Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Aljaška – Velká země

Aljaška je největším a nejsevernějším státem Spojených států amerických a zároveň jedním z nejméně obydlených. Nacházejí se zde největší pevninské ledovce i nejvyšší hora Severní Ameriky. Je místem nevyzpytatelné, kruté, ale přitom nádherné a nedotčené přírody, proto láká k návštěvě dobrodruhy z celého světa, kteří chtějí vyzkoušet hranice svých možností.

Aljaška se rozkládá v severozápadní části Severní Ameriky a také na přilehlých ostrovech. Od zbytku Spojených států amerických ji odděluje celá Kanada a tak zde zažijete naprosto odlišnou atmosféru a najdete zcela unikátní krajinu. Aljaška se rozkládá mezi 50. a 75. rovnoběžkou severní polokoule, zaujímá plochu 1, 7 milionů kilometrů čtverečních, z čehož 25% území leží za polárním kruhem a 13% představuje vodní plocha. Jsou známy dvě verze o původu názvu slova Aljaška. Ta první říká, že bylo odvozeno z aleutského slova „Alyeska“, což znamená „Velká země“, druhá verze se zase přiklání k tomu, že vzniklo ze slova Alaxsxaq, jež je aleutským označením pro poloostrov. 

Aljaška

Prvními obyvateli Aljašky byli pravděpodobně lidé z doby ledové, kteří na toto území přišli přes zamrzlý Beringův průliv. Následně do oblasti připluli Rusové, kteří se zde živili obchodem s kožešinami. Součástí USA se Aljaška stala v roce 1867, kdy ji americká vláda odkoupila od Ruska za 7, 2 milionů dolarů. Za hektar půdy tak vynaložila asi 5 centů. Koupě tak byla výhodná jak z hospodářského, tak i strategického hlediska. Spojené státy se tak dostaly k obrovskému přírodnímu bohatství, jako jsou nerostné suroviny, lesy, možnosti rybolovu i lovu zvěře. Od Ruské federace je Aljaška oddělena Beringovým mořem, Beringovým průlivem a Čukotským mořem. Ze severu je pak omývána Severním ledovým oceánem.

Aljaška

V blízkosti řek Yukon a Klondike bylo ve druhé polovině 19. století objeveno zlato, což způsobilo zlatou horečku, která do oblasti přilákala spousty lidí. Během pouhých 10 let se populace Aljašky téměř zdvojnásobila. Poté, co byla objevena ropa, došlo také k rozvoji průmyslu. Rozsáhlé zásoby ropy a nerostných surovin se na území Aljašky ukrývají dodnes. Významný byl také obchod s velrybím masem. Status legitimního státu USA získala Aljaška až roku 1959 a stala se tak 49. státem Spojených států amerických. V současnosti zde žije okolo 650 tisíc obyvatel, z nichž většina obývá dvě největší města – Juneau a Anchorage. Zdejší lidé jsou milí, přívětiví a ochotní kdykoliv pomoct. Je to dáno tím, že se zde do dnešních dní nerozvinul masový turismus. 

Aljaška

Aljaška vyniká počtem přírodních rezervací a národních parků, které mají za úkol ochraňovat její jedinečnou a nedotčenou přírodu. Celkem zde bylo vyhlášeno 9 národních parků, 2 národní památky, 2 národní lesy a 10 chráněných oblastí. Pod ochranu tak spadá 13 % území státu.  Aljaška je místem, kde stále ještě žije množství divoké zvěře, příroda je velmi zachovalá a může se dokonce stát, že navštívíte místa, kde před vámi ještě nikdy nikdo nebyl. Zní to velmi romanticky, ale zdejší příroda umí být také dost krutá a umí zaskočit nepřipraveného jedince. Teploty se pohybují velmi nízko, v roce 1947 zde byl naměřen nejnižší teplotní rekord a to – 63 stupňů Celsia. Zima v této oblasti trvá celých 9 měsíců, z toho 2 měsíce panuje polární noc. V létě je pak dlouhé 3 měsíce polární den. 

Aljaška

Aljaška má naprosto unikátní nejen pobřeží, které je velmi členité, tak i vnitrozemí, jež pokrývá mohutné pohoří Kordillery. Aljaška se pyšní tím, že se zde nachází nejvyšší hora Severní Ameriky, 6194 metrů vysoká Mount McKinley, nazývaná též Denali, což v místním indiánském jazyce skupiny Athapascan znamená „vysoká“. Horský pás pokrývají rozsáhlé pevninské ledovce, jejichž splazy dosahují až ke hladině moře. Kde chybí ledovce, je území Aljašky pokryto arktickou tundrou, nebo smrkovými a jedlovými lesy. Rozesety jsou zde také více než 3 miliony jezer převážně ledovcového původu a územím protéká okolo 3000 řek, které ústí do dvou oceánů.

Jednou z nejnavštěvovanějších lokalit na Aljašce je právě národní park Denali, jehož součástí je i hora Mount McKinley. V tomto národním parku je možné se věnovat vysokohorské turistice, toulat se tundrou, ale také se můžete projet na psím spřežení, nebo se věnovat některému ze zimních sportů. Naskýtá se zde nádherný výhled na zasněžené hory, na planinách se procházejí sobi a mezi skalisky se pasou horské kozy. Při troše štěstí můžete pozorovat medvědy baribaly či grizzly a také vlky.

Aljaška

Za návštěvu stojí hlavní město Aljašky, kterým je Juneau. Původně se město založené v roce 1880 nazývalo Rockwell či Harrisburg, nakonec však bylo pojmenováno podle prospektora Joa Juneaua, jenž zde hledal zlato. Juneau fungovalo zprvu jakožto dočasný tábor pro hledače zlata, v roce 1906 se však stalo hlavním městem Aljašky. Druhým nejvýznamnějším městem je Anchorage, které je také městem největším. Založeno bylo roku 1914, kdy do těchto míst byla zavedena železnice. V současnosti právě v Anchorage žijí více než dvě pětiny veškerého aljašského obyvatelstva. 

- jap -

Další články z USA: 
Gettyho vila hostí jednu z největších sbírek antického umění 
Hartford - pojišťovna, kam se podíváš 
Na Floridu za aligátory, krásnou přírodou i zábavou 
Podmořský svět ve floridském akváriu v Tampě 
Grand Canyon patří k nejstarším národním parkům USA

Článek byl zobrazen 34 467 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v USA

Levné ubytování v USA online a rychle.

Zájezdy USA

Vyberte si z nabídky zájezdů do USA od CK Go2.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Na USA.Světadíly.cz najdete rady a tipy na cesty do Ameriky. Najdete zde informace o jednotlivých státech, městech, národních parcích a dalších zajímavostech. Určitě si vyberete ze široké nabídky poznávacích zájezdů do New Yorku a na Floridu. Tipy na akční letenky.


Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Chorvatsko | Rakousko