – odtud také jeho název. Proslul zejména díky legendárnímu zábavnímu parku, jehož popularita dosáhla vrcholu počátkem 20. století.

Dnes jde o etnicky různorodou a komplikovanou čtvrť, kde žije asi 50 tisíc obyvatel – většinou černé pleti. Coney Island se táhne podél pláže, která hraničí s Atlantským oceánem. S pevninou je Coney Island spojen uzoučkým pásem země. Přímo na pláži je umístěn téměř historický zábavní park plný atrakcí. Půvabná je také prkenná promenáda, která vede souběžně s mořskou písečnou pláží.


Autor: Wally Gobetz

Původně se na Coney Islandu nacházely hned tři příjemné zábavní parky, které se však následně spojily do jediného. V roce 1897 byl u West 17th Street otevřen Georgem Tilyouem první park - Steeplechase Park. Jak již jeho název napovídá, byl zaměřen hlavně na koně. Návštěvníci tady mohli závodit s mechanickými koňmi připevněnými na železných tyčích. Další atrakcí byla Human Roulette Wheel – Lidská ruleta. Park byl uzavřen v roce 1964. Jako druhý vznikl v roce 1903 Luna Park, pro který byly typické žárovkami ozářené budovy, minarety a krásná pohádková krajina. Třetím parkem byl Dreamland, kde byly k vidění napodobeniny Sevillské věže a kanálů v Benátkách. V roce 1944 však tento park postihl rozsáhlý požár, svou slávu si tak užil jen krátce – znovu již nebyl obnoven.

Největší slávu park na Coney Islandu zažíval na počátku 20. století, po druhé světové válce však začalo docházet k úpadku. Mnozí Američané naštěstí bojovali za jeho záchranu a tak se jej podařilo dochovat do dnešních dní. V současné době probíhají rekonstrukce a modernizace, park se celkově revitalizuje.


Foto: Nathan´s    Autor: Bob Jagendorf

V roce 1919 byl v parku na Stillwell Avenue otevřen první stánek s občerstvením s názvem Famous Nathan´s. Prodávaly se v něm párky v rohlíku a i dnes láká k zastavení. Snad největší atrakcí parku je světoznámá dřevěná horská dráha Cyclone. Postavena byla v roce 1927 a je jednou z mála gravitačních dřevěných horských drah na světě. Rychlostí 110 km/h projedete devíti klesáními a šesti zatáčkami.

Dalším unikátem je více jak osmdesát let staré ruské kolo vysoké 46 metrů. Bylo zprovozněno v roce 1920 na oslavu Memorial Day a stále přitahuje návštěvníky. Celkem je na něm zavěšeno 24 vozíků pro pasažéry, které se houpou ve speciálních kolejnicích. Pro odvážné zde býval připraven Parachute Jump neboli seskok padákem. Tato atrakce se sem dostala během Světové výstavy v New Yorku v letech 1939 -1940. Dnes již bohužel není funkční, ale její ocelová konstrukce slouží jako dobrý orientační bod. Při návštěvě Coney Islandu byste neměli vynechat ani New York Aquarium nebo Brighton Beach nacházející se v nedaleké ruské čtvrti.

- jap -

Předchozí články z USA:
Cloisters museum – na dosah středověku
Milionářská sídla a celebrity, to je Long Island
New York - Bronx Zoo

Článek byl zobrazen 3 862 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko