Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Anchorage – velkoměsto v srdci Aljašky

Stoleté výročí svého založení slaví letos město Anchorage, které je se svými přibližně 300 tisíci obyvateli největším městem Aljašky. Přestože tedy nemůže nabídnout žádné historické památky, ani bohatou historii, je velkým turistickým lákadlem. Může za to jeho poloha uprostřed aljašské divočiny i fakt, že bývá dějištěm mnoha sportovních soutěží a festivalů.

Jak se ze stanového městečka stalo město

Původními obyvateli oblasti, v níž se dnes Anchorage nachází, byli Eskymáci a Indiáni kmene Athabasco. V 18. století sem dorazili první průzkumníci z Ruska, kteří s těmito lidmi obchodovali – měli zájem zejména o měď, železo, ryby i kožešiny. Roku 1778 přistál u pobřeží kapitán Cook, který hledal domnělou severozápadní zkratku mezi Atlantským a Tichým oceánem. Ruští obchodníci se za tu dobu již v oblasti zabydleli, nejvíce již žilo v okolí jezera Eklutna, asi 30 km od dnešního Anchorage. Roku 1912 bylo rozhodnuto o vybudování železniční trasy spojující tuto oblast s městem Seward, aby došlo ke zpřístupnění uhelných nalezišť ve vnitrozemí. Z původně stanového městečka se tak vytvořila osada a počet jejích obyvatel stoupal.

Anchorage

V roce 1914 zde bylo nakonec založeno město Anchorage, které zprvu plnilo funkci křižovatky při transportu nerostných surovin ze země, a také z něj byla řízena stavba Aljašské železnice vedoucí do městečka Fairbanks. Již v roce 1920 žilo v Anchorage okolo 1800 obyvatel. Spousta lidí přišla do města na konci 60. let 20. století, kdy zažívalo velký hospodářský boom, který pramenil z objevu ropy v oblasti Prudhoe Bay a na dalších místech. K rozvoji města přispěly také dvě vojenské základny Spojených států amerických postavené během druhé světové války - Fort Richardson a Elmendorf Air Force Base.

Rozzlobená příroda

Do vývoje města významně zasáhla událost z roku 1964. Na Velký pátek 27. března toho roku otřáslo oblastí mohutné zemětřesení o síle 9,2 stupňů Richterovy stupnice, které tak bylo nejsilnějším naměřeným zemětřesením v Severní Americe a druhým nejsilnějším naměřeným zemětřesením vůbec. Otřesy srovnaly se zemí některé městské části Anchorage a navíc také vyvolalo vlnu tsunami, která dokonala dílo zkázy. Vlna zalila přímořskou oblast v celém zálivu prince Williama. Zemětřesení způsobilo značné škody a vzalo si spoustu lidských životů. Anchorage se však z tohoto neštěstí poměrně rychle zotavilo a bylo z velké části znovu vystavěno. Poté, co byly v roce 1968 na Aljašce objeveny bohaté zásoby ropy, si v Anchorage otevřelo své pobočky mnoho ropných společností, čímž se výrazně podpořil další rozvoj města a to dodnes prosperuje. Ekonomicky je závislé hlavně na přírodních zdrojích – kromě ropy je to také zemní plyn a ryby.

Centrum Aljašky

V současnosti je Anchorage největším městem amerického státu Aljaška, žije v něm okolo 300 tisíc obyvatel, což je asi 45% z celkového počtu obyvatel Aljašky. Anchorage leží 576 km od města Fairbanks, necelých 100 km severně od Whittieru a cca 200 km severně od Sewardu. Nejbližším velkoměstem je tak vzdušnou čarou 2100 kilometrů vzdálený Vancouver v Kanadě. Díky Aljašské dálnici (Alaska Highway) můžete autem do Anchorage dojet odkudkoliv ze Severní Ameriky, vlakem je pak zajištěno spojení s městem Fairbanks. Anchorage je dnes významným dopravním, ekonomickým a komunikačním centrem jižního regionu Aljašky. Nachází se zde mezinárodní letiště Ted Stevens Anchorage International Airport, které je třetím nejvytíženějším světovým letištěm, pokud jde o nákladní dopravu.

Anchorage

Jen krok do divočiny

Velkou devizou Anchorage je jeho poloha, rozkládá se totiž mezi rameny Cookova zálivu, zvanými Knik a Turnagain a při úpatí pohoří Chugach Mountains. Kolem města se tak rozprostírá doslova pohádková krajina a lidmi nedotčená divočina. Důkazem toho je, že se nezřídka přímo ve městě, nebo v jeho bezprostředním okolí, můžete setkat s medvědem grizzly, losem či jiným severským zvířetem. V oblasti panuje subarktické podnebí, které je značně ovlivňováno blízkostí moře. Teploty jsou zde relativně přijatelné, přes léto se pohybují průměrně mezi 13 až 26 °C, v zimě pak klesají zhruba na -15 až -1 °C. Geografická poloha města také způsobuje, že zde v létě svítí slunce i déle než 19 hodin denně, zatímco v zimě vychází jen na 5 hodin.

Samo město není z turistického hlediska příliš atraktivní, návštěvníci jej vyhledávají spíše z toho důvodu, že jim poslouží jako skvělá základna pro výpravy za krásami divoké aljašské krajiny. Anchorage má tak spíše strategický význam. Turisté do města nejčastěji přilétají letadlem, nebo se dopraví na lodi. V Anchorage si seženou zásoby, půjčí si auto, nebo najmou průvodce a vydají se odtud na dobrodružnou výpravu do nitra Aljašky. Jedním z pilířů místní ekonomiky je tak i cestovní ruch. Kdo se rozhodne v Anchorage přenocovat, může využít služeb některého z mnoha hotelů. Jestliže se ve městě nějaký čas zdržíte, můžete si pobyt zpříjemnit návštěvou místního Muzea historie a umění. V Earthquake Parku si zase můžete prohlédnout, jak se změnila zdejší krajina po ničivém zemětřesení v roce 1964.

Anchorage

Město, kde se nebudete nudit

Anchorage je také městem, v němž se každoročně koná řada sportovních soutěží, festivalů a spousta dalších akcí. V zimě si zde na své přijdou milovníci zimních sportů, na které zde čekají zasněžené hory, kvalitní systém stezek a kilometry neporušeného sněhu. Užijete si zde alpské a severské lyžování, snowboarding, jízdu se psím spřežením, výlety na sněžnicích a spoustu dalšího. V létě je oblast zase rájem pro všechny nadšené rybáře a pěší turisty. V Anchorage si pobyt užijete bez ohledu na roční období.

- jap -

Článek byl zobrazen 10 533 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko